Μάχη για το 26ο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων

Στο Τόκιο λοιπόν θα φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2020, όπως αποφάσισαν τα μέλη της ΔΟΕ.

Ποιό όμως θα είναι το 26ο άθλημα που θα παρουσιαστεί στα ιαπωνικά γήπεδα (αλλά και στους αγώνες του 2024);

Η παραδοσιακή πάλη, που από αρχαιοτάτων χρόνων, είχε συνδεθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ;  Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ που προσπαθούν να επιστρέψουν μετά την Αθήνα και το 2004 ;

Η το σκουός, το πλέον διαδεδομένο άθλημα σε μικρό χώρο που παίζεται εύκολα απ’ όλους ακόμα και σε χώρους εργασίας και φιλοδοξεί να μπει στο κλάμπ των Ολυμπιακών αθλημάτων για πρώτη φορά ;

Την Κυριακή το απόγευμα (περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδας), θα γνωρίζουμε την απάντηση από το μακρινό Μπουένος Αϊρες, σε μια ακόμα μυστική ψηφοφορία.

Το SPORT24 λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος ανοίγει το φάκελο κάθε αθλήματος και παρουσιάζει τα δυνατά στοιχεία του καθώς και την εκτίμηση των ανθρώπων του.

ΠΑΛΗ

Το γεγονός ότι ακόμα και τα γραφεία της ΔΟΕ κοσμούν αμφορείς με αρχαίες παραστάσεις από αγώνες πάλης, θα ήταν κανονικά αρκετό για να μην μπει καν σε διαδικασία ψηφοφορίας αυτό το άθλημα.

Και όμως το σοκ για την πάλη, ήρθε αρκετούς μήνες νωρίτερα όταν η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ πρότεινε την απομάκρυνσή του από το Ολυμπιακό πρόγραμμα!

Η πάλη πιάστηκε στον ύπνο έχοντας επαναπαυτεί στις δάφνες της..αρχαιότητας. Κάποιοι δύσκολοι κανονισμοί, η δυσκολία του να φανεί ελκυστικό το άθλημα τηλεοπτικά

και ο πόλεμος των συμφερόντων από άλλες ομοσπονδίες που βρίσκονται εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, έφεραν το παραδοσιακό αυτό σπόρ στο χείλος του γκρεμού (αποβολής).

Αυτό όμως λειτούργησε ως καμπανάκι και ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας Νέναντ Λάλοβιτς, άρχισε ένα μαραθώνιο από τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα. Κατ’ αρχάς προχώρησε σε άμεση βελτίωση των κανονισμών με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό και κατανοητό το άθλημα αλλά και σε αλλαγές στις κατηγορίες που θα ισχύσουν μάλιστα από το Ρίο το 2016.

Δύο νέες κατηγορίες προστέθηκαν στις γυναίκες (που έχουν μόνο ελευθέρα) ενώ αφαιρέθηκαν από μια κατηγορία σε κάθε στυλ (ελευθέρα και ελληνορωμαϊκή) στους άνδρες. Επίσης στην ομοσπονδία θα υπάρχει πάντα τουλάχιστον μια γυναίκα στη θέση της αντιπροέδρου, για πάντα.

Οσον αφορά τους κανονισμούς οι τρεις δίλεπτες περίοδοι κάθε αγώνα, μετατρέπονται σε δύο τρίλεπτες, ενώ θα υπάρχει νέα μέτρηση στις εντυπωσιακές λαβές που προσφέρουν θέαμα και δίνουν 3 ή 5 πόντους.

Επίσης η κλασσική παρατήρηση σε παλαιστή από τον διαιτητή, όταν γίνει για δεύτερη φορά το παιχνίδι θα διακόπτεται προσωρινά και αν μέσα στα επόμενα 30’’ ο αθλητής που δέχτηκε δεύτερη παρατήρηση για παθητικό παιχνίδι δεν πάρει πόντο, θα παίρνει αυτόματα ο αντίπαλός του.

Επίσης η FILA (Διεθνής ομοσπονδία πάλης) έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης παγκοσμίως για το άθλημά της, παρουσιάζοντας αγώνες επίδειξης σε διάφορα τουρνουά.

Στα πλαίσια του να θυμίσει σε όλους την αρχαία καταγωγή του αθλήματος, τον περασμένο Ιούλιο έγινε στην Αρχαία Ολυμπία μια συνάντηση δύο εντεκάχρονων κοριτσιών που πάλεψαν στην αρχαία παλαίστρα, που για πρώτη φορά στην ιστορία υποδέχτηκε εκπροσώπους του ασθενούς φύλλου.

Η πάλη ποντάρει στην ιστορία της αλλά και στην παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση περί αποβολής της, αν και η ΔΟΕ πρόσφατα προειδοποίησε τους ανθρώπους της ομοσπονδίας πως κάποιες ενέργειες και δηλώσεις αθλητών δεν βοηθούν την προσπάθεια του αθλήματος να παραμείνει στους αγώνες.

Πάντως από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και έγινε γνωστή η είδηση περί αποβολής του αθλήματος η σελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας πάλης στο Facebook γιγαντώθηκε ξεπερνώντας τους 103.000 φίλους.  Ενώ και στο Twitter από 4000 φίλους, ο αριθμός έφτασε τις 44.000!

Η ομοσπονδία φρόντισε επίσης για πρώτη φορά να μεταδωθούν διαδικτυακά αγώνες από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων, κάτι που είχε μεγάλη αποδοχή στο κοινό.

Επίσης οι άνθρωποι του αθλήματος συζήτησαν με τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα το πως μπορούν να καλύπτουν τους αγώνες με πιο ελκυστικό τρόπο για τους θεατές και βάζοντας κοντινές κάμερες στους αθλητές

Γενικά μια…γραφειοκρατική ομοσπονδία, έκανε άλματα σε λίγους μήνες, αλλάζοντας πρόσωπο 100% και ελπίζοντας αυτό το ράλι αφύπνισης να εξαργυρωθεί στη σημερινή ψηφοφορία.

ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ – ΣΟΦΤΜΠΟΛ

Για τρίτη φορά σε οκτώ χρόνια το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ διεκδικούν είσοδο στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για πρώτη φορά έχουν κοινή υποψηφιότητα (ως ένα άθλημα) οι δύο ομοσπονδίες.

Αυτό είναι και το μεγάλο τους όπλο, καθώς αποφάσισαν να μπούν στη διεκδίκηση ως ενιαίο σπόρ. Στις ΗΠΑ το σόφτμπολ είναι πολύ διαδεδομένο και στους άνδρες, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι μόνο γυναικείο προνόμιο (όπως συνέβη και μέχρι το 2004 που τα δύο αθλήματα ήταν στο πρόγραμμα).

“Αν ο στόχος είναι να ενώσουμε τους νέους ανθρώπους με ένα σπόρ, το μπέιζμπολ είναι το ιδανικό για αυτό το σκοπό. Αν μάλιστα ο στόχος είναι να βάλουμε και περισσότερες γυναίκες στα σπόρ, τότε το σόφτμπολ μπορεί να το πετύχει δέκα φορές περισσότερο από κάθε άλλο σπόρ” τόνισε ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας μπέιζμπολ, Ρικάρντο Φρακάρι, για να συμφωνήσει μαζί του η παλιά καραβάνα, ο Αμερικανός πρόεδρος της αντίστοιχης ομοσπονδίας του σόφτμπολ Ντόν Πόρτερ προσθέτοντας ότι η είσοδος εκ νέου αυτών των αθλημάτων στο Ολυμπιακό πρόγραμμα θα εμπνεύσει τους νέους που παίζουν αυτά τα σπόρ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν επενδυθεί περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε 150 χώρες για την ανάπτυξη αυτών των αθλημάτων, ενώ σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με αυτά τα σπόρ 65.000.000 αθλητές από 140 χώρες συνολικά.

Το νέο μοντέλο που παρουσίασαν στα μέλη της ΔΟΕ (και θα γίνει και στη σημερινή τελική παρουσίαση) ήταν ένα πιο σύντομο Ολυμπιακό τουρνουά έξι ημερών, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, ενώ το μπέιζμπολ είναι διατεθειμένο για τις τηλέοπτικές ανάγκες, αλλά και για τους θεατές, να παρουσιάσει το παιχνίδι σε επτά innings (περιόδους) αντί για εννέα  που έχει κανονικά, ώστε να είναι πιο σύντομα τα παιχνίδια.

Μεγάλο ατού θεωρούν οι άνθρωποι των δύο αθλημάτων το γεγονός ότι είναι δύο σπόρ όπου οι αθλητές δέχονται από πιο παλιά και τον αιματολογικό έλεγχο, έχοντας έτσι τα δύο σπόρ μια πολύ καλή αντιμετώπιση του ντόπινγκ έχοντας μάλιστα και ακόμα πιο αυστηρές τιμωρίες για τους παραβάτες.

Δεδομένου ότι το μπέιζμπολ λατρεύεται και στην Κούβα, ο γιός του μεγάλου Φιντέλ Κάστρο, Αντονι, πρώην αθλητής, είναι στο Μπουένος Αϊρες και υποστηρίζει την υποψηφιότητα των δύο αυτών σπόρ.

ΣΚΟΥΟΣ

Το μεγάλο αουτσάιντερ της διαδικασίας, το σκουός, θέλει να κάνει την έκπληξη και να πάρει τη θέση του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Μια θέση που διεκδικεί για τρίτη φορά.

“Το σκουός μπορεί να προσφέρει κάτι συναρπαστικό και φρέσκο στην Ολυμπιακή εμπειρία και είμαστε περήφανοι που είμαστε το μόνο νέο σπόρ στη λίστα αυτών που διεκδικούν την είσοδό τους στο πρόγραμμα. Με μόλις 64 αθλητές μπορούμε να μοιραστούμε μια τοποθεσία για τους αγώνες με χαμηλό κόστος” τόνισε ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας σκουός Ναραγιάν Ραμαχαντράν μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Αϊρες, στην οποία παραβρέθηκε και ο Αιγύπτιος Παγκόσμιος πρωταθλητής Ραμί Ασχούρ ο οποίος έδωσε το στίγμα για το άθλημά του: “Θα βελτιώσει τα…ρεφλέξ των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού πρόκειται για ένα συναρπαστικό σπόρ, που θυμίζει μονομαχία, απαιτώντας πολύ καλή φυσική κατάσταση ενώ αποτελεί και πνευματική πρόκληση”.

Οι εκπρόσωποι του αθλήματος προτείνουν νοκ άουτ τουρνουά γυναικών και ανδρών όπως στο τένις με συμμετοχή 32 αθλητών και αντίστοχων αθλητριών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes το σκουός είναι το άθλημα που βοηθάει περισσότερο την υγεία και εκεί ποντάρουν πολλά, όπως και στο γεγονός ότι παίζεται παντού, σε 185 χώρες από πολλά εκατομμύρια κόσμο και μόνο στη σειρά του World Tour συμμετέχουν 247 παίκτες από 42 χώρες.

Τέλος ένας από τους άσους στο μανίκη των ανθρώπων του σκουός είναι το γεγονός πως δεν έχει καθόλου κρούσματα ντόπινγκ.

Πηγή: balla.com.cy