Κούρσα στον ΔΗΣΥ για έναν υποψήφιο

Διακοπές τέλος, τα κεφάλια μέσα και δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί στον ΔΗΣΥ ενόψη ενός κρίσιμου 18μηνου που περιλαμβάνει εκτός απροόπτου δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη χρονικά, είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Δεκέμβρη και η δεύτερη και πιο σημαντική η εκλογή για ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει τον Φεβράρη του 2023.

Για τον ΔΗΣΥ οι εκλογικές αυτές αναμετρήσεις έχουν όλως ιδιαίτερη σημασία καθώς το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές παρουσίασε σημαντική υποχώρηση στα κομματικά ποσοστά του και θέλει να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ θεωρεί ότι έχει και τις δυνατότητες να διατηρήσει και τον προεδρικό θώκο.

Το ζητούμενο για την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι με ποιον υποψήφιο θα επιχειρήσει τα κεκτημένα. Μέχρι πρότινος πρόβαλλαν τρεις πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσε να υποστηριχθούν από το κόμμα. Ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκ των παρυφών του κόμματος Χρίστος Στυλιανίδης. Ο τελευταίος θεωρείται ότι με την υπουργοποίησή του στην Ελλάδα έχει τεθεί αντικειμενικά εκτός μάχης. Έτσι παραμένουν οι δυο πρώτοι ο οποίοι θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο όσο τα χρονικά περιθώρια το επιτρέπουν να εξασφαλίσουν το χρίσμα. Στην κούρσα αυτή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φαβορί είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο κι αν ο κ. Χριστοδουλίδης διατηρεί σοβαρά ερείσματα μέσα στον ΔΗΣΥ, ενώ θεωρείται ότι έχει συμπάθειες και σε άλλους κομματικούς χώρους.

Στον άτυπο αυτόν αγώνα, σοβαρό κριτήριο για την έκβασή του θα παίξει και η στάση τους στο Κυπριακό καθώς υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο στην αντιμετώπιση του εθνικού θέματος. Στη βάση αυτή θα διαμορφωθούν και οι εσωτερικές συμμαχίες που θα κρίνουν ποιος εκ των δυο θα είναι τελικά ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος. Το θέμα αυτό επιχειρούν τα πολιτικά ρεπορτάζ να ανιχνεύσουν. Ενδεικτική για τα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ, είναι η ανάλυση της Μαρίνας Οικονομίδου που δημοσίευε η «Καθημερινή».

  «Η εμφανής σε όλους διαμάχη αυτή τη στιγμή, δεν είναι άλλη μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και από εκεί ξεκινούν όλα τα παρελκόμενα . Ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ το 2023, ποιος θα κερδίσει ευρύτερες συμμαχίες και σίγουρα ποιος θα έχει την εύνοια Αναστασιάδη. Σε όλη αυτή την κόντρα, αυτό που εκτιμούν Συναγερμικοί είναι πως στο τέλος θα καεί το χαρτί και των δύο με τον ΔΗΣΥ να οδηγείται σε μία τρίτη υποψηφιότητα που επί του παρόντος δεν μπαίνει στον χάρτη.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα

Μέχρι να ξεκαθαρίσει ωστόσο το σκηνικό, πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εμπλέκονται στη διαδικασία σχηματίζοντας στρατόπεδα. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα ήταν την περασμένη βδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να βάλει τελεία στα όσα διακινούνταν γύρω από την περιβόητη πρόταση για το Σύνταγμα του 60, παρουσιάζοντάς το ως σχήμα λόγου παρά ως ξεκάθαρη πρόταση. Κίνηση που σίγουρα δεν άρεσε στους νέους παροίκους του Προεδρικού οι οποίοι ένιωσαν θιγμένοι από το άδειασμα. Εμπνευστής της ιδέας σίγουρα ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ τον τόνο –ότι δηλαδή ο Πρόεδρος το εννοεί- έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου. Ο τελευταίος, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην επιρροή που έχει πάνω στον Πρόεδρο. Καθόλου τυχαία και η εμπλοκή του στον νέο ανασχηματισμό και που ενέτεινε τη ψιθυρολογία στους διαδρόμους πως ο Πέτρος Δημητρίου θέλει να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι εκπαραθυρώνοντας άλλους στενούς συνεργάτες που έχουν άμεση πρόσβαση στον Πρόεδρο. Από το περιβάλλον του ωστόσο χαρακτηρίζουν αστεία τέτοια ζητήματα καθώς ο ίδιος δεν φιλοδοξεί να γίνει πολιτικό πρόσωπο, αλλά να κάνει απλώς τη δουλειά του. Το σίγουρο είναι πως έχει εξαιρετική σχέση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το τελευταίο έχει τη δική του σημασία για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ.

Στην αρένα και τα φιντάνια του ΔΗΣΥ

Στο πλαίσιο αυτό Συναγερμικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι Πελεκάνος, αλλά κυρίως Δημητρίου έθεσαν ευσχήμως στον Πρόεδρο ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον άφησε εκτεθειμένο, προκαλώντας την ενόχληση του Προέδρου. Στην ενόχληση του Προέδρου πρέπει να συνέβαλαν και τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών να «αδειάζει» τον Πρόεδρο ή να προσπαθεί να προσεγγίσει την κληριδική σχολή. Μάλιστα ο Πρόεδρος ενώ στο παρασκήνιο σημειώνει πως η υπόθεση επιστροφής στο Σύνταγμα του 60 δεν θα συνεχίσει, σε συνέντευξή του ακόμη και την Δευτέρα στο omega ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί σχήμα λόγου αλλά ουσία. Το αν αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο εγωισμού, στο να στείλει ένα μήνυμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη ή αν πραγματικά άλλα λέει στο παρασκήνιο άλλα δημοσίως, είναι ένα ζήτημα θολό.

Όλο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Συναγερμικό Πρόεδρο. Που αν και διαφωνούσε, κράτησε χαμηλότερους τόνους αρχικά παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει τη θέση περί επιστροφής στο Σύνταγμα του 60.»