Μήνυμα ενθάρρυνσης για επανένωση της Κύπρου

 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας, υπό την αιγίδα της Σλοβακικής Πρεσβείας, ενώ μετά είχε και συνάντηση με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τις δύο κοινότητες.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, χαρακτήρισε τη συζήτηση ζωντανή και εξαιρετικά χρήσιμη σε πληροφορίες για τον ίδιο, λέγοντας πως οι συνεργάτες θα πάρουν πίσω στις Βρυξέλλες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι από τις ΜΚΟ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην υλοποίησή τους για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση στο Κυπριακό φαίνεται να βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο, είπε, προσθέτοντας πως γι’ αυτό το λόγο ήρθε με μια έντονη έκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες «να μην αναβάλλουν τις συναντήσεις ή τις συνομιλίες, αλλά να συνεχίσουν την επικοινωνία και να επικεντρωθούν σε πρακτικά ζητήματα και μέτρα που μπορούν να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για μια διευθέτηση και επανένωση της Κύπρου».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο απευθείας διάλογος και η επαφή, είναι ζωτικά για μια μελλοντική πρόοδο και ενθαρρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι συγκινήθηκε όταν παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «Μνήμες», το οποίο βασίζεται στην αληθινή ζωή των Γιάννη Μαραθεύτη και Φετχί Ακιντζί, οι οποίοι κόντεψαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο τον Ιούλιο του 1974, αλλά αργότερα έγιναν φίλοι και προωθούν την ειρήνη, χαρακτηρίζοντας τους σαν ένα παράδειγμα όχι μόνο για τις κοινότητες στην Κύπρο, αλλά για όλες τις προσπάθειες συμφιλίωσης που χρειάζεται να γίνουν στον κόσμο.

Οι ΜΚΟ στις δύο πλευρές, συνέχισε, δουλεύουν πολύ σκληρά σε ζητήματα όπως η προστασία μνημείων, η προώθηση της ισότητας των φύλων, η σωστή διδασκαλία της ιστορίας, οι ειδήσεις στα ΜΜΕ, θεωρώντας ότι είναι ένα σημάδι πως η κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο «δονείται» και είναι επικεντρωμένη στη διευθέτηση, την επανένωση και τη δημιουργία αυτού που είναι πολύ σημαντικό, της επαφές μεταξύ ατόμων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Κομισιόν αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορέσουν να βοηθήσουν νέα σχέδια και τις ΜΚΟ στην Κύπρο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο σε μια συνολική διευθέτηση, μια θετική πρόοδο. Δεν υπάρχει σχέδιο Β, πρέπει να δουλέψουμε όλοι πολύ εντατικά για να επουλώσουμε αυτή την τελευταία πληγή της Ευρώπης». Αυτό το όμορφο νησί αξίζει επανένωσης και οι δύο κοινότητας αξίζουν να ζήσουν μαζί σε ειρήνη και ευμάρεια, πρόσθεσε.

Κληθείς από τ/κ δημοσιογράφο να σχολιάσει τι θα γίνει με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Šefčovič είπε ότι η Κομισιόν έχει προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση κανονισμού και εναπόκειται τώρα σε αυτό να λάβει τις αποφάσεις του, σημειώνοντας ότι «εμείς εμμένουμε στην πρότασή μας».

Στη συνάντηση παρόντες, εκτός από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο, Άννα Τουρενίκοβα, ήταν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ και ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μακροπουλιώτης.