Καταζητείται ακόμη ο “Κρασόπουλος” που εξαπάτησε Κύπριους ανέργους

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Αναστάσιου Μάβα, 65 χρόνων από την Ελλάδα, ο οποίος φέρεται ως συνεργάτης του Τυνήσιου με το όνομα «Γεώργιος Κρασόπουλος», φερόμενου ως ιδιοκτήτη της εταιρείας εξευρέσεως εργασίας στη Λάρνακα, που είχε εξαπατήσει περισσότερους από 400 Κύπριους πολίτες, που πλήρωσαν 620 ευρώ έκαστος για να εργαστούν στη Γαλλία.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μάβας αφορούν κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και παραβάσεις διαφόρων άρθρων του Νόμου για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2013 στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, στις αρχές Ιουνίου 2013 η εταιρεία G. Krasopoulos International Ltd, παρουσιάστηκε ως κατασκευαστική εταιρεία με κεντρικό γραφείο στη Λάρνακα και υποκαταστήματα στη Λεμεσό και τη Δερύνεια. Η εταιρεία μέσω αγγελίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ζητούσε να προσλάβει τεχνίτες και εργάτες για να τους εργοδοτήσει σε οικιστικό έργο στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και πρόσληψης των υποψηφίων, παρουσίασε συμβόλαια με τα οποία οι υποψήφιοι αναλάμβαναν την υποχρέωση να πληρώσουν αρχικά το ποσό των 620 ευρώ κατά την υπογραφή του συμβολαίου και την πρόσληψη τους και άλλα 600 ευρώ, που θα τους αποκόπτονταν τους δύο πρώτους μήνες από τους μισθούς τους όταν θα άρχιζαν εργασία στη Γαλλία.

Ο εξεταστής αναφέρθηκε στο ιστορικό του Mohamet Jamel Ben Hassen, 58 χρόνων  από την Τυνησία, κατόχου τυνησιακού διαβατηρίου, ο οποίος συστήθηκε ως ο διευθυντής της εταιρείας με το όνομα Γεώργιος Κρασόπουλος από την Ελλάδα. Ακολούθησε στη Λάρνακα παρουσίαση του προσωπικού και των εργασιών της εταιρείας στο κοινό, όπου ισχυρίστηκε ότι είχε συνάψει συμφωνία με γαλλική εταιρεία για δημιουργία μεγάλου οικιστικού έργου στη πόλη Λιλ. Συνολικά 470 άτομα ανά το παγκύπριο πείστηκαν από την παρουσίαση και από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 υπέγραψαν συμβόλαια πρόσληψης για τα οποία πλήρωσαν έκαστος 620 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μετά από σχετική ενημέρωση της κυπριακής Αστυνομίας με την Ιντερπόλ, διαπιστώθηκε ότι ο Ben Hassen στις 23/7/2013 συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές, έχοντας στη κατοχή του τη συγκεκριμένη ταυτότητα και πλαστό βουλγάρικο δελτίο ταυτότητας με το όνομα Krasopoulos Georgios Panagiotis, ενώ και στα δύο έγγραφα υπήρχε η φωτογραφία του. Ανακρινόμενος παραδέχθηκε ότι η ελληνική ταυτότητα είναι πλαστή και την εξασφάλισε γιατί καταζητείτο από τις ελληνικές αρχές επειδή  χρωστούσε στο ελληνικό κράτος 500 χιλιάδες ευρώ.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα ότι ο ύποπτος (Μάβας) είναι το άτομο που προμηθεύει τον Ben Hassen με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μέσω τρίτων προσώπων στην Αθήνα. Επίσης ο ύποπτος (Μάβας) ταξίδεψε με τους παραπονούμενους στη Γαλλία και φερόταν ως ο υπεύθυνος της αποστολής, αλλά μόλις οι παραπονούμενοι διαπίστωσαν ότι εξαπατήθηκαν, αυτός εξαφανίστηκε εγκαταλείποντας μάλιστα και την ταξιδιωτική του βαλίτσα στην οποία είχε όλα τα ρούχα του και τα προσωπικά του αντικείμενα. Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφαλίστηκε στις 28/8/2013 φαίνεται ότι ο ύποπτος σε συνομιλία που είχε με τον καταζητούμενο Ben Hassen του πρότεινε ότι «ήρθε ο καιρός να αποσυρθούν μαζί στο κρησφύγετο τους στη Βουλγαρία και να διευθύνουν την εταιρία από εκεί».

Επίσης, υπάρχει μαρτυρία ότι ο Μάβας, ενώ βρισκόταν με τους εξαπατηθέντες σε ξενοδοχείο στη πόλη Λίλ της Γαλλίας ζήτησε από τον επιστάτη τους να του προσκομίσει χαρτί με υπογραφές ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, κάτι που έγινε από όλους. Ωστόσο, ο ύποπτος εν αγνοία του επιστάτη, χρησιμοποίησε τις υπογραφές των εξαπατηθέντων και έγραψε μόνος του επιστολή στην οποία επισύναψε τις υπογραφές με αποστολέα τον επιστάτη τους και την έστειλε σε κυπριακά ΜΜΕ. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι εξαπατηθέντες ήθελαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στην εταιρεία G. Krasopoulos International Ltd για τις συνθήκες μεταφοράς και διαμονής τους στη Γαλλία.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα ότι έχει εξασφαλιστεί γραπτή μαρτυρία από τις εταιρείες αποστολής χρημάτων Western Union και Moneygram στην οποία φαίνεται ότι οι παραλήπτες των εισπράξεων των γραφείων της εταιρείας G. Krasopoulos International Ltd στη Κύπρο που αποστέλλονταν από την Κύπρο στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ελλάδα, Γαλλία) είναι ο καταζητούμενος Ben Hassen, ο Μάβας, ένα πρόσωπο βουλγαρικής καταγωγής ο οποίος συνελήφθηκε δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και τέταρτο πρόσωπο ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο αναμένεται να εντοπιστεί και να ανακριθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Σημειώνεται ότι ένας εξαπατηθείς παρέλαβε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Γαλλία ο Μάβας την ταξιδιωτική του βαλίτσα και την παρέδωσε στην Αστυνομία μόλις επέστρεψε στην Κύπρο. Η βαλίτσα ερευνήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας  όπου εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν αρκετά σημαντικά έγγραφα που υποδεικνύουν την ανάμειξη του υπόπτου στην υπόθεση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα ο Ben Hassen δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται, όπως αναζητείται το άτομο ελληνικής καταγωγής, το οποίο έχει άμεση σχέση με το γραφείο του Μάβα στην Αθήνα.

Ζητώντας τη κράτηση του Αναστάσιου Μάβα για οκτώ ημέρες, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι τυχόν απόλυση του δυνατόν να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο και σημείωσε πως «πρόκειται για σοβαρά αδικήματα για τα οποία προβλέπονται πολύχρονες ποινές φυλάκισης».

Πηγή: ΚΥΠΕ