Κουρσουμπά: “Τα ΜΜΕ να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική”

{loadposition ba_textlink}

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, κάλεσε τους επαγγελματίες των ΜΜΕ να καταπιαστούν δημοσιογραφικά με το θέμα της σεξουαλικής βίας, παρουσιάζοντας τις διάφορες πτυχές του, ενημερώνοντας το κοινό, ασκώντας εποικοδομητική κριτική και εντοπίζοντας κενά.

Σε δημόσια παρέμβασή της σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας παιδιών που πρόσφατα απασχόλησαν την επικαιρότητα,, η κα. Κουρσουμπά εκφράζει τη θλίψη και τον προβληματισμό της, για τη συνεχή εμφάνιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όπως αυτά τα οποία είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και έχουν κατακλύσει τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

“Στα πλαίσια του ελεγκτικού μου ρόλου, έχω προβεί σε πολλαπλές παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, υποβάλλοντας διαπιστώσεις και εισηγήσεις, για βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και έχω τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη για θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για πρόληψη, αναφορά και χειρισμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης”, είπε.

Όπως πρόσθεσε “την ίδια ώρα, θέλω να επαναλάβω ότι θεωρώ τα ΜΜΕ σημαντικούς συνεργάτες του Θεσμού στην προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού”, σημειώνοντας πως “η επισήμανση περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών από τα ΜΜΕ συμβάλλει, αφενός, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και, αφετέρου, ασκεί πίεση στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη βελτίωση του τρόπου παρέμβασης και χειρισμού”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “μελετώντας τα δημοσιεύματα/ρεπορτάζ που ασχολήθηκαν με τα περιστατικά της πρόσφατης επικαιρότητας, διαπιστώνω ότι, για ακόμα μια φορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επικεντρώθηκαν σε εξονυχιστική παρουσίαση των λεπτομερειών που τα αφορούν”.

“Θέση μου”, είπε, “είναι ότι η δημοσιογραφική κάλυψη των τέτοιων περιστατικών, δεν πρέπει να περιορίζεται στο να ξεδιπλωθούν οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων ή να παρουσιαστεί η πορεία των αστυνομικών διερευνήσεων, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόκληση για διερευνητική κριτική δημοσιογραφία με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με ερευνητικά δεδομένα και συστάσεις ειδικών για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών”.

Πηγή: KYΠΕ