Η ντροπή της σεξουαλικής βίας δεν βρίσκεται στα θύματα αλλά στους δράστες, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, ο οποίος με την ευκαιρία της σημερινής διεθνής ημέρας για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων, σημειώνει ότι δυστυχώς, αν και το φαινόμενο χρονολογείται, εντούτοις οι κοινωνίες που το βιώνουν το αποσιωπούν γεγονός που αποτελεί εγκληματική πράξη που τρέφει την βία.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όρισε τη 19η Ιουνίου κάθε χρόνου ως «Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της σεξoυαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων» (International Day for the elimination of sexuαl violence in conflict), αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως οι μουσουλμανικές Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) στη Νιγηρία και Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού σημειώνει ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται συνειδητά, ολοένα και περισσότερο, ως τακτική πολέμου. Χρησιμοποιείται από τους ένοπλους για «να ταπεινώσουν, να κυριαρχήσουν, να ενσπείρουν το φόβο, να διαλύσουν ή και να προκαλέσουν βίαιη μετεγκατάσταση πολιτών που ανήκουν σε μία κοινότητα ή εθνοτική ομάδα». Εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες, άνδρες και αγόρια είναι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την διάρκεια συγκρούσεων γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνον σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ευρύτερα στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ οι θύτες μένουν ατιμώρητοι.

Η σεξουαλική βία στις ένοπλες συγκρούσεις αποτελεί ένα συνειδητό ειδεχθές έγκλημα όχι μόνον απέναντι στο γυναικείο φύλο, αλλά και στην ανθρωπότητα. Η βία δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να προληφθεί. Η εφαρμογή του νομικού πλαισίου και η αυξημένη λογοδοσία για τους υπαιτίους της σεξουαλικής βίας σε περιοχές συγκρούσεων, είναι ένα πρώτο βήμα ώστε οι δράστες να μην αισθάνονται ασφαλείς, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η ειδική εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και η εξασφάλιση ότι μπορούν να εμποδίσουν τη σεξουαλική βία είναι ακόμη ένα μέτρο πρόληψης. Επόμενα μέτρα δράσης είναι η δέσμευση για πρακτική υποστήριξη στα θύματα βιασμών και οι συνέργειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παροχή βοήθειας σε χώρες που επηρεάζονται από ένοπλες συγκρούσεις.