Ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι στρατηγός και αποθηκάριος

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας μπορεί να είναι έμπειρος αλεξιπτωτιστής, αλλά στην Κύπρο μάλλον ζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία πέφτοντας από τα σύννεφα.

Του Μανώλη Καλατζή

Δεν μπορεί να πιστέψει πως δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε στρατόπεδα και στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών, όποτε γουστάρει ο Γενικός Ελεγκτής, για να ελέγξουν υλικά για τα οποία προφανώς κάνουν μεσάνυχτα. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά στη συνέχεια δημοσιοποιούνται ευαίσθητες για την άμυνα του τόπου πληροφορίες, οι οποίες πλήττουν και το στράτευμα και το ηθικό των πολιτών.

Μπορεί μέχρι τώρα τα ίδια να έλεγαν και οι προηγούμενοι Αρχηγοί ΓΕΕΦ, με επιστολές τους, αλλά ο Γ. Τσιτσικώστας τα είπε σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ θέλοντας να είναι ευγενικός ανέφερε πως για τον ίδιο ήταν «πάρα πολύ περίεργο το σύστημα, η διαδικασία» ελέγχου και το ότι «η Ελεγκτή Υπηρεσία έφθασε να μπαίνει μέσα στις αποθήκες». Η αλήθεια είναι πως όντως είναι παράξενο, γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει σε λίγο θα θέλουν να κάνουν και βολές για να διαπιστώσουν την ευστοχία των όπλων.

Ο Γ. Τσιτσικώστας αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς, σημείωσε πως το θέμα αυτό είναι «τόσο σοβαρό και κρίσιμο που ορισμένες πτυχές του δεν είναι προς δημοσιοποίηση», αναφερόμενος μάλιστα σε στοιχεία της έκθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη τα οποία δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται «και για λόγους ασφαλείας από τον εχθρό και για λόγους εντυπώσεων που δημιουργούνε αίσθημα ανασφάλειας στον πληθυσμό».

Ειδικότερα για το θέμα των ληγμένων χειροβομβίδων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε το αυτονόητο, το οποίο αντιλαμβάνονται βεβαίως οι στρατιωτικοί και όχι οι λογιστές. Είπε ότι «οι χειροβομβίδες και κάθε πυρομαχικό έχουν κανόνες ασφαλείας οι οποίοι τηρούνται» και «αν κάποιο πυρομαχικο θεωρούμε ότι δεν είναι πλέον αξιόπιστο να χρησιμοποιηθεί δεν έχει σχέση με την επικινδυνότητα του. Αν κρίνω ότι το πυρομαχικό δεν είναι αξιόπιστο σημαίνει ότι δεν θα μου αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και ως τούτου είναι προς απόσυρση» και «μέχρι να αποσυρθεί πάντοτε υπάρχει κάποιος χρόνος».

Με απλά λόγια, η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να κάνει λογιστικό έλεγχο στις αποθήκες πυρομαχικών αλλά είναι αδιανόητο να μπαίνει σε αυτές και να ελέγχει χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά.

Μετά την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο της προεδρικής κατοικίας, οι αποθήκες πυρομαχικών και ποιος ξέρει τι ακολουθεί.

Και αν για τη προεδρική κατοικία δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας, για τις αποθήκες πυρομαχικών υπάρχει σοβαρό θέμα και το ανέφερε ξεκάθαρα ο αρχηγός ΓΕΕΦ, σημειώνοντας πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποιεί στοιχεία με τα οποία δίνονται πληροφορίες στον εχθρό.

Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να μπουν όρια; Και τα όρια δεν είναι τίποτα περίπλοκο. Είναι αυτά που θέτει η κοινή λογική.

Αναμένουμε την απάντηση του κ. Μιχαηλίδη στον Αρχηγό ΓΕΕΦ και όχι στους δημοσιογράφους που επισημαίνουν τα αυτονόητα.