Η Κομισιόν απαγορεύει αθέμιτες πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Μέτρα για την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, λαμβάνει σήμερα η Κομισιόν, απαιτώντας από τα Κράτη Μέλη να ορίσουν μια δημόσια αρχή ως αρμόδια για την επιβολή των νέων κανόνων. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, σε περίπτωση αποδεδειγμένης παράβασης, ο αρμόδιος φορέας θα είναι αρμόδιος να επιβάλει μια αναλογική και αποτρεπτική κύρωση. Αυτή η αρχή επιβολής θα είναι σε θέση να κινήσει διαδικασία έρευνας με δική της πρωτοβουλία ή με βάση μια καταγγελία.

Στην περίπτωση αυτή, τα μέρη που υποβάλλουν καταγγελία θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν εμπιστευτικότητα και ανωνυμία προκειμένου να προστατεύσουν τη θέση τους έναντι των εμπορικών τους εταίρων. Η Κομισιόν επιπλέον θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των αρχών επιβολής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Φιλ Χόγκαν που περιέγραψε την πρόταση, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που πρόκειται να απαγορευτούν είναι οι εκπρόθεσμες πληρωμές όσον αφορά ευπαθή προϊόντα, οι ακυρώσεις παραγγελιών την τελευταία στιγμή, οι μονομερείς ή αναδρομικές αλλαγές σε συμβάσεις και ο εξαναγκασμός του προμηθευτή να πληρώνει για χαλασμένα προϊόντα.

Άλλες πρακτικές θα επιτρέπονται μόνο εάν υπόκεινται σε σαφή και ακριβή εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ των μερών: ο αγοραστής επιστρέφει απούλητα τρόφιμα στον προμηθευτή ο αγοραστής χρεώνει κάποιο ποσό στον προμηθευτή προκειμένου να εξασφαλίσει ή να διατηρήσει μια συμφωνία προμήθειας τροφίμων, ο προμηθευτής πληρώνει για την προώθηση ή το μάρκετινγκ των τροφίμων που πωλούνται από τον αγοραστή.

Αναλυτικά προβλέπονται 8 απαγορεύσεις – οι 4 είναι απόλυτες και οι 4 είναι γενικές απαγορεύσεις με την εξαίρεση των περιπτώσεων όπου υπάρχει προηγούμενη ιδιωτική συμφωνία.

Στην κατηγορία της γενικής απαγόρευσης προβλέπονται τα εξής:

1) απαγορεύεται απόλυτα η πληρωμή για προϊόντα με μικρή ημερομηνία λήξης, σε διάστημα άνω των 30 ημερών,
2) οι εκ των υστέρων αλλαγές στα συμβόλαια με αναδρομική ισχύ,
3) ακυρώσεις παράδοσης, ή παραλαβής της τελευταίας στιγμής (για προϊόντα με σύντομη ημερομηνία λήξης).
4) επιστροφές ληγμένων προϊόντων,

και στην κατηγορία της απαγόρευσης εκτός αν υπάρχει ρητή συμφωνία:

5) απαγορεύεται, εκτός και αν προβλέπεται ρητά η επιστροφή προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί,
6) απαγορεύεται η καταβολή εφάπαξ ποσών για την “καταχώρηση” κάποιου ως προμηθευτή,
7) απαγορεύεται η επιβολή πληρωμής από τους προμηθευτές του κόστους εσωτερικών εμπορικών πρακτικών των λιανεμπόρων,
8) απαγορεύεται η επιβολή εκ των υστέρων χρεώσεων για τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων των προμηθευτών

Στα τρόφιμα που αφορά η πρόταση συμπεριλαμβάνονται τόσο γεωργικά προϊόντα όσο και μεταποιημένα προϊόντα με βάση γεωργικά προϊόντα. Τα αλιευτικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται ως γεωργικά προϊόντα. Η κάλυψη των προϊόντων ακολουθεί την εμφάνιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι μικρότερες επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, είναι ευάλωτες σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ασκούνται από εταίρους τους στην αλυσίδα. Αυτές οι επιχειρήσεις συχνά δεν διαθέτουν διαπραγματευτική ισχύ και εναλλακτικές λύσεις ώστε να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

Η πρόταση της Koμισιόν θα έχει τη μορφή ευρωπαϊκού νόμου (οδηγία) και θα υποβληθεί τώρα, μαζί με εκτίμηση επιπτώσεων, στους δύο συννομοθέτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Πηγή: ΚΥΠΕ