Κομισιόν: Έγκριση έργων χωρίς σωστούς ελέγχους σε περιοχές Natura στην Κύπρο – Πως απαντά το Υπ. Γεωργίας

Της Αλεξίας Καφετζή

Να προχωρήσει στη δέουσα εκτίμηση των έργων που μπορεί να επηρεάσουν περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως στον Ακάμα, καλεί η ΕΕ την Κύπρο, μέσω αιτιολογημένης γνώμης, που περιλαμβάνεται στη δέσμη παραβάσεων για τοn μήνα Μάρτιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Μάλιστα η Κομισιόν διαπιστώνει πως συνεχίζεται συστηματικά η πρακτική έγκρισης οικονομικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura 2000 κατά τρόπο που δεν συνάδει με την οδηγία για τους οικότοπους. Η Κύπρος έχει δύο μήνες να συμμορφωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στο πακέτο των αποφάσεων για τον Μάρτιο περιλαμβάνεται και ξεχωριστή απόφαση παραπομπής της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ για την ανεπαρκή προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Το πακέτο του Μαρτίου συμπεριλαμβάνει ακόμα αιτιολογημένη γνώμη για την Κύπρο και άλλες χώρες για τις υποχρεώσεις βάσει του σχετικού κανονισμού για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, καθώς και συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή για τις δικονομικές εγγυήσεις για ύποπτα ή κατηγορούμενα παιδιά στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, και αιτιολογημένη γνώμη σε σχέση με τη χρήση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό.

Οι διαδικασίες επί παραβάσει αφορούν νομικές διαδικασίες κατά κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με ή που παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, την οποία ακολουθεί η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης αν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί. Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η προσφυγή της Κομισιόν στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο μπορεί να επιβάλει χρηματικές κυρώσεις.

Στις πλείστες των περιπτώσεων η διαδικασία ολοκληρώνεται προτού η υπόθεση καταλήξει στο ΔΕΕ. Μεταξύ των 50 υποθέσεων που η Κομισιόν αποφάσισε να κλείσει τον Μάρτιο, τρεις αφορούσαν την Κύπρο, και ειδικότερα την οδηγία για τους ρυθμιζόμενους επιβλαβείς οργανισμούς μη καραντίνας, την αναθεώρηση των σχεδίων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού και Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και την οδηγία για τα βασικά πρότυπα ασφάλειας στην ενέργεια.

 Έργα σε περιοχές Natura 2000

H Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, καθώς, όπως αναφέρει, δεν εκτίμησε δεόντως έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικότοπους (οδηγία 92/43/EΟΚ) και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Βάσει της οδηγίας για τους οικότοπους, τα σχέδια και τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση επιπτώσεών πριν από την έγκρισή τους. Τα σχέδια και τα έργα μπορούν να εγκρίνονται, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, μόνον αν δεν βλάπτουν την ακεραιότητα της περιοχής.

Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2019. Έκτοτε ωστόσο, συνεχίζει να λαμβάνει καταγγελίες από πολίτες σχετικά με την έγκριση νέων έργων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε πως η πρακτική της έγκρισης οικονομικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura 2000 χωρίς να υπάρχει συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικότοπους συνεχίζεται συστηματικά και συνεχώς, χωρίς να υπάρχει συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικότοπους.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΕΕ.