Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας: Άλυτα τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως διαφάνηκε σε σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η οποία συναντήθηκε με την Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, μέσα από την αξιολόγηση διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην επίλυση των προβλημάτων  που έχει θέσει η Επιτροπή της Βουλής των Γερόντων, από τα αρμόδια Υπουργεία.

Τέθηκε, όπως είπε, το θέμα των ανελκυστήρων στις κυβερνητικές πολυκατοικίες. Συγκεκριμένα από τις 380 πολυκατοικίες έχει γίνει τοποθέτηση ανελκυστήρων μόνο στις 109. Η προσπάθεια που γίνεται για τοποθέτηση και στις άλλες, προσκρούει μετά την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, στην άρνηση των ιδιοκτητών του ισογείου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αφού θεωρούν ότι ο κοινόχρηστος ισόγειος χώρος τους ανήκει. Προς επίλυση του ζητήματος ζητήθηκε η συγκατάθεση της Γενικής Εισαγγελίας, συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι προβλήματα παρουσιάζονται σε σχέση με περικοπές στο ύψος της φροντίδας, με αποτέλεσμα να μην αρκεί το ποσό που παίρνουν ηλικιωμένοι που διαμένουν σε στέγες για να τις πληρώσουν και να μένει υπόλοιπο. Επίσης έχει αποκοπεί το ποσό για την προσωπική άνεση σε όσους έχουν μπει στο ΕΕΕ, με αποτέλεσμα να μην μένουν χρήματα στους ηλικιωμένους για μικροέξοδα.

Προβλήματα επισημάνθηκαν και στην κατ’ οίκον φροντίδα αφού, οι φροντίστριες είναι αυτοεργοδοτούμενες και υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή τους είτε επειδή την ευθύνη την έχει ο φροντιζόμενος, είτε λόγων της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην πληρωμή του επιδόματος φροντίδας.

Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα, πολλές από αυτές εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο να ζητούν αυξημένα ποσά, από 6 ευρώ την ώρα που ήταν μέχρι τώρα, στα 10 και 15 ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι ενώ από το 2016-2020 θα έπρεπε να ήταν έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους συνταξιούχους, σήμερα είναι έτοιμο το προσχέδιο, δεν αξιολογήθηκε το προηγούμενο σχέδιο που έληξε το 2014 και κλήθηκαν οι ηλικιωμένοι να το συζητήσουν, συμπλήρωσε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται να καταθέσει νέα πρόταση νόμου ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δικαιούνται πρόσθετο επίδομα από το ΕΕΕ, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση ανά πάσα στιγμή.

Είπε πως παρόλο ότι δόθηκε παράταση στην υποβολή, συνεχίζουν να υπάρχουν δικαιούχοι που για διάφορους λόγους αδυνατούσαν να υποβάλουν αίτηση προσθέτοντας πως η θέση της Βουλής είναι πως θα πρέπει να τύχουν ίσης μεταχείρισης όπως όλοι οι λήπτες ΕΕΕ και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλουν αίτηση.

Εξήγησε ότι μέγιστο ποσό που μπορεί να προστεθεί από το ΕΕΕ στη σύνταξη είναι 250 ευρώ το μήνα, το οποίο μειώνεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης

Ενα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι ο επιμερισμός των τόκων σε κοινούς καταθετικούς λογαριασμούς ανέφερε ο κ. Φακοντής εξηγώντας ότι σήμερα για σκοπούς υπολογισμούς των εισοδημάτων το ποσό των τόκων υπολογίζεται ολόκληρο για τον κάθε δικαιούχο του λογαριασμού. Αυτό ανέφερε αφαιρεί το δικαίωμα από κάποιους που διαθέτουν κοινούς λογαριασμούς να είναι δικαιούχοι.

Αν σε ένα λογαριασμό που έχουν τρία άτομα οι τόκοι είναι 100 ευρώ, τα 100 ευρώ θεωρούνται εισόδημα έκαστου των τριών και όχι το ένα τρίτο του ποσού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα ότι οι συνταξιούχοι ζητούν να εξαιρεθούν από την καταβολή των 10 ευρώ στις πρώτες βοήθειες κατά τον τρόπο που εξαιρούνται οι λήπτες ΕΕΕ.

Είπε τέλος ότι ζητήθηκε να μελετηθεί ξανά η κάρτα ηλικιωμένου καθώς όπως έχει μετατραπεί καταβάλλουν το 50% του κομίστρου στα λεωφορεία και υπάρχει επιδότηση μόνο για την είσοδο σε κάποια θέατρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ