Λιλλήκας: Προσπαθούν να μας πείσουν ότι “πτωχεύουμε”


Διαβάστε επίσης για Διαβάστε επίσης για τις ανακοινώσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, με θέμα τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Διαβάστε επίσης για το ψαλίδωμα στους μισθούς από τον Δεκέμβριο.


Κάποιες κομματικές και πολιτικές ηγεσίες και τα εκλογικά επιτελεία, για ακόμα μια φορά, καλλιεργούν την κουλτούρα «δώστα όλα στην Τρόικα», και ενώ η ελάχιστη συνολική αξία των οικοπέδων, με βάση τις εκτιμήσεις και του κ. Κασίνη, είναι γύρω στα 600 δισ., ενώ το χρέος είναι μόνο 15 δισ. σήμερα (χωρίς να υπολογίζεται το δάνειο που θα γίνει από την Τρόικα), το χρέος μας αντιστοιχεί στο 2,5% περίπου της περιουσίας μας, «οι Τροικανοί, αλλά δυστυχώς και κάποιες πολιτικές ηγεσίες και κάποια εκλογικά επιτελεία, προσπαθούν να πείσουν τον λαό μας ότι είμαστε σε πτώχευση», δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για τον Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

«Ποια εταιρεία θα διέθετε περιουσία ενός εκατομμυρίου, θα χρωστούσε 25.000 ευρώ, θα δυσκολευόταν να βρει δανεισμό και θα αποδεχόταν ότι είναι σε πτώχευση με μια περιουσία ενός εκατομμυρίου;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «εμείς προσφέρουμε ελπίδα και προοπτικές με συγκεκριμένες προτάσεις στους πολίτες και στο λαό μας, την ώρα που κάποιοι άλλοι καταστροφολογούν. Προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό του λαού μας, να του αφαιρέσουν κάθε ελπίδα, προκειμένου να δεχτεί τους όρους της Τρόικας, όποιοι και να είναι αυτοί οι όροι».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, κλείνουν πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ημέρα και πρόσθεσε ότι μόνο τους πρώτους εννιά μήνες του 2012 έχουν κλείσει τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βάση τις εκτιμήσεις τους, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και των τραπεζών μας, όπως και στα πάρα πολύ ψηλά τραπεζικά επιτόκια», είπε, αναφερόμενος στην πρότασή του για «άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12 με την έκδοση εταιρικών ομολόγων, την άντληση αρκετών δισεκατομμυρίων από τη διεθνή αγορά, την κατάθεσή τους στις τράπεζες με μια γραπτή συμφωνία για μειωμένο επιτόκιο καταθέσεων για την Κυβέρνηση κάτω του 1% και ταυτόχρονα τη γραπτή δέσμευση των Τραπεζών να δανειοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο κάτω του 3%» ως λύση του προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών και των ψηλών επιτοκίων.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε, παράλληλα, ότι κάποιοι εξειδικεύονται στο να γκρεμίζουν μπροστά στην αδυναμία τους να καταθέσουν οι ίδιοι συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την Κύπρο στην ανάπτυξη και στον τερματισμό της κρίσης και πρόσθεσε ότι στην προσπάθειά τους να γκρεμίζουν, δεν διστάζουν και να αυτοαναιρούνται και ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες τίθενται πάνω από το καλό της Κύπρου.

«Ο κ. Νεοφύτου, επικεφαλής του εκλογικού Επιτελείου του κ. Αναστασιάδη, δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο ότι υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια κρατική εταιρεία, η οποία θα προβαίνει, πριν από κάθε αδειοδότηση, σε προσφορά σε IPO για να αντλήσει, όπως έλεγε, μερικά δισεκατομμύρια από τις διεθνείς αγορές. Τώρα, λέει ότι η δική μας η πρόταση είναι ανέφικτη και ανεφάρμοστη», είπε ο κ. Λιλλήκας διερωτώμενος πώς η πρόταση του κ. Νεοφύτου ήταν εφαρμόσιμη ενώ η δική του ως ανεφάρμοστη.

Αυτοαναιρείται, συνέχισε, «και ο εκπρόσωπος του κ. Μαλά, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο δήλωνε ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο στο παρόν, και έκαμε ως πρόταση, για την μεταφορά των μελλοντικών εσόδων στο σήμερα, την πώληση δικαιωμάτων από κάποιο οικόπεδο».

Αναφορικά με την τιμή του ρεύματος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το κόστος της τιμής του ρεύματος δεν οφείλεται μόνο στην έκρηξη στο Μαρί, αλλά και στο νόμο που ψήφισε η Βουλή, με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Άντρου Κυπριανού και με ψήφους κάποιων Βουλευτών του ΔΗΚΟ, “πριν ακριβώς πέντε χρόνια, στην προεκλογική περίοδο του 2008, προκειμένου να αποτρέψουν την Κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε ένα διεθνή διαγωνισμό για να προσφέρει μια ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου στη Κύπρο στα επόμενα δύο χρόνια” και πρόσθεσε ότι σήμερα, η Κυβέρνηση αναιρώντας τις τότε τοποθετήσεις της, προχωρεί μέσω της ΔΕΦΑ στην κήρυξη ακριβώς του ίδιου διαγωνισμού που προγραμμάτισε η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου το 2007.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ