KTK: ”Αν δεν υπήρχε ο ELA θα είχαμε χρεοκοπήσει”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αναφορικά με δημοσίευμα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επαναλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Μέχρι τις 21 Μαρτίου 2013, οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες αντλούσαν ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, χωρίς ένσταση (no objection) από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διότι εκτιμάτο από το τελευταίο ότι υπήρχε προοπτική για εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης. Στις 21 Μαρτίου 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις του, θα διέκοπτε την παροχή ELA στις δύο κυπριακές τράπεζες διότι δεν υπήρχαν σαφείς και δεσμευτικές πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυπριακής πλευράς για εφαρμογή του προγράμματος.

2. Οι κυπριακές τράπεζες με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ για την παροχή ELA παρέμειναν φερέγγυες μέχρι και τις 25 Μαρτίου 2013. Οι προβλέψεις για τις ζημιές των τραπεζών κάτω από το ακραίο σενάριο της Pimco, που αφορούν σε ορίζοντα τριών χρόνων, δεν λαμβάνονταν υπόψη για σκοπούς ισολογισμού των τραπεζών και παρά τα ελλείμματα κεφαλαίου, οι τράπεζες δεν θεωρούνταν αφερέγγυες διότι υπήρχε η προοπτική της ανακεφαλαιοποίησης τους μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι στο προκαταρκτικό Μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012, υπήρχε πρόνοια για ποσό €10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Με αυτό το δεδομένο, οι τράπεζες θεωρούνταν φερέγγυες.

Όταν είχε απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρώτη πρόταση της συνάντησης του Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2013 και ως εκ τούτου δεν υπήρχε η προοπτική του Προγράμματος, μέσω του οποίου θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε ήταν που οι τράπεζες έπαυσαν να θεωρούνται φερέγγυες για σκοπούς παροχής ELA.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με απόφαση του στις 21 Μαρτίου αποφάσισε τον τερματισμό παροχής ρευστότητας στις δύο κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA με απαίτηση αποπληρωμής την 26η Μαρτίου. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία των δύο τραπεζών λόγω της άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων, του οποίου τα κεφάλαια δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις ασφαλισμένες καταθέσεις των δύο τραπεζών. Το κόστος αυτό θα μετακυλούσε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που θα προκαλούσε την άτακτη χρεωκοπία του κυπριακού κράτους.

4. Υπενθυμίζεται ότι ο Μηχανισμός Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ΕLA), είναι εργαλείο μέσω του οποίου παραχωρείται ρευστότητα στις τράπεζες έναντι ικανοποιητικών εξασφαλίσεων. Για να γίνει αυτό, οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες και αξιόχρεες.

Αξιοποιείται σε περιπτώσεις κρίσεων δεδομένου ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ως νομισματικές αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για συμβολή στην ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το ELA παραχωρείται σε πιστωτικά ιδρύματα έναντι ικανοποιητικής εξασφάλισης. Σε γενικές γραμμές, το νομισματικό αυτό εργαλείο παραχωρείται όταν πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ικανοποιητική ρευστότητα και τα οποία δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν μέσω των αγορών ή μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Η χρηματοδότηση μέσω ELA δεν είναι αυτόματη. Το κλειδί βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε εθνικής κεντρικής τράπεζας, η οποία αξιολογεί την κρισιμότητα της κατάστασης και λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης παρέχοντας ELA αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τη μη ένσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

5. Ως εκ τούτου, η παροχή ELA από την ΚΤΚ λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας, αποτρέποντας την άτακτη χρεωκοπία του κυπριακού κράτους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ