Μαλάς: Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα


Διαβάστε επίσης: Στεφάνου: Ο Διοικητής της ΚΤ επιθυμούσε Υποδιοικητή και Έρευνα για την αστυνομική βία στους οικοδόμους ζήτησε ο Χριστόφιας


Σε ομιλία του ενώπιον μελών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο μνημονιακών μέτρων.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαλάς μίλησε και για μια «υπέρμετρη ανάπτυξη» του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα σήμερα να φιλοξενεί τεράστια κεφάλαια από το εξωτερικό και να έχει ένα τεράστιο μέγεθος», λέγοντας ότι αυτό το σύστημα έδινε χρήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα σήμερα το ιδιωτικό χρέος να φτάνει στο 300% του ΑΕΠ.

Όπως είπε, το μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε χρήμα στην οικονομία για να ανακυκλώνεται, αλλά αυτό το χρήμα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο έστω και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διότι θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες με αποτέλεσμα η οικονομία να πρέπει να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.

«Άρα, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε δημοσιονομική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Μια χώρα που ευελπιστεί να προσελκύει επενδύσεις, να είναι κέντρο παροχής υπηρεσιών, δεν μπορεί να μπει σε ένα φαύλο κύκλο μνημονιακών μέτρων» είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας ότι για να πάρει μπρος η οικονομία πρέπει να διατηρηθεί και η κοινωνική συνοχή.

Συνεχίζοντας, απευθύνθηκε στους τραπεζικούς υπαλλήλους λέγοντας ότι «θέλω να διαχωρίσω τους τραπεζικούς υπαλλήλους και τις τράπεζες. Οι πλείστοι από εσάς είστε απλοί υπάλληλοι, δεν ευθύνεστε για την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχετε εργαστεί πάρα πολύ σκληρά ώστε να κτίσετε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα οφείλεται στα τεράστια λάθη των Διοικήσεων των τραπεζών και στα λάθη της εποπτικής Αρχής και ευχήθηκε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη για δύο βασικούς λόγους, για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του κυπριακού λαού, αλλά και για να σταλεί το μήνυμα ότι το κράτος διορθώνει τα λάθη του με αυστηρότητα.

Δεν θα δεχθούμε, είπε, θυματοποίηση του προσωπικού των τραπεζών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Λαϊκή Τράπεζα, λέγοντας ότι πρέπει να βοηθηθεί να σταθεί στα πόδια της. «Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα για μείωση του προσωπικού μέχρι και 20 ή 30% η ακόμη υπάρχουν κάποια σενάρια περί συγχωνεύσεων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε πρώτη φάση, πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες όπως είναι, να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα και να μην δημιουργήσουμε συνθήκες θυματοποίησης του προσωπικού», συνέχισε.  

Ο κ. Μαλάς έκανε λόγο για αυξήσεις χιλιάδων ευρώ σε κάποια στελέχη τραπεζών την ώρα που γίνονται αποκοπές σε χαμηλόμισθους. «Αυτά είναι απαράδεκτα σε καιρούς οικονομικής κρίσης», είπε.

Η επόμενη μέρα, είπε, μας φέρνει σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, «που επιμένει να πιέζει τα πράγματα ώστε το κράτος να αναλάβει τις απώλειες των τραπεζών». Αυτό, πρόσθεσε, είναι πολιτικό θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε με πάσα υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι το κυπριακό κράτος δεν μπορεί να αναλάβει τις απώλειες αυτές.

Αναφερόμενος στους ανθυποψηφίους του, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες όσον αφορά το πώς βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται στο νησί. Η κοινωνική συνοχή, είπε ο κ. Μαλάς, πρέπει να διαφυλαχθεί και παράλληλα να έρθει ανάπτυξη στο κράτος μέσα από μια υγιή συνύπαρξη του επιχειρηματικού κόσμου, της μικρομεσαίας τάξης και του εργαζόμενου.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία είναι προσανατολισμένη σε οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να δεχθούν μεγάλο πλήγμα από την οικονομική αστάθεια. «Δεν είμαστε μια οικονομία με μεγάλο πρωτογενή τομέα για να μπορέσουμε να αντέξουμε» είπε και πρόσθεσε ότι ο τομέας των υπηρεσιών στην Κύπρο δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Εξέφρασε τη θέση ότι οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης. «Αφού εξασφαλίσουμε μια δανειακή σύμβαση που θα είναι μέσα στα πλαίσια της αποτροπής ενός δεύτερου μνημονίου, έχουμε κάθε ευκαιρία να ελπίζομε ότι η χώρα μας μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση γιατί σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι εξορύξεις για το φυσικό αέριο στα υπόλοιπα τεμάχια» είπε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος σε έξι με επτά χρόνια μπορεί να έχει έσοδα ενός δις ευρώ από κάθε τεμάχιο με αποτέλεσμα να υπάρξουν επενδύσεις.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πολύ κοντά στον κόσμο που εργάζεται στις τράπεζες όταν διαμορφώνεται πολιτική, λέγοντας ότι «η πολιτική δεν μπορεί να διαμορφώνεται με την λογική από πάνω προς τα κάτω αλλά από κάτω προς τα πάνω. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση στην πολιτική γιατί κανένας δεν είναι παντογνώστης». Στη συνέχεια, ο κ. Μαλάς δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ