«Κραυγή» για την ανήλικη: Πίσω στη Στέγη… Κινδυνεύει αβοήθητη

Στη Στέγη Νεανίδων, χωρίς την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεται, παραμένει η 14χρονη, που εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης λιπόθυμη ύστερα από χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ο Φιλελεύθερος, η έφηβη, που βρέθηκε λιπόθυμη σε κεντρική οδό της Λευκωσίας ύστερα από χρήση ναρκωτικών το πρωί της Τετάρτης, εξετάστηκε χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο, από παιδοψυχίατρο και στη συνέχεια επέστρεψε στη Στέγη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας συνοδευόμενη από τους αρμόδιους λειτουργούς.

Από πλευράς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προβλήθηκε και χθες ο ισχυρισμός ότι το κορίτσι δεν μπορεί να λάβει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που χρειάζεται, ως χρήστης ναρκωτικών, από τη Στέγη στην οποία φιλοξενείται, ενώ το Υπουργείο Υγείας παρενέβη χθες διά του παιδοψυχίατρου ο οποίος θα προχωρήσει σε επίσημη επαναξιολόγηση της κατάστασής της και θα αποφανθεί κατά πόσον κρίνεται απαραίτητη η εκ νέου παραπομπή της στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου ή σε κάποια από τις ανοικτές δομές που υπάρχουν και προσφέρουν στήριξη σε παιδιά/χρήστες.

Υπενθυμίζεται ότι η 14χρονη είχε παραμείνει σε νοσηλεία στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα για μερικές ημέρες το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στη Στέγη Νεανίδων από την οποία έφυγε το βράδυ της Τρίτης. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα δεν έχει εξειδικευμένη δομή για ανήλικους χρήστες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η λειτουργός των ΥΚΕ Ειρήνη Παπαθεοδούλου, το κορίτσι διαμένει στον ξενώνα ο οποίος είναι «ανοικτό» ίδρυμα «και τα παιδιά διακινούνται σε αυτό και συχνά παιδιά που μένουν σε τέτοια ιδρύματα παρουσιάζουν πολυσύνθετα προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να εκδηλώσουν ακραίες συμπεριφορές και γι’ αυτό είμαστε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, για να μπορέσουμε να δώσουμε πιο εξειδικευμένη υποστήριξη».

«Δυστυχώς», είπε η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, «σε αυτή τη φάση μόνο οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχουν αυτά τα ιδρύματα, δεν υπάρχουν άλλα ιδρύματα που να απευθύνονται στα παιδιά/χρήστες».

Δεν είναι, όπως είπε συνεχίζοντας, «ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να έχουμε αυτού του είδους τα εξειδικευμένα προγράμματα». Όταν πρόκειται για «θέματα ουσιοεξάρτησης, τέτοια προγράμματα που να αφορούν την προστασία ανήλικων χρηστών θα πρέπει να λειτουργούν από άλλες κρατικές υπηρεσίες».

Ούτε όμως και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας φαίνεται να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Άννα Παραδεισιώτου, «οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η ενδονοσοκομειακή μονάδα δέχονται εφήβους για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, ψύχωση, απόπειρες αυτοκτονίας, δεν είναι όμως εξειδικευμένη κλινική για θέματα τοξικοεξάρτησης».

Για ένα διάστημα, είπε, «οι έφηβοι μπορούν να νοσηλεύονται και να τύχουν θεραπείας, στόχος όμως είναι να γυρίσουν στις βάσεις τους και όχι να μένουν μόνιμα εκεί».