Ν. Αναστασιάδης: Προτάσεις για οικονομία, εκσυγχρονισμό και Κυπριακό

Αυτά είναι, της οικονομίας- ανάπτυξης, ενέργειας- φυσικού αερίου, εκσυγχρονισμού του κράτους- αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών, και του Κυπριακού.

«Αν πάρουμε σωστά μέτρα ανασυγκρότησης του κράτους, εξυγίανσης και εξορθολογισμού της οικονομίας, αν επιτύχουμε τις σωστές συμμαχίες με σωστή στρατηγική και μέσα από τη συλλογικότητα επιτύχουμε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τότε και μόνον έχουμε την προοπτική», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι, ακολουθώντας πολιτικές που έχουμε χαράξει μέσα από τη μακρά πείρα και τη μακρά παρουσία στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, μέσα από την αυτοκριτική για λάθη που διεπράχθησαν, μέσα από την τόλμη να δούμε, όπως επιβάλλεται και πρέπει, τη διάσταση των προβλημάτων, έχουμε ελπίδα και μπορεί να επιτύχουμε αυτά που ο κάθε πολίτης από εμάς προσδοκά».


Διαβάστε επίσης το 2013 φτάνει το υγραέριο στην Κύπρο. Διαβάστε ακόμα οι Ε/κ ξόδεψαν 4 εκατ. στα κατεχόμενα.


Αρχικά, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος είναι ίσως οι δυσκολότερες μετά την εισβολή και την καταστροφή του 1974. Η κρίση, όπως είπε, επιτάσσει ενότητα, συστράτευση και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συσσωρευμένες προκλήσεις. Πρόσθεσε πως δεν είναι η ώρα της κριτικής για τα λάθη που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, αλλά είναι η ώρα για κοινή δράση για ένα καλύτερο μέλλον. Ανέφερε πως με το ΔΗΚΟ κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι, όπως είπε, αποτέλεσμα συναλλαγών, και το οποίο θα εφαρμόσει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ώστε να δοθούν λύσεις στα σημερινά προβλήματα.

Αναλύοντας θεματικά τις θέσεις του, ο κ. Αναστασιάδης άρχισε με την οικονομία και την ανάπτυξη, λέγοντας αρχικά πως χρειάζονται μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στο οριστικό νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών αλλά και μέτρα που θα δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει φτάσει σήμερα στο 12,2% σε σχέση με το 3,8% όταν αναλάμβανε η παρούσα διακυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο κράτους που θα βοηθά στην ανάπτυξη και δεν θα παράγει ανεργία, ένα λιγότερο σπάταλο και γραφειοκρατικό κράτος, με ρόλο που θα επικεντρώνεται σε αυτά που ο καθένας αναμένει, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια», είπε.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέλυσε μια σειρά από προτάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση. «Πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις βασικές μας ανάγκες χωρίς να στηριζόμαστε στην κηδεμονία κανενός τρίτου, είτε αυτός λέγεται Τρόικα, είτε αγορές», και χωρίς να πληρώνουμε πέραν των 600 εκ. σε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, όπως γίνεται σήμερα. Οι προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση συνοψίζονται στη μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία θα έρθει, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης με τη νομοθετική θέσπιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τον καταρτισμό μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, τη σύσταση συμβουλίου δημοσιονομικής πολιτικής από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς-τεχνοκράτες-οικονομολόγους.

Για την ανάπτυξη, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα δεκάδες φορολογικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν, λέγοντας πως σε ώρες κρίσης η χειρότερη συνταγή για να υπάρξει ανάπτυξη είναι η φορολογία. Η δεύτερη πρόταση αφορά τα πολεοδομικά κίνητρα, τα οποία θα αυξήσουν τη βιωσιμότητα μεγάλων έργων και θα προωθήσουν σε ευρεία κλίμακα μεγάλες, στοχευμένες αναπτύξεις. Τρίτη πρόταση, όπως είπε, είναι η απλοποίηση των δαιδαλωδών διαδικασιών του δημόσιου τομέα, οι οποίες σήμερα διώχνουν επενδύσεις, και ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επένδυση ύψους 22 δις ευρώ, η οποία λόγω, όπως είπε, κάποιων ιδεοληψιών και αγκυλώσεων, δεν έγινε στην Κύπρο αλλά στην Ισπανία.

Το τέταρτο σημείο για την ανάπτυξη στις προτάσεις Νίκου Αναστασιάδη αφορά τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Η πέμπτη πρόταση, περιλαμβάνει την ουσιαστική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας μέσω αξιόπιστων και διαφανών διαδικασιών και με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Ο υποψήφιος Πρόεδρος πρόσθεσε πως ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ριζική μεταρρύθμιση πολλών τομέων της δημόσιας υπηρεσίας, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ιδιαίτερα, του εφόρου εταιρειών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η εγγραφή εταιρειών στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο. «Η εκμετάλλευση αυτής της προοπτικής εξαρτάται στην άσκηση μιας συνετής και ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής», είπε, προσθέτοντας πως συνθήματα που μπορεί να είναι εύηχα στα αυτιά του καθενός δεν αποτελούν πάντα τις καλύτερες συνταγές. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην πρόταση για πώληση ομολόγων της εταιρείας εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, λέγοντας πως δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση.

«Όταν δεν είσαι βέβαιος ακόμη ποια είναι η ποσότητα των κοιτασμάτων, ποια είναι η διασφάλιση διοχέτευσης μέσω αγωγών του αερίου προς το τερματικό υγροποίησης ή αποϋγροποίησης, όταν υπάρχουν άλλα τεμάχια τα οποία είναι υπό εξέταση και τα οποία θα ανήκουν στην εθνική εταιρεία, οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση αυτή την ώρα θα είχε, κατά την άποψή μου, καταστροφικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως την ώρα που το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και να εγγυηθεί την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης των προσπαθειών για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, «πιθανότατα θα μας οδηγούσε σε ενδεχόμενη έκθεση μας σε διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, ή ουσιαστικά σε μια υπερβολική έκθεση εις βάρος του μέλλοντος αυτού του πλούτου».

Την ίδια στιγμή, είπε πως αν λειτουργήσουμε με αποσπασματικές, αδιαφανείς και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδέες, ή αν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται για να εξυγιάνουμε την οικονομία μας με την ελπίδα ότι το φυσικό αέριο και οι εισπράξεις του θα λύσουν τα πάντα, θα ακολουθήσουμε την πορεία της ολικής καταστροφής. Όπως ανέφερε, η πρότασή του είναι η δημιουργία κρατικής εταιρείας πετρελαίου στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, και αυτό θα έπρεπε να ήταν με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με βάση το ιδιωτικό δίκαιο. Επίσης, προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου κρατικού ταμείου, στα πρότυπα και πάλιν του νορβηγικού μοντέλου.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο κεφάλαιο «νέο μοντέλο κράτους» και στη ριζική μεταρρύθμιση που πρέπει να επιδιωχθεί για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του συστήματος που δημιουργήθηκαν, όχι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είπε πως μέσα από την αναγνώριση των λαθών πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους, το οποίο θα πρέπει να συνάδει με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατών. Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Η αλλαγή θα πρέπει να αρχίσει από πάνω, στις κρίσιμες ώρες που περνούμε οι πρώτοι που θα πρέπει να δώσουν παραδείγματα θα είναι η ηγεσία και όχι οι εργαζόμενοι, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη».

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει, όπως είπε, την κατάργηση του επιδόματος εξωτερικού του Προέδρου, τη μείωση του μισθού του Προέδρου κατά 25%, των Υπουργών κατά 20%, και των υπόλοιπων πολιτικών αξιωματούχων που ο Πρόεδρος διορίζει, οι περικοπές θα είναι ανάλογες με τη μισθοδοσία τους. Επίσης, προτείνει την άμεση συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων για τα οποία ο Πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικά. Πρόσθεσε πως με τα σημερινά δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί για εσχάτη προδοσία και για ατιμωτικά αδικήματα, τα οποία δεν διευκρινίζονται, και συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει να διευκρινιστεί και να συγκεκριμενοποιηθούν οι ευθύνες του Προέδρου και των Υπουργών. «Να θεσμοθετηθούν οι ευθύνες του Προέδρου, δηλαδή να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, των Υπουργών καθώς και όλων των πολιτειακών αξιωματούχων», είπε, αναφερόμενος παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των προνοιών του συντάγματος που αφορούν τη βουλευτική ασυλία.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο, όπως είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, είναι η ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των κρατικών αξιωματούχων, να δημοσιοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επιπρόσθετα, για να ανανεωθεί η πολιτική ζωή και να σταματήσει η λειτουργία κατεστημένων καταστάσεων, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει, όπως είπε, τον καθορισμό ορίου θητειών για τον Πρόεδρο και όλους όσοι ασκούν εκτελεστική εξουσία, και η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα χρόνια. Για τους βουλευτές, προτείνεται ο περιορισμός σε τρεις θητείες.

Για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε αρχικά πως αυτό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ενότητα του λαού, και συνένωση δυνάμεων και δημιουργία συνθηκών που να μας επιτρέπει να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο. Πρόσθεσε, πως η θεσμοθέτηση της συλλογικότητας με τη σύσταση του συμβουλίου αρχηγών είναι μια πρώτη προτεραιότητα, η ριζική αναμόρφωση και δομή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι εξίσου σημαντική γιατί μέσα από τη ανασύσταση θα δημιουργηθούν και οι υποεπιτροπές με ομάδες εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό να ετοιμάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων, οι οποίες θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ενότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, κάτι που θα διασφαλίζει, όπως είπε, την από κοινού διαχείριση του εθνικού θέματος. «Είναι ανάγκη να διοριστεί διαπραγματευτής γιατί απλούστατα ο διάλογος, όπως τον γνωρίζαμε κυπριακής ιδιοκτησίας, όχι μόνον δεν απέδωσε αλλά αντίθετα οδηγεί σε αδιέξοδα, με κίνδυνο κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε τετελεσμένα που δεν θα μπορούμε να τα αποτρέψουμε», είπε. Πρόσθεσε πως αυτό το λέει γιατί κανένας Τ/κ ηγέτης δεν μπορεί να αποφασίσει την εκδίωξη των κατοχικών στρατευμάτων, των παράνομων εποίκων, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μου είναι αδιανόητο να πιστεύω όταν όλοι παραδεχόμαστε ότι το κλειδί είναι στην Άγκυρα, εμείς να λέμε ότι το Κυπριακό δεν είναι παρά υπόθεση των Κυπρίων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν μπορεί να κρατούμε μακριά την Τουρκία και να την ενοχοποιούμε, και δεν μπορεί να κρατούμε την Ευρώπη μακριά από τη λύση του Κυπριακού. «Εμείς επιδιώκουμε και θέλουμε την εμπλοκή της ΕΕ ως ενεργού μέρους σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, και εκείνο που συζητούμε είναι πώς μπορεί να καταστεί υπόλογος η Τουρκία, αν δεν θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για τις προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε, συμπληρώνοντας πως αν διαπιστωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο ότι είναι αναγκαία μια νέα διαδικασία, αυτή θα ακολουθήσουμε, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να δούμε πως διασφαλίζουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Καταλήγοντας, ανέφερε πως η τουρκική αδιαλλαξία κάμφθηκε όταν η Κύπρος πέτυχε την ένταξη της στην ΕΕ, και όταν ξεκίνησε τις έρευνες για φυσικό αέριο, και ο λόγος για αυτές τις επιτυχίες είναι η σωστή στρατηγική και η δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών.

Πηγή:ΚΥΠΕ