Περί τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε και στις 9 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει τοποθέτηση των κομμάτων επί του θέματος και ακολούθως θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Όπως ανέφερε στην Offsite ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, «περί τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση».
Παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουν κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται ότι θα περάσει το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια. Θα κατατεθούν φυσικά διάφορες τροπολογίες μέχρι τότε.
Αρμόδια πηγή από το ΑΚΕΛ δήλωσε στην offsite για το θέμα: «Το ΑΚΕΛ προετοιμάζεται και θα καταθέσει αριθμό τροπολογιών οι οποίες θα συνδέονται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Υπάρχουν κάποια ανοικτά ζητήματα που αφορούν την θεατρική ανάπτυξη. Δεν έχουμε τελική τοποθέτηση, υπάρχει ένας προβληματισμός». Ως εκ τούτου δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θα πράξει το ΑΚΕΛ.
Ακόμα και στο ΔΗΚΟ δεν φαίνεται όπως πληροφορούμαστε να υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους Βουλευτές του κόμματος.
ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο για δημιουργία του υφυπουργείου, αμέσως μετά θα υπάρξει διορισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού.
Όπως πληροφορείται η Offsite, μέχρι τον Μάρτιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προχωρήσει στο διορισμό του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού.
Τα τμήματα που πάνε Υφυπουργείο Πολιτισμού
Ανάμεσα στα τμήματα που θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Πολιτιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο ΘΟΚ, το Τμήμα Χειροτεχνίας του υπουργείου Εμπορίου.
Προκύπτει ένα θέμα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο είναι αντίθετο με την ένταξή του στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως προνοεί και το νομοσχέδιο. Το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων αντιδρά κυρίως λόγω της πρόνοιας του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε διαμοιρασμό των αρχαιοτήτων και για παραχώρηση τους στα συνιστώντα κρατίδια και όχι στην κεντρική κυβέρνηση, σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης.
Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς ξεκαθάρισε πως οι δομές των τμημάτων που θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα παραμείνουν ως έχουν. «Δε θα επηρεαστεί ο μισθός κανενός υπαλλήλου ή διευθυντή».
Πηγή: Offsite