Κυβέρνηση-ΠΑΣΥΔΥ: Αντί συμφωνία πόλεμος

Παραβίαση της αρχής του κοινωνικού διαλόγου και του σεβασμού των συμφωνηθέντων, καταλογίζει στην ηγεσία της οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, με αφορμή σημερινή συνέντευξη του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατή Ματθαίου στον «Φιλελεύθερο» σε σχέση με τις διατμηματικές προαγωγές.

Εκεί που όλοι περίμεναν ότι Κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ,  θα κατέληγαν σε συμφωνία στα θέματα της μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία, φαίνεται ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών περνούν σε φάση έντασης. Αυτό φάνηκε από δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατή Ματθαίου στον χθεσινό «Φιλελεύθερο» στις οποίες έσπευσε να απαντήσει αυθημερόν ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ματθαίου υποστηρίζει πως η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων δεν είχε υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την κυβέρνηση, αλλά μετά την απόρριψη του πρώτου πακέτου της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, η ΠΑΣΥΔΥ διά του τέως ΓΓ Γλαύκου Χατζηπέτρου είχε τότε εκφράσει επιφυλάξεις για τη διατμηματική προαγωγή για το οποίες, όπως αναφέρει, συνομολογήθηκε νέα συμφωνία στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού.

Σε δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Πετρίδης απάντησε, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της αρχής του σεβασμού στα συμφωνηθέντα και μάλιστα  «εκβιαστικά».

«Η κύρια αρχή του κοινωνικού διαλόγου ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα. Ειδικά μετά από μήνες διαπραγματεύσεων & εκατέρωθεν υποχωρήσεων. Πρώτη φορά τόσα χρόνια βλέπω να γίνεται τέτοια κατάφωρη παραβίαση αυτής της αρχής και μάλιστα εκβιαστικά!» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ και σημειώνει σε δεύτερη ανάρτηση: «Με αυτή τη λογική και η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπαναχωρήσει στις αρχικές της θέσεις. Όπως για παράδειγμα, Άνοιγμα όλων των μεσοδιευθυντικών θέσεων (Α11&Α13) ως πρώτου διορισμού, και στον ιδιωτικό τομέα. Σεβαστείτε τα συμφωνηθέντα».

Στις δηλώσεις του ο κ. Ματθαίου είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει καμία ομαδοποίηση θέσεων, ούτε και περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στα νομοσχέδια. Για παράδειγμα, μπορεί μια θέση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας Κλ. Α13(ii) να καταληφθεί από κάποιο υπάλληλο της Βουλής των Αντιπροσώπων ή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, νοουμένου ότι κατέχουν θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο Κλ. Α11(ii) τα τελευταία οκτώ χρόνια. Διερωτώμαι ειλικρινά πώς θα μπορέσει αυτός ο υπάλληλος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτής της υπεύθυνης και ευαίσθητης θέσης -υπεύθυνης γιατί θα είναι και αρχηγός ομάδας ταυτόχρονα- να αξιολογήσει δύσκολα κοινωνικά περιστατικά, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, να εισηγηθεί λύσεις, χωρίς να έχει καθόλου εμπειρία και γνώσεις μιας εξειδικευμένης νομοθεσίας και κανονισμών, που αποκτούνται μέσα από πολύχρονη υπηρεσία.»

Επικαλέστηκε και  άλλο παράδειγμα: «Μια υπηρεσία που προσλαμβάνει υπαλλήλους στην Κλ. Α11 (πτυχίο και επαγγελματικό προσόν) και επενδύει σημαντικά σε χρόνο και χρήμα για να τους εκπαιδεύσει με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, σεμινάρια, ημερίδες, πρακτική εξάσκηση κλπ. και, όταν θα έρθει η ώρα της προαγωγής, αυτοί να καταλάβουν θέση Δ.Π. σε άλλη υπηρεσία και να φύγουν και να έρθουν άλλοι χωρίς εκπαίδευση, χωρίς τριβή με το αντικείμενο και να τεθούν μάλιστα επικεφαλής ομάδων. Είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορώ να αναφέρω, αλλά, όπως είπα και προηγουμένως, σκοπός είναι να βρούμε λύσεις και όχι να τονίζουμε τις διαφορές μας.»

Ο κ. Ματθαίου υποστήριξε ότι οι εισηγήσεις της ΠΑΣΥΔΥ μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στον κοινά επιδιωκόμενο στόχο της μεταρρύθμισης, μέσα από ένα λειτουργικό και δίκαιο σύστημα και ότι μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας.  Ανέφερε ακόμα ότι οι διαφωνίες της οργάνωσης ήταν γνωστές στην επίσημη πλευρά ενώ διατυπώθηκαν και σε  δύο συνεδριάσεις της Βουλής στις 3 και 24 Φεβρουαρίου του 2020, όταν συζητήθηκαν τα νομοσχέδια ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και μας παρέπεμψαν σε περαιτέρω διάλογο.