KITASWEATHER: Πιθανόν να χιονίσει στη Λευκωσία την Τετάρτη

Τι είναι το φαινόμενο sea – effect rain/snow που έρχεται την Τετάρτη – Ίσως χιονίσει στη Λευκωσία μετά από αρκετά χρόνια

Χιόνια ακόμα και στα πεδινά με μεγάλη πιθανότητα να έχουμε χιονόπτωση ακόμα και στην πόλη της Λευκωσίας μετά από αρκετά χρόνια αναμένονται την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του KITASWEATHER και συνεργάτη της Offsite Έρικ Κίτα την περιοχή μας επηρεάζει το φαινόμενο sea – effect rain/snow που φέρνει μαζί του βροχοπτώσεις, χιονια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κίτα το φαινόμενο αυτό θα επηρεάζει την Κύπρο από την Τρίτη  το βράδυ οπότε ίσως χιονίσει στα χωριά της ορόσειρας Τροόδους με υψόμετρο 900 μέτρα και άνω όπως Κυπερούντα, Πρόδρομος, Λεμύθου, στην  περιοχή Πλατανιών ίσως ακόμα και στην Κακοπετριά. Σύμφωνα με τον Έρικ Κίτα κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους -11 βαθμούς στο Τρόοδος. Στο εσωτερικό ίσως το θερμόμετρο να βρεθεί στους 0 βαθμούς.

Η αλλαγή του σκηνικού θα αρχίσει από την Τρίτη με έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά. Από την Τετάρτη αρχίζει να μας επηρεάζει έντονα το sea – effect rain/snow. Όπως εξήγησε ο κ. Κίτας εφόσον το φαινόμενο επηρεάσει την περιοχή της Κερύνειας, κατά 70% θα δούμε νιφάδες  χιονιού  μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη της Λευκωσίας μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Το φαινόμενο την Τετάρτη θα επηρεάσει διάφορες περιοχές του νησιού αρχικά από τον Κόλπο της Μόρφου, κατευθυνόμενο προς την οροσειρά του Τροόδους και νοτιότερα προς Πάφο και Λεμεσό.

Παράλληλα, ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουμε στην οροσειρά του Πενταδακτύλου και μέχρι τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας. Σύμφωνα με τον Έρικ Κίτα στα παράλια το σκηνικό θα αφορά έντονες βροχές, ίσως χιονοχάλαζο και χιονόνερο.

Τι είναι το sea – effect rain/snow

To  sea – effect rain/snow είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν υπάρχει τουλάχιστον διαφορά 13 βαθμών μεταξύ του αέρα και της επιφάνειας της θάλασσας σε ύψος 1.5 χιλιόμετρο. Το φαινόμενο σε αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ αέρα και θάλασσες ευνοείται από άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες  και την ενίσχυση του αέρα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το δελτίο καιρού από KITASWEATHER

πηγή: Offsite