Κουκουλώνουν την υπόθεση με τις υπερωρίες των γιατρών

{loadposition ba_textlink}

Οι πολιτικές παρεμβάσεις φαίνεται να έκαναν για άλλη μια φορά το θαύμα τους και να λειτούργησαν καταλυτικά ώστε κανένας να μην κατηγορηθεί αναφορικά με τις υπό διερεύνηση καταγγελίες εναντίον συγκεκριμένων γιατρών του Νοσοκομείου Λεμεσού, για καταδολίευση δημοσίου χρήματος μέσω των υπερωριών που έγραφαν για συνηθισμένα ιατρικά περιστατικά, λαμβάνοντας υπέρογκα ποσά το χρόνο-μέχρι 60.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η 4η έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τη διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών. Κι ενώ σύμφωνα με το πόρισμα του πρώτου Ιατρικού Λειτουργού Δρα Χρίστου Καϊσή, φαίνεται να υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες οι οποίες απαιτούσαν περαιτέρω διερεύνηση ακόμη και για ποινικές ευθύνες, όλως παραδόξως, αγνοήθηκε και η δεύτερη έρευνα της Εισαγγελέως Ρένας Πετρίου η οποία επίσης ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ζήτησε νέα διοικητική έρευνα την οποία έκανε o ΠΙΛ Πάφου, και ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω των υπερωριών, στο σύστημα. Παράλληλα, ο τότε υπουργός Υγείας, με πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε να σταματήσουν οι έρευνες, κάτι που θεωρείται ανεπίτρεπτο, όπως και έγινε.

Οι συνεχείς συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως διερευνηθεί το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα στη βάση των τεκμηρίων που φυλάσσονται στο Υπουργείο Υγείας (βιβλία χειρουργείου και όχι μόνο) καθώς και στη βάση των αμοιβών των γιατρών που διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν ακόμα, αγνοήθηκαν.

Τελικά, ο νέος υπουργός ζήτησε εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης έτσι το Υπουργικό αποφάσισε να διορίσει ερευνώντα λειτουργό, τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, Γιώργο Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Γεωργίου ολοκλήρωσε πριν ένα δεκαήμερο την έρευνα του, και την υπέβαλε ενώπιον του Υπουργού Υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση το πόρισμα της έρευνας φαίνεται να είναι αθωωτικό, καθώς δεν επιρρίπτονται ευθύνες οπουδήποτε και συγκαλύπτονται οι πάντες.

Το γεγονός αυτό δικαιολογημένα προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας καθώς και αν λήφθηκαν υπόψη τα τεκμήρια που φυλάσσονται στο Υπουργείο όπως και τα πορίσματα των προηγούμενων ερευνών που σαφώς καταδείκνυαν πειθαρχικές ευθύνες.

Πάντως, σε δηλώσεις του στην «24» ο κ. Γεωργίου απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματά μας, ρίχνοντας την μπάλα στον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η έρευνά του έγινε με βάση τους όρους εντολής που είχε.