Κομισιόν: Οι τουρκικές απειλές για την ΑΟΖ της Κύπρου στην έκθεση προόδου της Τουρκίας

{loadposition ba_textlink}

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τις τουρκικές απειλές για την ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ επισημαίνει το κυριαρχικό δικαίωμα όλων κρατών μελών να συνάπτουν συμφωνίες και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συμπερίληψη των τουρκικών απειλών αλλά και των «ενεργειών» στην έκθεση, έγινε χθες το βράδυ από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε μετά από επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο νέο πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Η ΕΕ τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και των Συμπερασμάτων του 2006 και του 2013. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο και δεν έχει εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Κυπριακή Δημοκρατία. Προστίθεται ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, όπως στην περίπτωση του ΟΟΣΑ.

Η ΕΕ παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν, ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου τους χώρου, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Στα Συμπεράσματα, η Κομισιόν καλωσορίζει τη στήριξη της Τουρκίας στην επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό μια τέτοια στήριξη να συνεχίζεται μέσω εποικοδομητικών δηλώσεων και συγκεκριμένης δράσης.

Επίσης, στα Συμπεράσματα, η Κομισιόν καλωσορίζει την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών και το διορισμό του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ως ειδικού συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ. Επισημαίνει ότι αναμένει από τις δύο πλευρές να εμπλακούν σύντομα σε ουσιαστικές δομημένες συζητήσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για μια περιεκτική συμφωνία, προς όφελος όλων. Η Κομισιόν ενθαρρύνει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας λύσης, σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ένωση.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία υποστήριξε την επανάληψη των εφ’ όλης της ύλης συνομιλιών για λύση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.

Επίσης, ότι η Τουρκία παραχώρησε στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους πρόσβαση σε μια ακόμη περιφραγμένη στρατιωτική ζώνη στο “βόρειο τμήμα” της Κύπρου. Η διαδικασία παραχώρησης στην Επιτροπή πλήρους πρόσβασης σε όλα τα σχετικά αρχεία και τις στρατιωτικές περιοχές πρέπει να επισπευσθεί, τονίζει η Επιτροπή.

Η έκθεση αναφέρεται και στην απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο «επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη», για τους συγγενείς αγνοουμένων και τους εγκλωβισμένους που στερήθηκαν των περιουσιακών τους δικαιωμάτων. Η έκθεση σημειώνει ότι η απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος δεν ανατρέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση για τα δικαιώματα των εκτοπισμένων προσώπων επί της περιουσίας τους. Η έκθεση αναφέρεται και στους 708 διακανονισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» και τις 5942 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων.

Επί της υποχρέωσης της Τουρκίας στο ζήτημα της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να εφαρμοστεί με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ