Λιλλήκας: “Άλλο Κυπριακό, άλλο Μνημόνιο”


Διαβάστε επίσης πως συνδυάζουν οι News York Times τα λεφτά για την Κύπρο με γκάνγκστερ και γιατί επικρατεί πολιτικό “πραξικόπημα” στην Κύπρο.


Όχι στη διασύνδεση του μνημονίου με το Κυπριακό, δηλώνει ο Λιλλήκας

Είναι επιτακτική εθνική ανάγκη, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας και να μην εκχωρήσουμε κρατική εξουσία μέσα από το μνημόνιο, αλλά να καταφέρουμε να απεγκλωβισθούμε το ταχύτερο δυνατό, αξιοποιώντας το φυσικό μας αέριο, για να είμαστε οικονομικώς και, κατά συνέπεια, και πολιτικώς ανεξάρτητοι προκειμένου να διεκδικήσουμε στο Κυπριακό τη λύση που επιθυμούμε και δικαιούμαστε.

“Είχα προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “για τον κίνδυνο, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και του ενδεχομένου να καταστούμε οικονομικώς εξαρτημένοι από το δάνειο της Τρόικας, κάποιες πρωτεύουσες και κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων να θελήσουν να διασυνδέσουν την οικονομική εξάρτησή μας με την επιβολή μιας απαράδεκτης λύσης του Κυπριακού”.

“Μάλιστα”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “είχα πει ότι δεν θα με εξέπληττε να ιδώ μαζί με την επόμενη δόση του δανείου, να μας έρχεται ως πακέτο, μία λύση που απορρίψαμε και να είναι, υπό τη λογική του `τα παίρνετε και τα δύο ή τίποτε` “.

“Δυστυχώς”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “οι φόβοι μου επαληθεύονται από τη σημερινή ανταπόκριση του Ρόιτερς και με τις δηλώσεις κάποιων αξιωματούχων της Ευρώπης, οι οποίοι φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική και τις οδηγίες που είχε δώσει ο Ερντογάν στους Τούρκους επιτελείς για το πώς πρέπει να προετοιμασθούν για να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση”.

“Φέρονται, με βάση το Ρόιτερς, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “να διασυνδέουν την παροχή του δανείου των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ με την έγκριση του απευθείας εμπορίου, αλλά και με την επιβολή λύσης ως πακέτου”.

“Θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα, πως σε ό,τι με αφορά”, πρόσθεσε, “δεν πρόκειται σε καμμίαν περίπτωση να δεχθώ διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

“Τα δύο θέματα”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “είναι ασύνδετα, για αυτό και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η θέση μου, ιδιαίτερα όταν η λύση, όπως την περιγράφουν και που θέλουν να μας επιβάλουν ως πακέτο με το δάνειο, είναι λύση χαλαρής ομοσπονδίας, όπως λέει η ανταπόκριση του Ρόιτερς, με βάση το σχέδιο Ανάν, μια θέση που υιοθετεί και ο κ. Αναστασιάδης σήμερα”.

“Είναι και για εθνικούς λόγους απαράδεκτο”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είτε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, κάτι που προσπαθούσαν και μέσω του Εκόνομιστ να μας επιβάλουν ως μέρος του δανείου, είτε να δεσμευθούν κάποιοι ή να ελπίζουν κάποιοι ότι θα εκχωρήσουμε κρατική κυριαρχία μέσα από το μνημόνιο”.

Λανθασμένο πολιτικό μήνυμα με το διορισμό Σταυρινάκη, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας 

Λανθασμένο πολιτικό μήνυμα στέλλει η Κυβέρνηση με το διορισμό του μέχρι σήμερα Ανώτερου Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της Τράπεζας, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας την Κυβέρνηση Χριστόφια να διορθώσει το μήνυμα αυτό, αποσύροντας πάραυτα το διορισμό.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “είναι πρόκληση, από ηθικής πολιτικής, να διορίζει η όποια Κυβέρνηση, δεκαπέντε ημέρες πριν τη λήξη της θητείας της, έναν αξιωματούχο”.

“Πέραν τούτου”, πρόσθεσε, “εγείρονται σοβαρά συνταγματικά ζητήματα, αλλά κυρίως εγείρεται ένα μείζον πολιτικό θέμα”.

Θεωρώ”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “ότι μία θέση, η οποία παραμένει κενή εδώ και πενήντα έτη, από τότε που οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν των κρατικών θεσμών και έπαψαν να συμμετέχουν στις κρατικές δομές της Δημοκρατίας, με το να συμπληρώνεται σήμερα στέλλει ένα λανθασμένο πολιτικό μήνυμα, όσον αφορά τη βούληση και την εμμονή μας για επίλυση του Κυπριακού”.

“Αυτό το λανθασμένο πολιτικό μήνυμα”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “πρέπει να το διορθώσει η Κυβέρνηση αποσύροντας το διορισμό του κ. Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας”.

Προτάσεις στήριξης των ΜΜΕ κατέθεσε ο Γ. Λιλλήκας στην ΕΣΚ

Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, για στήριξη των μέσων επικοινωνίας από την Πολιτεία, με κάποια κίνητρα και μέσα από εμπειρίες άλλων χωρών, με την προϋπόθεσή όμως να μην υπάρξουν απολύσεις δημοσιογράφων ή άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης τα οποία θα τύχουν υποστήριξης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι, “με αυτές τις επαφές θα πείσουμε για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, προκειμένου να σώσουμε αυτό τον καίριο κλάδο δραστηριοτήτων όχι μόνον για τον τρόπο μας αλλά και για τη Δημοκρατία, διότι ολιγότερα μέσα και ολιγότεροι δημοσιογράφοι ίσον ολιγότερη Δημοκρατία”.

“Είναι γνωστό”, είπε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΕΣΚ στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, “ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προβλήματα βιωσιμότητας σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας, με μειώσεις μισθών και με απολύσεις δημοσιογράφων”.

“Υπάρχει κίνδυνος”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “να πληγεί η πολυφωνία, που είναι απαραίτητο στοιχείο, για να λειτουργεί το σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα”.

“Για αυτό”, πρόσθεσε, “άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις απόψεις και εισηγήσεις της Ένωσης Συντακτών, καταθέσαμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε η Πολιτεία, μέσα στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, έτσι ώστε, με κάποια συγκεκριμένα κίνητρα και μέσα από κάποιες καλές εμπειρίες άλλων χωρών, να στηριχθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

“Ταυτοχρόνως”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “θα πρέπει η στήριξή τους από την Πολιτεία να συνδυασθεί με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, δηλαδή να αποτελεί βασική προϋπόθεση η μη απόλυση δημοσιογράφων ή άλλων εργαζομένων  από τα μέσα ενημέρωσης”.

“Είχαμε σήμερα συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων και με άλλους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

“Κατά τη συνάντηση”, πρόσθεσε ο κ. Μακρίδης, “εκφράσαμε τους φόβους μας για τη συρρίκνωση των μέσων μαζικής επικοινωνίας και τη συνακόλουθη αποδυνάμωση του ρόλου τους, σε μία, μάλιστα, περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τον τόπο μας”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ, όπως ανέφερε ο κ. Μακρίδης, “τόνισε στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν, είναι ανάγκη να ληφθούν τώρα, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων”.

“Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ιδιαιτέρως ο Τύπος”, δήλωσε ο κ. Μακρίδης, “πρέπει να ενισχυθούν και έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η αγορά υπηρεσιών εκ μέρους του κράτους από τον Τύπο με καταχώρηση ανακοινώσεων ως πληρωμένων αγγελιών, η αγορά εφημερίδων και διαμοιρασμό τους σε μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες και απομακρυσμένες περιοχές”.

“Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή”, είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, “τις προτάσεις του κ. Λιλλήκα, τον ευχαριστούμε και κρατούμε ιδιαιτέρως τη θέση του ότι η μεγάλη ένεση στα μέσα και, κατ, επέκταση, στην οικονομία θα επέλθει με την ανάπτυξη”.

“Εάν φέρουμε ανάπτυξη”, δήλωσε ο κ. Μακρίδης, “θα κινηθεί η αγορά, η επιχειρηματικότητα, θα κινηθεί η διαφήμιση, που είναι ο αιμοδότης των μέσων μαζικής επικοινωνίας”.

“Επίσης”, πρόσθεσε, “κρατούμε την πρότασή του για προγράμματα μετεκπαίδευσης των δημοσιογράφων, επιδοτούμενα από το κράτος, καθώς και τις άλλες του προτάσεις, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα”.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ