«Πέντε τράπεζες της μαφίας στην Κύπρο»!-Συγκάλυψη για “πλυντήρια”!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Του Φάνη Μακρίδη

Το εν λόγω ηλεκτρονικό Μέσο, προσεγγίζει με καχυποψία την έρευνα περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που έγινε στην Κύπρο και τα όσα λέχθηκαν για… καθαρότητα χρημάτων.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει ότι η έρευνα έγινε από την Moneyval, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια μονάδα της Deloitte που εδρεύει στην Ιταλία και προσθέτει με αρκετή δόση καχυποψίας ότι οι έρευνες των προαναφερθέντων οργανισμών και ατόμων δεν επικεντρώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει… βρόμικο χρήμα και πλυντήρια.

Μάλιστα, επικαλείται και δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Άντριου Ρέτμαν, μια πηγή του euobserver από την ΕΕ, ανέφερε: «Ανακάλυψαν πολύ λιγότερα απ΄ ό,τι αναμενόταν».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην έρευνα της Hermitage Capital που εδρεύει στην Αγγλία και έδωσε αποδείξεις στην Κύπρο ότι πέντε τράπεζες που εδρεύουν στο νησί μας ελέγχονται από τη μαφία.

«Έχω ένα συναίσθημα ότι τα πορίσματα της έρευνας της Moneyval έχουν συνταχθεί πριν καν γίνει έρευνα. Είναι αστείο, αλλά με ένα λυπηρό τρόπο» ανέφερε μια άλλη πηγή της ιστοσελίδας Euobserver.

Τα πορίσματα της έρευνας της Moneyval σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα του Ρέτμαν έχουν σταλθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα και θα απασχολήσουν τη σύνοδο της ECOFIN την ερχόμενη Δευτέρα…

Στο δημοσίευμα γίνεται πολύς λόγος για το έγγραφο της Moneyval με τα πορίσματα της έρευνας, το οποίο βάσει του δημοσιεύματος κρατείται μυστικό και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πληροφορηθούν οι φορολογούμενοι της ΕΕ το περιεχόμενό του…

Παρατίθενται χαρακτηριστικές ανώνυμες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων:

* «Πρέπει να δημοσιευτεί, τουλάχιστον πριν από την τελική απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται και θέλουν να δουν την έρευνα». 

* «Είναι… υψηλής προστασίας έγγραφο. Είναι απόρρητο».

* «Είναι πολύ, πολύ εμπιστευτικό».

Είμαστε υπέρ κάθε μορφής καχυποψίας. Ειδικά οι δημοσιογράφοι πρέπει και επιβάλλεται να κάνουν πονηρούς συνειρμούς, προκειμένου να αναδεικνύουν θέματα και να βάλουν το λιθαράκι τους στην προσπάθεια για εξυγίανση της κοινωνίας. Ωστόσο, γιατί να υπάρχει τόση καχυποψία στην περίπτωση της μικρής Κύπρου και να μην γίνουν ανάλογες έρευνες και το ίδιο πονηροί συνειρμοί στις περιπτώσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία; Κάλο ερώτημα, δύσκολη η απάντηση από τους εξυπνάκηδες ευρωπαίους αξιωματούχους…