Κυαμίδης: «Αναπόφευκτή η επιστροφή στην δραχμή»

{loadposition ba_textlink}

H διαδικασία επιστροφής στην δραχμή έχει αρχίσει στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο έγκριτος οικονομολόγος Κώστας Κυαμίδης.

Σε δηλώσεις του στην «24» ο κ. Κυαμίδης εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία του γρεκξιτ δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά «έχουν συμβεί δύο τινά στην Ελλάδα».

«Πρώτον, η πρόταση τα τελευταία τρία χρόνια του κ. Σόιμπλε που ήταν προφορική στους εκάστοτε υπουργούς οικονομικών της Ελλάδας έχει τώρα υποβληθεί γραπτώς και έγινε αποδεκτή από 15 μέλη της ευρωζώνης, διότι έχει οικονομική λογική».

«Δεύτερον, αυτό που έχει αποδεχτεί η Ελληνική κυβέρνηση, το τρίτο μνημόνιο, ούτε η ιδία η Ελληνική κυβέρνηση το θέλει και ούτε οι εταίροι που το υπέδειξαν. Διότι, ήταν η εναλλακτική λύση, πολύ πιο δύσκολη μεν, εις την περίπτωση που η Αθήνα δεν αποδεχόταν την πρόταση Σόιμπλε που ήταν πάντα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την βοήθεια των εταίρων, με δυνατότητα να κουρευτεί το χρέος σε μεγάλο βαθμό, εκτός ευρωζώνης και την δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μετά από μια περίοδο πέντε ετών, όταν θα ήταν έτοιμη. Δηλαδή, η Ελλάδα θα έμπαινε στην κατηγορία των εννέα χωρών που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθοδόν προς την ευρωζώνη», είπε ο κ. Κυαμίδης.

«Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Δραγασάκης, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για να επιστρέψει στην δραχμή, διότι, υπολόγισαν ότι εάν πίεζαν τους εταίρους να κουρέψουν το χρέος μέσα στην ευρωζώνη θα το έκαναν από φόβο μήπως διαλυθεί η ευρωζώνη ή επηρεαστούν δραματικά οι αγορές με ένα γκρέξιτ. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Δραγασάκης αυτό ήταν μια λάθος εκτίμηση», τόνισε ο κ. Κυαμίδης.

«Είναι κρίμα», ανέφερε, «που δεν έχουν δοθεί οι σωστές συμβουλές στην Ελληνική κυβέρνηση».

Αναπόφευκτη η επιστροφή στην δραχμή

Σύμφωνα με τον Κυαμίδη, το τρίτο μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού δεν είναι αυτό που θέλουν ούτε οι εταίροι, ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και ο ελληνικός λαός.

«Η επιστροφή στην δραχμή είναι αναπόφευκτη για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί μέσα στην ευρωζώνη σε μερικά χρόνια. Είναι αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός στην πραγματικότητα όταν λέει ότι δεν θέλει μέτρα λιτότητας αλλά θέλει να μείνει στην ευρωζώνη».

«Διότι, όταν έχεις το δικό σου νόμισμα έχεις ρευστότητα και το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να έχεις όταν έχεις ρευστότητα και την δική σου οικονομική πολιτική είναι η ανεργία», κατέληξε ο κ. Κυαμίδης.

«Για να μην γίνει άλλο βασικό λάθος εκτίμησης θα ήταν καλόν να γίνει αντιληπτό ότι όταν έχεις συναλλαγματικούς περιορισμούς, την ισοτιμία του νομίσματος σου την καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα και δεν μπορούν να την επηρεάσουν οι αγορές. Έτσι δεν θα διαλυθεί η δραχμή, με τις πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα να γίνονται από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και θα έχει ανταποκρίτριες τράπεζες διότι θα έχει ανακεφαλοποιηθεί σημαντικά. Επίσης, όταν σε δουν οι καταθέτες διεθνώς ότι δεν χρωστάς σημαντικά ποσά και αναδιοργανώνεσαι, εύκολα σου δίνουν καταθέσεις. Εάν π.χ. τους δώσεις 5% για ένα χρόνο σε δολάρια και ευρώ για τις αρχικές ανάγκες του κράτους μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», τόνισε ο κ. Κυαμίδης.

«Το 5%», είπε, «είναι υπόδειξη γνωρίζοντας ότι άλλες χώρες που είχαν ανάγκη από ξένο συνάλλαγμα δίνουν 3% και αυτό σε μια περίοδο όταν οι καταθετικοι τόκοι του ευρώ και του δολαρίου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι», είπε στην εφημερίδα μας.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy