Μαλάς: « Έχασε την αξιοπιστία του ο Αναστασιάδης»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΑΚΕΛ μιλάει στην «24» για τις προτεραιότητες στο Κυπριακό, την στάση Αναστασιάδη, αλλά και το όραμά του για την οικονομία

Της Αλεξίας Καφετζή

Ο Δρ. Σταύρος Μαλάς, ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ έχει μπροστά του ένα δύσκολο και… σύντομο δρόμο μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου, καθώς θα πρέπει να πείσει πρώτα από όλα το κοινό του ΑΚΕΛ ότι δεν επελέγη απλά και μόνο για να «συσπειρώσει» τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά επελέγη για να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε στις εκλογές του 2013, όταν πέρασε μεν στον δεύτερο γύρο, αλλά ηττήθηκε από το Νίκο Αναστασιάδη.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «24», τόνισε ότι οι συνθήκες σε σχέση με το 2013 έχουν αλλάξει για την υποψηφιότητά του προς το καλύτερο και έδειξε ότι δεν αποθαρρύνεται ιδιαίτερα από τα όσα συνέβησαν πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του.

Παράλληλα, μίλησε και για την στάση του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, κάνοντας αναφορά στο τι άλλαξε από το 2014 (όταν είχε δηλώσει ο ίδιος στην «24» ότι στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επιλογές του στο Κυπριακό) μέχρι σήμερα, όπου παρουσιάζει μία διαφορετική πρόταση.

Είναι βέβαιο, ότι ο δρόμος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 θα είναι δύσβατος για τον Δρ. Μαλά, αλλά έχει εχέγγυο την προσωπική αποδοχή που τυγχάνει από τον κόσμο (ΑΚΕΛικούς και μη) για την ακεραιότητά του και την τιμιότητά του. Το ζητούμενο είναι να πείσει τους πάντες και για το μήνυμά του.

Τι είναι διαφορετικό για εσάς από τις εκλογές του 2013;

«Το 2013 ήταν όλοι εναντίον ενός και η υποψηφιότητα μου εξασφάλισε 43%, κόντρα στις εκτιμήσεις και προβλέψεις. Αυτή τη φορά, οι συνθήκες είναι καλύτερες για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί αυτά που έλεγα στα καίρια πολιτικά ζητήματα αποδείχθηκαν ορθά και η αξιοπιστία στην πολιτική μετρά. Δεύτερον, γιατί πολλοί ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες δεν με ταυτίζουν με το πολιτικό κατεστημένο και τρίτον υπάρχει μια απαξίωση στην κοινωνία προς τις ευκαιριακές επιλογές και στις πολιτικές βιτρίνες. Για μένα η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κοροϊδέψω τους πολίτες με ακραίες πολιτικές προτάσεις και ακροβατισμούς. Μπαίνω σε αυτή τη μάχη γιατί πιστεύω ότι η χώρα μας χρειάζεται όχι μόνο αλλαγή κατεύθυνσης και προτεραιοτήτων αλλά και αλλαγή πολιτικής κουλτούρας».

Στην συνέντευξη που είχατε δώσει στην «24» το 2014, είχατε δηλώσει ότι στηρίζετε τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Μετά το Κραν Μοντάνα και τα όσα συνέβησαν, συνεχίζετε να στηρίζετε τον ΠτΔ ή πιστεύετε ότι έκανε λάθη;

«Στήριξα την προσπάθεια του ΠτΔ γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να κάνω κριτική στον ΠτΔ. Να σας υπενθυμίσω τη λάσπη που δέχθηκα ειδικά στο δεύτερο γύρο. Ο πολιτικός ρεβανσισμός όμως δεν αποτελεί συστατικό της πολιτικής μου κουλτούρας. Ο ΠτΔ δυστυχώς με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες χάνει το παιγνίδι της πολιτικής αξιοπιστίας, τουλάχιστον στα μάτια όσον μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια μέσα από μια επικοινωνιακή διαχείριση, πλήττοντας την υπόθεση της Κύπρου. Ο κ Αναστασιάδης με τον παρορμητισμό του καθίσταται επικίνδυνος για την υπόθεση της λύσης και πλήττει την διαπραγματευτική αξιοπιστία της Ε/Κ κοινότητας».

Πως διαφοροποιείστε στο Κυπριακό από την κυβερνητική πολιτική;

«Επιθυμώ πραγματικά τη λύση και δεν έχω καμιά κρυμμένη σκοπιμότητα που καθιστά το κυπριακό ένα απλό εργαλείο για να υπηρετείται αυτή η σκοπιμότητα, αυτή είναι η διαφορά. Όποιος αλληθωρίζει την ώρα της κρίσης δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της λύσης. Πιστεύω πως η κατάρρευση των συνομιλιών ήταν αναπόφευκτη με αυτά τα δεδομένα. Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να είναι το συμφωνημένο πλαίσιο αλλά δεν θα χρησιμοποιήσω την τουρκική αδιαλλαξία ως μια σκέπη κάτω από την οποία να βολεύομαι. Και αν την βρω μπροστά μου, τότε την ευθύνη να τη φορτωθεί η Τουρκία, διαφυλάσσοντας παράλληλα το κύρος και την αξιοπιστία της Ε/Κ κοινότητας. Μια αναξιόπιστη Ε/Κ κοινότητα, στα μάτια τρίτων είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» της Τουρκίας. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδομούν το αφήγημα του ΠτΔ αλλά παράλληλα αφήνουν την Τουρκία στο απυρόβλητο».

Στον τομέα της οικονομίας, που εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;

«Η χώρα μας χρειάζεται απεγνωσμένα ένα μακρόπνοο οικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε μια οικονομία που δεν θα αρκείται σε ευκαιριακές αναπτύξεις. Που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της. Που θα επενδύει στους καινοτόμους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας, της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, της υγιούς επιχειρηματικότητας. Πρέπει ως πολίτες να μην αποδεχόμαστε πια τον τζόγο και τα καζίνο ως μέσα προόδου, να πάψουμε να ικανοποιούμαστε με δηλώσεις του τύπου «πάει καλά ο τουρισμός»! Πρέπει να προγραμματίζουμε και να επενδύουμε και σε άλλους τομείς, να χτίζουμε γερές βάσεις που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να σταθεροποιηθεί και να αντέχει ακόμα και σε ασταθείς συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με μια επιθετική και πάνοπλη γειτονική χώρα. Το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που οραματίζομαι, μπορεί να αντέξει, όσο αυτό του Ισραήλ εν μέσω πολύ ρευστών πολιτικών συνθηκών».

Που πιστεύετε ότι θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές; Στο Κυπριακό, στην οικονομία ή σε άλλα θέματα;

«Θεωρώ ότι η κοινωνία θέλει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την προοπτική επανένωσης που δεν εδράζεται σε ακροβατισμούς και ανεφάρμοστες προτάσεις. Και αυτό είναι το δικό μου μήνυμα. Πρέπει να πείσουμε με τις προτάσεις μας και στην οικονομία και στην υγεία και στην παιδεία αλλά και στο ρόλο του κράτους πρόνοιας του οποίου ο ρόλος δεν πρέπει να είναι η κοινωνικοποίηση των αποτυχιών ενός συστήματος. Θα παρουσιάσω προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα με κάθε λεπτομέρεια έχοντας ως αρχή μου αυτό που με δίδαξε η δική μου εμπειρία. Μόνο με επιστημοσύνη, τεκμηρίωση και αξιοπιστία μπορείς να φέρεις την πρόοδο στους ανθρώπους, στους αριθμούς αλλά και στις αξίες».