“Μπορεί να αμβλύνεται η κρίση Ρωσίας-ΕΕ”

{loadposition ba_textlink}

Τα σχόλια του Αλεξέι Πούσκοφ, συμμάχου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σηματοδοτούν μια χαλάρωση στην αντιδυτική ρητορική της Μόσχας, η οποία προετοιμάζεται για την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής παρέλασης στις 9 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη ρωσική πρωτεύουσα για την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ο Πούσκοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής και δεινός επικριτής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση στην Μόσχα για τον ρόλο της στην Ουκρανία, σημείωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η ΕΕ θα πρέπει τώρα να δουν πέραν των γεγονότων εκεί.

“Φαίνεται ότι η περίοδος μιας ανοιχτής, μεγάλου μεγέθους κρίσης στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ παρέρχεται (…) Η Ευρώπη είναι όλο και πιο έτοιμη να ξαναρχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, όχι μόνον για την Ουκρανία, αλλά και σε άλλα διεθνή θέματα”, πρόσθεσε.

“Χρειάζεται να ξεπεράσουμε την Ουκρανία στους δεσμούς μας με την ΕΕ. Δεν μπορούμε να υποτάξουμε τα πάντα στην κρίση με την Ουκρανία”, σημείωσε μια ημέρα μετά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους βουλευτές και τους πρεσβευτές της ΕΕ στη Μόσχα.

Ο Πούσκοφ εξήρε τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία για τις προσπάθειές τους για σύσφιγξη των σχέσεων με τη Μόσχα, ενώ επέκρινε εκ νέου άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη, όπως και τη Βρετανία και τη Γερμανία. “Η Γαλλία βλέπει σήμερα τους δεσμούς με τη Ρωσία σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο από ό,τι το Βερολίνο (…) καταλαβαίνει ότι η παγκόσμια πολιτική δεν συνοψίζεται στην Ουκρανία”, σημείωσε.

Η Γαλλία έχει παγώσει ένα συμβόλαιο για την πώληση ελικοπτεροφόρων πλοίων στη Ρωσία, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν δείξει τελευταία ότι επιζητούν έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο για να βρουν μια διέξοδο στη διένεξη.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επικρίνει έντονα τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας και την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις στους συμμάχους να μην μετάσχουν στις εκδηλώσεις στη Μόσχα για την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, στις οποίες πολλοί δυτικοί ηγέτες αρνούνται να παραστούν.

Ωστόσο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος Πρόεδρος ακολούθησε μια σχετικά συμφιλιωτική γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα πρέπει να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο ίδιο πνεύμα σε ραδιοφωνική συνέντευξη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε συνεργασία με τη Δύση.

Πηγή: KYΠΕ