Ν. Κουγιάλης: “Αναμένουμε θετικά νέα για το χαλούμι”

{loadposition ba_textlink}

Αναμφίβολα η κυπριακή αγροτική οικονομία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη γενικότερη κρίση που έπληξε τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη όλων των κλάδων της αγροτικής οικονομίας.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Κουγιάλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ως Υπουργείο Γεωργίας κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις για τους Κύπριους εσπεριδοκαλλιεργητές που πλήττονται από το εμπάργκο της Ρωσίας στα γεωργικά προϊόντα.

Όσον αφορά το θέμα του χαλουμιού, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι είναι πολύ ευτυχής γιατί η υπόθεση της κατοχύρωσης του Χαλουμιού ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) βρίσκεται στα τελικά στάδια και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένει θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Κουγιάλης, αναφορικά με τους υδάτινους πόρους της Κύπρου, είπε ότι ενόψει των προβλημάτων λειψυδρίας και ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος και των εκτιμήσεων ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει περαιτέρω τη βροχόπτωση στην περιοχή, το Υπουργείο Γεωργίας εστιάζεται στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου, για την παροχή αξιόπιστων ποσοτήτων νερού για άρδευση και ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου.

“Υπάρχουν περιθώρια για την αγροτική οικονομία”

Ερωτηθείς αν η κυπριακή αγροτική οικονομία πέρασε περίοδο μαρασμού και αν πιστεύει ότι έχει μέλλον και ποιοι είναι τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι αναμφίβολα η κυπριακή αγροτική οικονομία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη γενικότερη κρίση που έπληξε τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια.

«Ούτε, τολμώ να πω, έμεινε ανεπηρέαστη από κάποιες παθογένειες που παρουσίαζε ευρύτερα η κυπριακή οικονομία. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για την κυπριακή αγροτική οικονομία και περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη όλων των κλάδων της αγροτικής οικονομίας αρκεί να διαγνώσουμε ορθά τα κακώς έχοντα του παρελθόντος και να αντιληφθούμε πως χρειάζεται να λειτουργούμε με δυναμισμό, εξωστρέφεια και να υπάρχει μια συνεχόμενη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό. Κάτι που δεν πράξαμε ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι τομείς της γεωργίας της κτηνοτροφίας αλλά και της αλιείας μπορούν να αποτελέσουν προσοδοφόρους και βιώσιμους τομείς απασχόλησης, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να αντιμετωπίσουν με επιστημονικό πλέον τρόπο προβλήματα που παρουσιάζονται στην Κύπρο, όπως το ψηλό κόστος παράγωγης, το υδατικό και την εσωτερική αγορά.

«Έχω επανειλημμένα δηλώσει πως το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Υπουργείο παραγωγικό και αναπτυξιακό. Ένα Υπουργείο που θα προσφέρει έργα και θέσεις απασχόλησης στον τόπο μας, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που χειριζόμαστε, συμβάλλοντας έτσι στην ανόρθωση της οικονομίας μας. Εργαζόμαστε υποστηρικτικά ως προς στους αγρότες μας και πιστεύω πως μέσα από τη μεταρρύθμιση των δομών του Υπουργείου θα φανούν απτά αποτελέσματα στον αγροτικό κόσμο. Παράδειγμα αυτών των αποτελεσμάτων θα είναι και η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, που είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του συνόλου της αγροτικής μας οικονομίας και θα βάλει τις βάσεις όχι μόνο για την κατοχύρωση και άλλων προϊόντων αλλά για τη στροφή της παραγωγής μας τις αγορές του εξωτερικού», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ήδη προς την επίτευξη του στόχου αυτού «με συντονισμένες δράσεις πετύχαμε την ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο είχε παγοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2012 λόγω της οικονομικής στενότητας, διαθέτοντας ήδη στον αγροτικό τομέα, από το έτος 2013 μέχρι σήμερα, το ποσό των 47,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,6 εκατ. αφορούσαν ευρωπαϊκούς πόρους. Πρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοχέτευση 240 εκατ. ευρώ στην αγροτική μας οικονομία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου η έγκριση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα €53 εκ. θα διατεθούν για την αλιεία με βάση δύο προγράμματα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο εκ των οποίων τα €40 εκ. προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα του περιβάλλοντος, στόχος είναι η πράσινη ανάπτυξη η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον και στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας μέσα από την πράσινη ανάπτυξη της οικονομίας», σημείωσε.

Το ρωσικό εμπάργκο

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το πρόσφατο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 13 Οκτωβρίου απασχόλησε το θέμα της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, καθώς και η υιοθέτηση μέτρων στήριξης προς τους παραγωγούς.

«Ήταν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό Συμβούλιο για την Κύπρο στο οποίο από την πλευρά μας τονίσαμε την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επηρεαζόμενων παραγωγών, αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, τόσο για τη γεωργία όσο και την αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και αποφασιστικά οι δυσμενείς συνέπειες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς τόσο για το 2015 όσο και μετέπειτα. Επιπρόσθετα, ζήτησα από τους εταίρους μας στην ΕΕ όπως τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης, επεκταθούν και στους παραγωγούς κρατών μελών, όπως η Κύπρος, που δεν ανήκουν σε οργανώσεις παραγωγών. Παράλληλα, υπάρχει η ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων σταθεροποίησης της αγοράς των εν λόγω προϊόντων», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον τομέα των εσπεριδοειδών, είπε ο κ. Κουγιάλης, ως Κύπρος ζητήσαμε επιπλέον αποζημίωση σε εκταρικές πληρωμές και επέκταση των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν για ακόμη δυο μήνες.

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη για άνοιγμα των αγορών τρίτων, και ιδιαίτερα γειτονικών, χωρών της ΕΕ, κάτι για το οποίο με παρέμβαση μας ζητήσαμε όπως ληφθούν κοινές δράσεις προώθησης των προϊόντων αυτών με κοινοτική χρηματοδότηση. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχει επιτευχθεί ήδη κατόπιν επαφών δικών μας μερίδα των προϊόντων αυτών να απορροφηθεί από γειτονικές αραβικές χώρες», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζεται το θέμα με το ρωσικό εμπάργκο σε ό,τι αφορά τους Κύπριους παραγωγούς, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ως Υπουργείο κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις για τους Κύπριους εσπεριδοκαλλιεργητές που πλήττονται από το εμπάργκο της Ρωσίας στα γεωργικά προϊόντα.

«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας από το Άτυπο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ που διεξήχθη στις 5 Σεπτεμβρίου, αφού πετύχαμε να ανατρέψουμε προηγούμενο σχέδιο, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τα εσπεριδοειδή, που είναι η μεγάλη ζημιά για την Κύπρο. Στο καινούριο σχέδιο τα εσπεριδοειδή έχουν συμπεριληφθεί και τώρα θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά γιατί έχουμε μπροστά μας 40 μέρες να καταγράψουμε αυτές τις εκτάσεις που θα υποστούν ζημία και ευελπιστώ να πετύχουμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από τα 4 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούμαστε ως Κύπρος. Δεν σταματούμε, όμως, γιατί όπως σας εξήγησα και πιο πάνω οι προσπάθειες μας για στήριξη των παραγωγών συνεχίζονται», σημείωσε.

“Θετικά νέα μέχρι τέλος του έτους για το χαλούμι”

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του χαλουμιού, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι είναι πολύ ευτυχής γιατί η υπόθεση της κατοχύρωσης του Χαλουμιού ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) βρίσκεται στα τελικά στάδια και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένει να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

«Η κατοχύρωση του χαλουμιού θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους τομείς της κτηνοτροφίας και τυροκομίας, αφού η Κύπρος πλέον θα είναι η μόνη χώρα που θα μπορεί να παράγει τυρί, από κυπριακό γάλα, με την ονομασία “Χαλούμι” ή “Hellim. Είμαι βέβαιος ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ θα λειτουργήσει καταλυτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του συνόλου της αγροτικής μας οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μας εξαγώγιμα προϊόντα, αποφέροντας ετησίως πέραν των 70 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένο συνάλλαγμα. Με την κατοχύρωση το προϊόν θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορική φήμη, υψηλότερη εμπορική αξία και θα μπορεί να διεισδύει ευκολότερα στις αγορές», σημείωσε.

“Εντός των ημερών η μελέτη για την Επιτροπή Σιτηρών”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Επιτροπή Σιτηρών, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι για τη λήψη της όποιας απόφασης σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Σιτηρών θα πρέπει αρχικά να ολοκληρωθεί η μελέτη που θα εκπονηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, την οποία, όπως ανέφερε, αναμένει να έχει κοντά του εντός των προσεχών ημερών.

«Εφόσον έχουμε μπροστά μας την μελέτη θα μπορούμε να αποφασίσουμε στη βάση στοιχείων πλέον, κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από το σημερινό της καθεστώς και πιο σημαντικά εάν και με πιο τρόπο μπορεί να επιτελέσει με επάρκεια το ρόλο της που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της προμήθειας σιτηρών στην Κύπρο με τρόπο που να είναι επωφελής και για τον πολίτη και για το κράτος. Ο ρόλος της οπωσδήποτε είναι σημαντικός αλλά χρειάζεται μεταρρύθμιση για να μπορεί να τον επιτελέσει», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αντιλαμβάνεται ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα με κυριότερα να είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος και τον υπερπληθυσμό προσωπικού, προβλήματα που βέβαια δεν προέκυψαν τώρα, αλλά μεγεθύνθηκαν λόγω της αδράνειας χρόνων.

«Φαίνεται ότι παθογένειες του όλου συστήματος δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Επιτροπή Σιτηρών. Λαμβανόμενου υπόψη ότι για το 2013 η Επιτροπή είχε παρουσιάσει ζημιά 1 περίπου εκατ. ζημιά που αναμένεται φέτος να είναι πολύ μεγαλύτερη είναι βέβαιο πως εάν δεν παρθούν σύντομα αποφάσεις, η Επιτροπή θα βάλει λουκέτο. Στόχος είναι η επιτροπή να καταστεί βιώσιμη και υγιής για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της», πρόσθεσε.

“Ενθαρρυντικές οι βροχές”

Ερωτηθείς αν οι βροχές που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αρκετές ούτως ώστε να αρχίσει η ροή στα φράγματα και αν υπάρχει νερό για τις ανάγκες τόσο σε πόσιμο όσο και για σκοπούς ύδρευσης, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι οι βροχές των τελευταίων ήμερων είναι σίγουρα ευεργετικές και ακόμη πιο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις που μιλούν για ένα καλό, από πλευράς βροχόπτωσης, χειμώνα.

«Μια εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σίγουρα ως Κύπρος είναι το υδατικό. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ύδρευση, αφού μπορεί να αγοράσει νερό από τις αφαλατώσεις αν χρειαστεί, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι ακριβή, ωστόσο το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα αφορά την άρδευση. Ενόψει των προβλημάτων λειψυδρίας και ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος και των εκτιμήσεων ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει περαιτέρω τη βροχόπτωση στην περιοχή, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εστιάζεται στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου, για την παροχή αξιόπιστων ποσοτήτων νερού για άρδευση και ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου. Το Υπουργείο έχει ξεκινήσει επταετή σχεδιασμό του για την κατασκευή έργων υποδομής με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του πόρου αυτού και από το 2017 θα ξεκινήσει να εντάσσει σταδιακά επιπρόσθετες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού στο υδατικό ισοζύγιο της Κύπρου», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ευελπιστούν ότι με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν τροχιοδρομηθεί θα μπορούν να παραχωρούν το 2020, μέχρι 40 εκ. m3 ανακυκλωμένου νερού, καλύπτοντας περίπου το 25% των ολικών αναγκών άρδευσης.