Νίκος Αναστασιάδης, ο έβδομος πρόεδρος!

Το βάρος που πέφτει στους ώμους του είναι πολύ μεγάλο, αφού καλείται να βρει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να κάνει τα πάντα για να αντεπεξέλθει, τονίζοντας στο διάγγελμά του 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρόεδρος με αισθητή διαφορά, όπως αναμενόταν. Συγκεκριμένα πήρε ποσοστό ψήφων 57,4%, ενώ ο ανθυποψήφιός του Σταύρος Μαλάς συγκέντρωσε 42,5%. 

Βέβαια, τα ποσοστά των λευκών και άκυρων, η μειωμένη προσέλευση ψηφοφόρων (ακόμα και οι ομογενείς) σε σχέση με τον α΄ γύρο των εκλογών (83,14%-80,71%), αποτελεί και ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα πρόκλησης για το νέο πρόεδρο, ο οποίος καλείται να πείσει όλο τον κυπριακό λαό με τη διακυβέρνησή του.

Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, πως αν και αυτή τη φορά τα exit polls ήταν πιο… ρεαλιστικά, πάλι υπήρχαν αποκλίσεις.

Με το άκουσμα των exit polls, οι υποστηρικτές του Νίκου Αναστασιάδη άρχισαν να πανηγυρίζουν έντονα, αν και τα υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του κράτησαν χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας πως επρόκειτο να τοποθετηθούν μετά τα πρώτα τελικά αποτελέσματα. 

Το ιδιαίτερα ευχάριστο είναι πως όσοι πολιτικοί τοποθετήθηκαν για τη νίκη του Αναστασιάδη μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έδειξαν επίπεδο στις τοποθετήσεις τους. Πολιτικοί του αντίπαλου στρατοπέδου, πολιτικοί που τήρησαν ουδέτερη στάση, φανέρωσαν πολιτικό ήθος. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι δηλώσεις αρχηγών κομμάτων ήταν ήπιες και ενωτικές. 

Μήνυμα στενής συνεργασίας με το ΔΗΚΟ και τον πρόεδρό του Μάριο Κάρογιαν έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του στο οίκημα του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί (τουλάχιστον επί της παρούσης) και ως διαφωτιστικό για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης.

Στο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων και έστειλε το μήνυμα ότι θα τα δώσει όλα για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν όλους τους Κυπρίους και να βελτιώσει τη θέση της πατρίδας μας διεθνώς.

Οι πανηγυρισμοί των οπαδών του Νίκου Αναστασιάδη κορυφώθηκαν στο «Ελευθερία» μετά τις 22:00 με τη συμμετοχή του γνωστού ερμηνευτή Μιχάλη Χατζηγιάννη.