”Μύλος” η δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης

Την πρόταση συνυπογράφουν όλα τα κόμματα, πλην της Συμμαχίας Πολιτών.

Η πρόταση τέθηκε προς συζήτηση σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και όπως έχει διαφανεί, για ακόμα μια φορά το νομοθετικό σώμα, κατέθεσε μια πρόταση η οποία δεν είναι ολοκληρωμένη. Παρόλα αυτά, παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών, θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη Πέμπτη, τη πρόταση για τη δημιουργία του ταμείου. Σημείο τριβής, αφορά τον τρόπο προικοδότησης του ταμείου ο οποίος όπως φαίνεται ότι θα εξευρεθεί μέσα από κοινωνικό διάλογο, μετά όμως από την ψήφιση για τη δημιουργία του ταμείου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στάθηκε σε δυο σημεία. Το πρώτο, όπως είπε, έχει να κάνει με την αρχή της καθολικότητας. Όπως είπε, τα πάντα πρέπει να περνούν μέσα από τον προϋπολογισμό, έσοδα και έξοδα. Τα τελευταία χρόνια, είπε, γίνεται προσπάθεια να καταργούνται ταμεία γιατί όλα πρέπει να φαίνονται μέσα στον προϋπολογισμό, διότι δημιουργούνται στρεβλώσεις στο θέμα της διαφάνειας. Η εισήγηση του ΥΠΟΙΚ, είναι ότι εάν η Βουλή θέλει να καταθέσει κάποια νομοθεσία για τη συλλογή χρημάτων, αυτό πρέπει να γίνει μέσω του προϋπολογισμού με τη δημιουργία άρθρου μέσα από το οποίο θα φαίνονται όλες οι εισπράξεις της νομοθεσίας, καθώς και αντίστοιχο άρθρο δαπανών το οποίο, με νομοθεσία, θα αναφέρετε ρητά πως θα γίνεται η διαχείριση του ταμείου. Ξεκαθάρισε δε πως μπορεί να υπάρξει και πρόβλημα από τη πλευρά των δανειστών.

Από την πλευρά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, εκφράστηκε η άποψη πως δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου ταμείου αλληλεγγύης αλλά θα μπορεί να αποτελεί μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Πρόσθεσε επίσης πως εάν η Βουλή ανησυχεί ότι τα χρήματα του ταμείου δεν θα χρησιμοποιούνται για το σκοπό της συλλογής τους, τότε το Γενικό Λογιστήριο είναι πρόθυμο να καταθέτει μηνιαίος κατάσταση εσόδων και εξόδων του ταμείου, ενώπιον της Βουλής. σημείωσε πως οι δανειστές θα πρέπει να έχουν γνώσει για την προσπάθεια που γίνεται.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΗ, ανέφερε πως ικανοποιεί ότι η νέα πρόταση είναι πιο συγκροτημένη από την πρόταση της ΕΔΕΚ. Πρόσθεσε πως στην παρούσα πρόταση η προικοδότηση του ταμείου, δεν καθορίζονται πλην όμως εξήγησε πως είναι αρκετό πως η Βουλή ακολουθεί την πρακτική του κοινωνικού διαλόγου.

Σαν γενική προϋπόθεση, εξήγησε ότι οι οποίες αποκοπές και συνεισφορές, θα πρέπει να γίνονται στη βάση της αρχής της καθολικότητας  και στη βάση των εισοδημάτων όλων και όχι μόνο των μισθωτών.

Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ ανέφερε πως είναι κατανοητοί οι λόγοι που εκφράζονται από νομοθετικό σώμα για τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης, εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς για την εν λόγω πρόταση. Το πρώτο όπως είπε, αφορά τους πόρους του ταμείου οι οποίοι όπως είπε θα προέλθει από μια φορολογία που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς. Ένα τέτοιο ταμείο, είπε, πρέπει να προικοδοτηθεί όχι από τους μισθωτούς αλλά από άλλους πόρους. Το δεύτερο σημείο, ανέφερε, είναι οι σκοποί και οι στόχοι του εν λόγω ταμείου. Αυτό το ταμείο, πρόσθεσε, πρέπει να παίξει επικουρικό συμπληρωματικό ρόλο.
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε πως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε λανθασμένες αποφάσεις, η δημιουργία του ταμείου πρέπει να έχει σχέση με τα σημερινά δεδομένα την κοινωνική πολιτική τους κράτους.  Πρέπει όπως είπε να γίνει κάτι πολύ προσεγμένο, σημειώνοντας πως η Βουλή, δεν είναι έτοιμη να υποβάλει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μπορεί,  εξήγησε, να υπάρχει η ιδέα ωστόσο δεν απαντιούνται όλα τα ερωτήματα τα οποία θέτουν οι συντεχνίες.
Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση της ΔΕΟΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ καθώς και της ΟΕΛΜΕΚ. 

Η πρόταση νόμου

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, είναι η σύσταση ειδικού ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Αλληλεγγύης», για την απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή. Σκοπός του ταμείου θα είναι να κατατίθενται σε αυτό οι πρόσοδοι από έκτακτη εισφορά η οποία θα εισπράττεται στην διάρκεια του 2014 και στη συνέχεια να διατίθενται, μετά από έγκριση της Βουλής, σε ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, τις ευπάθειες κοινωνικές ομάδες και γενικά για την ανακατανομή των οικονομικών βαρών που προκαλούνται από την οικονομική κρίση και το πρόγραμμα διόρθωσης της οικονομίας. Το ταμείο θα καταρτίσει προϋπολογισμό ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση. Τα κονδύλια που θα διαθέτει το ταμείο θα είναι δεσμευμένα και θα διατίθενται μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικών.