«Μου έβαλαν ραντεβού για αξονικό μετά από ένα μήνα»

{loadposition ba_textlink}

Τι γίνεται όταν κάποιος πρέπει απεγνωσμένα να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν μπορεί να τις πληρώσει σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο;

Τι γίνεται όταν τα δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο γεμάτα που ο κόσμος φεύγει γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί;

Πού είναι το κράτος και τι κάνει για αυτό; Τον τελευταίο καιρό όλο και φτάνουν στα αυτιά μας περιστατικά γνωστών, φίλων και συγγενών, αλλά και πολιτών που δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτε λιγότερο από σύγχυση και αγανάκτηση. Οι κλίνες είναι υπερπλήρεις, οι λίστες για εξετάσεις είναι τεράστιες, οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν είναι πολλοί, τα μηχανήματα υπάρχουν, το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει, οι γιατροί υπάρχουν, αλλά δουλειά δεν γίνεται!

Πρώτες βοήθειες

Με μια σύντομη βόλτα στις πρώτες βοήθειες κάποιος μπορεί να διαπιστώσει από μόνος του το χάος και την ακαταστασία που υπάρχει. Πολίτες όλων των ηλικιών κάθονται ταλαιπωρημένοι και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να τους εξετάσει ο γιατρός. Κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να περιμένουν για πολύ και κάποιοι άλλοι θα φύγουν χωρίς να εξεταστούν. Γιατροί και νοσηλευτές τρέχουν κυριολεκτικά να προλάβουν.

Τρέχουν να προλάβουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αλλά δυστυχώς το σύστημα δεν τους βοηθά. Αντιθέτως κάνει το έργο τους πιο δύσκολο. Η σκέψη και μόνο ότι θα χρειαστεί να περάσεις και εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος από τη δοκιμασία των Πρώτων Βοηθειών είναι τρομακτική. Η σκέψη δε ότι μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείς σε κάποια εξέταση είναι ένας Γολγοθάς από μόνη της.

Υπουργείο Υγείας

Μετά το χάος που δημιουργήθηκε στις 27 Ιανουαρίου στις Πρώτες Βοήθειες με την πληρότητα των κλινών να φτάνει στο 100%, το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε πρόσθετες και άμεσες ενέργειες για λύση του προβλήματος. Εκεί λέει όπου η πληρότητα των κλινών αγγίζει το 100% οι ασθενείς (αφού το επιτρέπει η υγεία τους) θα μεταφέρονται σε άλλο Γενικό Νοσοκομείο όπου θα υπάρχει και διαθέσιμη κλίνη.

Παράλληλα, εφόσον παραστεί η ανάγκη το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε όλες τις πόλεις.

Άρα, έχουμε τα χρήματα για την αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά δεν έχουμε τα χρήματα για να προσλάβουμε επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ή για να πληρώνουμε τουλάχιστον υπερωρίες στο υφιστάμενο προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ το γνωρίζετε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υπάρχουν 24 κλίνες κενές λόγω έλλειψης προσωπικού;

Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις οι δύο αυτές αλλαγές να φέρουν αποτελέσματα. Πότε όμως το υπουργείο και ο Υπουργός ο ίδιος θα καταλάβουν ότι η υπέρ πληρότητα των κλινών είναι ένα καινούριο πρόβλημα; Γιατί δεν εξαγγέλλουν κάποιο άλλο μέτρο που θα βοηθήσει και τις λίστες αναμονής για εξετάσεις; Άλλο η νοσηλεία και άλλο οι εξετάσεις.

Λίστες αναμονής

Η «24» επικοινώνησε με γιατρό που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, ο οποίος μας τόνισε ότι «Υπάρχουν οι ασθενείς, υπάρχουν όμως και τα μηχανήματα. Ο λόγος που δεν προχωρά η λίστα αναμονής για τις εξετάσεις είναι επειδή δεν υπάρχει το προσωπικό για να κάνει τις εξετάσεις. Οι γιατροί πάνε στην ώρα τους και φεύγουν στην ώρα τους από τη στιγμή που δεν πληρώνουν υπερωρίες». Ζητώντας από τον συγκεκριμένο γιατρό να μας μεταφέρει την εικόνα των Πρώτων Βοηθειών η απάντησή του ήταν πέρα για πέρα περιγραφική: «ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ».

Μόνο με μια λέξη μας μετέφερε όλη την πραγματικότητα. Είναι δεδομένο ότι όλα τα μέλη του προσωπικού καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την τέλεια εξυπηρέτηση του κοινού. Φανταστείτε όμως εάν είχαν για σύμμαχό τους ένα πιο οργανωμένο και λειτουργικό σύστημα υγείας, τι θαύματα θα μπορούσαν να κάνουν.

Η εφημερίδα μας προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις ιατρικές υπηρεσίες του κράτους για να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Δυστυχώς όμως κανείς δεν βρήκε τον χρόνο για να μας απαντήσει.

Μετά τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της υπέρπληρότητας, τώρα περιμένουμε και τα νέα μέτρα που θα βοηθήσουν στις μεγάλες λίστες αναμονής για εξετάσεις κ. Υπουργέ.

Η υπομονή του κόσμου μπορεί να είναι μεγάλη αλλά η αποχή της πολιτείας σπάζει κόκαλα…

Στους ιδιώτες γιατρούς

Αρχές Ιανουαρίου πολίτης (που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος) επισκέφθηκε το Δημόσιο Κέντρο Υγείας που υπάρχει στο χωριό του. Η γιατρός που τον εξέτασε τον παρέπεμψε στις Πρώτες Βοήθειες για να κάνει αξονικό.

Όπως μας εξιστορεί «Οι πόνοι ήταν φρικτοί και η γιατρός στο χωριό δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από το να μου δώσει κάποια παυσίπονα και να μου κλείσει ραντεβού για να κάνω αξονικό. Το πιο γρήγορο ραντεβού που είχαν κενό ήταν για τις 21 Φεβρουαρίου. Πήγα στις Πρώτες Βοήθειες και μου είπαν ότι έχει πολλούς για το αξονικό έτσι και μου έκαναν ultrasound». Όπως είναι φυσικό ο κύριος αυτός δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Αυτό τον ανάγκασε να επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό για να βρει λύση στο πρόβλημά του.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!