Λιλλήκας: Από τώρα να αποφασίσει ο λαός αν αποδέχεται τη λύση που διαπραγματεύτηκε ο ΠτΔ με τις υποχωρήσεις του

Να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει, μέσα από δημοψήφισμα, αν αποδέχεται τη λύση που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, επικρίνοντας τον ΠτΔ για υποχωρητικότητα και λάθη πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Κρανς Μοντάνα, τα οποία, είπε, δημιούργησαν νέα κεκτημένα για την τουρκική πλευρά τα οποία ο κ. Ακιντζί επιχειρεί να αξιοποιήσει.

“Αυτό το οποίο ζητά ο κ.Ακιντζί δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ο κ. Αναστασιάδης ήδη αποδέχθηκε. Όπως ο κ. Αναστασιάδης ομολογεί κατά τη συνάντησή του με τον κ. Άιντα τον περασμένο Ιούλιο, πήγε στο Κρανς Μοντάνα για να διαπραγματευτεί μια ενδιάμεση λύση της οποίας τις λεπτομέρειες θα συζητούσαν αργότερα”, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος, παραπέμποντας στις σελίδες 13,14 και 17 των πρακτικών της συνάντησης Αναστασιάδη – Άιντα τον περασμένο Ιούλιο. “Αυτό το τραγικό λάθος του κ. Αναστασιάδη, πρέπει να διορθωθεί με την απόσυρση όλων των υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο, το ψευδοκράτος είναι αποσχιστική οντότητα που δημιούργησε η Τουρκία με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποδέχθηκε ως το ένα συνιστών κράτος, το οποίο μάλιστα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το άλλο συνιστών κράτος, θα δημιουργήσουν το νέο συνεταιριστικό κράτος, ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για νομιμοποίηση δεδομένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει αν αποδέχεται αυτή τη λύση μέσα από δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία λύσης και άρα είναι καλύτερα να αποφασίσει τώρα παρά να την απορρίψει αργότερα απενοχοποιώντας την Τουρκία. “Αυτά που βιώσαμε το 2004 δεν θα πρέπει να επαναληφθούν”, κατέληξε.

Συνάντηση με Ενωση Συντακτών- Νομοθετική Ρύθμιση για fake news

O κ. Λιλλήκας προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) με την οποία, είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τα προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη της νομοθετικής κατοχύρωσης του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας, στην έλλειψη αποτελεσματικών θεσμών που θα μπορούσαν να ρυθμίζουν τα ζητήματα της αντικειμενικότητας, της πλήρους και ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως του σεβασμού του πλουραλισμού θέσεων και απόψεων, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική εξάρτηση και τις οικονομικές παρεμβάσεις που οδηγούν ή μπορούν να οδηγήσουν στην κατάχρηση της τέταρτης εξουσίας.

Πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες οι προτάσεις της ΕΣΚ είναι σωστές και δικαιολογημένες και επιβάλλεται να υιοθετηθούν, έτσι ώστε να δοθεί και στήριξη προς τα μέσα ενημέρωσης για να επιβιώσουν στην οικονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα να κατοχυρωθούν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και η ανεξαρτησία τους γιατί είναι σημαντικό οι λειτουργοί του Τύπου να είναι ανεξάρτητοι από όλους ακόμη και από τους εκδότες τους.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να διασφαλιστεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του Κύπριου πολίτη να έχει πρόσβαση στην αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση και στο σεβασμό όλων των απόψεων, για να μπορεί η κοινωνία μας να λάβει τις δικές τις αποφάσεις και κρίσεις και ιδιαίτερα όταν έχουμε ενώπιον μας εκλογές, προεδρικές ή βουλευτικές.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος δήλωσε ότι σχεδόν στην ολότητά τους οι απόψεις της Ένωσης υιοθετήθηκαν και εισακούστηκαν, “γιατί όντως όσο πιο ολοκληρωμένα, επαρκή και ποιοτικά και πλουραλιστικά είναι τα ΜΜΕ μιας πολιτείας, τόσο πιο σύγχρονη και δημοκρατική και προοδευτική είναι αυτή η πολιτεία”.

Ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι είναι εντεταλμένοι να ελέγχουν τις πολιτικές εξουσίες και οφείλουν να οδεύσουν μαζί στο κοινό στόχο για βελτίωση των θεσμών που διέπουν τη λειτουργία των ΜΜΕ και παράλληλα στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών και προϋποθέσεων, που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη, αντικειμενική, πλουραλιστική παρουσίαση όλων των δεδομένων που διέπουν το κοινωνικό γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Σε ερώτηση για το πώς προστατεύονται οι πολίτες από fake news, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτά λειτουργούν και κυριαρχούν στα σύγχρονα , διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης όπου ως Κυπριακή Δημοκρατία υστερούμε και δεν έχουμε προχωρήσει όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε νομοθετική ρύθμιση και δημιουργία μηχανισμών ελέγχου διαφορετικά πολιτικοί, ή οικονομικοί ή και κοινωνικοί παράγοντες αλλά και η ίδια η κοινωνία θα αποτελεί θύμα γιατί θα παρασύρεται από ανύπαρκτες ειδήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος είπε ότι όντως υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό κενό στον τρόπο διαχείρισης των ψευδών ή χαλκευμένων ειδήσεων, αλλά πρόσθεσε, “παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων η πρωτογενής πηγή αυτών των ειδήσεων έχει πολιτική προέλευση και όχι δημοσιογραφική”.

 

 

Πηγή:ΚΥΠΕ