Η Κ.Τ.Κ. υιοθέτησε άλλες μεθόδους απειλώντας Μ.Μ.Ε. με… αέρα


Διαβάστε επίσης: Reuters: Συγγνώμη Κύπρου σε Αίγυπτο λόγω πετρελαίου! και Ο Υπουργός άμυνας πέταξε τα Εθνικά μας σύμβολα σαν να ήταν κουρέλια


 

Απαγόρευση και… αναφορά

Μέσω της γραπτής της τοποθέτησης, προειδοποιούσε τους δημοσιογράφους με λήψη νομικών μέτρων εναντίον τους, σε περίπτωση που δημοσιοποιήσουν απόρρητα έγγραφα ή ευαίσθητες πληροφορίες για τα διαδραματιζόμενα στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Κάλεσε μάλιστα τους λειτουργούς των Μ.Μ.Ε. να ενημερώνουν πρώτα το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου πριν προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών (!).

 

Μπέρδεψε τους νόμους

Κι αυτές τις απειλές που εκτόξευσε περί ποινικών διώξεων σε βάρος δημοσιογράφων, τις «ενίσχυσε» επικαλούμενος έναν νόμο που καμία σχέση έχει με αυτό που λέει. Σύμφωνα με το νόμο που «επιστράτευσαν», διώκονται οι δημοσιογράφοι που δημοσιεύουν ΨΕΥΔΕΙΣ πληροφορίες. Όχι οι δημοσιογράφοι ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. Δεν θα επεκταθώ σ΄ αυτό, όμως. Δεν είναι κι απαραίτητο. Βλέπετε, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου τους «άδειασε» με δηλώσεις του στην «Αλήθεια», επισημαίνοντας τις… νομικές αδυναμίες τους. Είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Μακρίδης: Οι άστοχες θέ3σεις της Κ.Τ.Κ. αποκαλύπτονται σε όλο τους τυο μεγαλείο μέσα από τα όσα η ίδια αναφέρει. Επικαλείται το άρθρο 50 του ποινικού κώδικα, το οποίο αναφέρεται σε ψευδείς ειδήσεις και όχι σε ειδήσεις εμπιστευτικές ή απόρρητες ή ευαίσθητες, όπως η ίδια επικαλείται (την επομένη οι της Κ.Τ.Κ. απολογήθηκαν με νέο ανακοινωθέν για την «λανθασμένη» ερμηνεία του νόμου – αν και τους τιμά η απολογία, δεν ισχύει το ίδιο για την κίνησή τους εξαρχής να υποδείξουν στους δημοσιογράφους τι θα κάνουν).

 

Θα μας πει τι θα πούμε στον κόσμο;

Το μεγάλο θέμα είναι το εξής: Θα μας πει ο Πανίκος Δημητριάδης τι δικαιούμαστε και τι δεν δικαιούμαστε να δημοσιοποιήσουμε; Τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται να μάθει ο κόσμος; Ο απλός λαός; Μα είναι καλά ο άνθρωπος; Θέλει να παίρνουμε και την άδεια του γι’ αυτά που θα γράψουμε; Δηλαδή, να ενεργήσει ο δημοσιογράφος σε βάρος του πολίτη; Να μην τον διαφωτίσει; Να τον κρατήσει στο σκοτάδι; Τι μεθόδοι είναι αυτοί; 

 

Ανώτερες κοινωνίες…

Στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι κοινωνίες είναι ανώτερες, υπάρχουν νόμοι που υποχρεώνουν υπηρεσίες της Πολιτείας να αποκαλύπτουν στους δημοσιογράφους έγγραφα. Έτσι είναι οι υγιείς κοινωνίες. Δεν έχουν τέτοιου είδους φοβικά σύνδρομα. Κι άντε να το δεχθώ ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου πρέπει να έχει ως αρχή να μην διοχετεύει στον Τύπο ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κατηγορείται και ο δημοσιογράφος που με τη μαγκιά του αναδεικνύει ένα θέμα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο σκοτάδι…