Μαλάς: Με ανοιχτόμυαλους χειρισμούς η οικονομία θα ανακάμψει


Διαβάστε επίσης, Ανακοινώθηκαν οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για Προεδρικές και Την Παρασκευή 21/01 το πόθεν έσχες του Αναστασιάδη.


Μέσα από σωστή ανάγνωση και διάγνωση της οικονομικής κατάστασης, στόχευση σε τομείς που μπορούν να έχουν ταχεία ώθηση, με ανοιχτόμυαλους χειρισμούς και συνεργασία κράτους – επιχειρηματικού τομέα,  η χώρα μπορεί να περάσει γρήγορα σε οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με την πρόσβαση των Κυπρίων ανέργων στο ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα σοβεί ταξικό πρόβλημα.

Μιλώντας ενώπιον μελών του ΕΒΕ Λευκωσίας, στο πλαίσιο συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «για να εξέλθει η χώρα από την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση, απαιτείται σωστή ανάγνωση και διάγνωση» και πρόσθεσε πως «αναλαμβάνοντας το φόρτο να λέει τα πράγματα με το όνομα τους», μπορεί να αναφέρει ότι «η Κύπρος μπορεί να ελπίζει σε οικονομική ανάκαμψη πολύ σύντομα, με συνεργασία κράτους και επιχειρηματικού τομέα».

«Η Κύπρος μπορεί να βγει από την ύφεση και να βγει γρήγορα, απλά χάσαμε τον προσανατολισμό μας και τώρα πρέπει να γίνει στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς που μπορεί να πάρουν μπρος για να ανακάμψει η οικονομία», συνέχισε αναφέροντας ότι «απαιτούνται ανοιχτόμυαλοι χειρισμοί από την κεφαλή πάνω και φυσικά και οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι οι εργοδότες και το κράτος τους στηρίζει».

Κληθείς να απαντήσει για τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών που οδήγησαν στην ανάγκη ανακεφαλαιποίησης, ανέφερε πως κάποιοι τραπεζίτες έχουν διαπράξει λάθη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για λάθη εκτιμήσεων με μεγάλα ανοίγματα. Συνέχισε αναφέροντας πως κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες τους όσον αφορά τη διαχείριση των πορτοφολίων, οι διαχειριστές μπορεί να υπέχουν και ποινικών ευθυνών.

Ο κ. Μαλάς διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να γίνουν όσες διερευνήσεις κριθεί σκόπιμο ώστε να βρεθούν κάποιοι να πληρώσουν για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου που καλείται να σηκώσει στην πλάτη του ένα μεγάλο φορτίο και από την άλλη για να  ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι από τα λάθη μας μάθαμε, υπάρχει έλεγχος και αυτοί που ευθύνονται πλήρωσαν.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αφού παρατήρησε πως όταν μιλάμε για το φυσικό αέριο πρέπει να είμαστε λίγο προσγειωμένοι, είπε ότι το βραχυπρόθεσμο όφελος θα προκύψει από την άμεση δραστηριοποίηση των εταιρειών που θα έχουν σχέση με τις ερευνητικές γεωτρήσεις, αναφέροντας πως σε ένα με δύο χρόνια με θετικά αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων και σε άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ πέραν του τεμαχίου 12, το κλίμα θα αλλάξει παντελώς καθώς μπει πραγματικά στον ενεργειακό χάρτη και θα φύγει η αβεβαιότητα που επικρέμεται πάνω από την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά το μεσοπρόθεσμο όφελος θα είναι η καθεαυτή αξιοποίηση του φυσικού αερίου που θα συμβάλει στη αποπληρωμή του κυπριακού χρέους, ενώ παραθέτοντας το μακροπρόθεσμο όφελος είπε ότι με τη δημιουργία κάποιων αποθεματικών και ενός ειδικού ταμείου η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια πολυδιάστατη οικονομία.

Ο κ. Μαλάς επανέλαβε την τοποθέτηση του υπέρ ενός και μόνο μνημονίου και εξήγησε ότι μια χώρα του μεγέθους της Κύπρου πρέπει όπως οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας πάρα πολύ σύντομα για να κλείσει το θέμα της αβεβαιότητας σε σχέση με τα δημοσιονομικά και ανέφερε πως η συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών δεν πρέπει να ανάγεται σε θέμα φιλοσοφίας, αλλά να εξετασθεί σε επίπεδο απλών και πραγματικών αριθμών. Πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι ο χρόνος αποπληρωμής και η δόση να καθιστούν το χρέος βιώσιμο και ανέφερε πως αν με την πώληση κρατικής περιουσίας δεν επιλυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας θα έρθουν και πρόσθετα μέτρα με είσοδο στο φαύλο κύκλο του δευτέρου και τρίτου μνημονίου.

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε τουρισμό και απαιτείται αύξηση της εποχικότητας. Για να μένουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν χρειαστεί να επιδοτηθεί μέρος του μισθολογίου τη χειμερινή περίοδο, οι συντεχνίες και οι εργοδότες να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να τα βρουν με την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων», είπε αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Μαλάς διατύπωσε τη θέση πως εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης των Κυπρίων στις θέσεις εργασίας της επισιτιστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας υπάρχει ο κίνδυνος το πρόβλημα της ανεργίας να μετατραπεί σε ταξικό πρόβλημα και οι προεκτάσεις αυτής της κατάστασης πέρα από την υποβάθμιση του μοντέλου της ανάπτυξης θα έχει αποτέλεσμα να στραφεί η κοινωνία εναντίον μιας ομάδας επιχειρηματιών. Περαιτέρω αναφέρθηκε στην εισήγηση του για διαπίστευση επαγγελμάτων σε μια οικονομική δημοκρατία.

Ο κ. Μαλάς είπε ακόμα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ένας πολύ καλός τεχνοκράτης θα αναλάβει καθήκοντα ως σύμβουλος επενδύσεων και διατύπωσε τη θέση ότι απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, δραστηριοποίηση για προσέλκυση επενδύσεων από την Άπω Ανατολή και τη Βραζιλία και ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει πρόταση για αύξηση κατά 40 εκ. τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία. Συμπλήρωσε πως πρέπει να τερματιστεί «η πολιτική της ψιλής βροχούλας στον τομέα με το διαμοιρασμό των πόρων, λίγο από εδώ λίγο από εκεί για να φάμε όλοι».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας Κώστας Γεωργαλλής προλογίζοντας τον κ. Μαλά, είπε πως εν μέσω της οικονομικής κρίσης προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για  ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας από τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας για τις στρατηγικές και πολιτικές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ώστε  να ξεφύγουμε από τα σημερινά αδιέξοδα και να ακολουθήσουμε πορεία ανάκαμψης. Πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος καίγεται και συμπλήρωσε ότι η ανησυχία για την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται η οικονομία είναι διάχυτη σε όλους.

Πηγή ΚΥΠΕ