Ο Ν.Αναστασιάδης για το πακέτο μέτρων οικονομίας

 
Ούτε η ΠΑΣΥΔΥ κοινώνησε ούτε ο ΔΗΣΥ κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς, ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, να αναφέρει αν έχει γνώση ή συζήτησε με την Κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Δήλωσε, επίσης, ότι δεν είναι ο Μάντης Κάλχας για να γνωρίζει τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για την οικονομία, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ετοιμότητα να αναλάβουν ευθύνες και πολιτικό κόστος αλλά αυτό εξαρτάται από το τι θα προταθεί.

Ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΓΓ της συντεχνίας Γλαύκος Χατζηπέτρου, κατά πόσο συζήτησαν το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία, το οποίο τέθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι λέγεται “Νίκος Αναστασιάδης και όχι Μάντης Κάλχας” και διερωτήθηκε “πώς να συζητήσουμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε”.

“Και βεβαίως απασχολεί όλους και τους δημόσιους υπαλλήλους και εμάς”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το “ποια θα είναι τα μέτρα, αν θα ενταχθούμε στο Μηχανισμό, ποιες θα είναι οι συνέπειες, σε ποιο βαθμό θα ενταχθούμε στο Μηχανισμό, είναι για τις πολιτικές δυνάμεις άγνωστα, αφού ακόμη συζητούνται μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ”.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει κάποια ένδειξη πότε θα γίνει η σύσκεψη για την οικονομία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Αναστασιάδης είπε “ουδεμία”.

Σε ερώτηση αν η σύσκεψη για την οικονομία θα έπρεπε να προηγηθεί των εξελίξεων και κατά πόσον θα έχει νόημα να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα θέματα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, την Τρίτη, θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντήσει το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλλε, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με ενδεχόμενο να συναντήσει και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

Συνεπώς, συνέχισε, “δεν βλέπω πως θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί μια ανάλογη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, χρόνος υπήρχε προ πολλού για να συζητήσει ή αν ήθελε να συζητήσει ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Οικονομικών τα διάφορα μέτρα, έτσι ώστε να διερευνήσει και κατά πόσον η αντιπολίτευση είχε τις όποιες εισηγήσεις ή αν είναι και έτοιμη κάποια από τα μέτρα να τα υιοθετήσει”.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες και πολιτικό κόστος, αλλά την ίδια ώρα εξαρτάται και από το τι θα προταθεί”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ΠΑΣΥΔΥ έχει γνώση ή συζήτησε με την Κυβέρνηση το πακέτο μέτρων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “ούτε αυτοί κοινώνησαν ούτε εμείς κοινωνήσαμε των αχράντων μυστηρίων”, ενώ ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι “αναμένουμε ότι τα όποια μέτρα δυνατόν να επηρεάζουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα γίνει ένας διάλογος”, προσθέτοντας ότι όλοι γνωρίζουμε και τις συστάσεις και τις δεσμεύσεις και την κατάσταση και τις δυσκολίες που έχουμε”.

Από την άλλη, συνέχισε, “ο διάλογος πάντοτε βοηθά και στο διάλογο έχουμε παράδοση και πρέπει να συνεχίσουμε να μιλούμε για να βρίσκουμε λύσεις για τον τόπο μας”.

Ο κ. Χατζηπέτρου απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν έχουν κληθεί σε διάλογο και πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα υπάρξει διάλογος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπήρξε διάλογος “και οι ώρες περνούν”, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι “χθες ήταν 278” ώρες και “σήμερα δεν ξέρω πόσες θα είναι”.

Συνάντηση Αναστασιάδη – ΠΑΣΥΔΥ

Αναφορικά με τη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της συντεχνίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση “ήταν από τις ωφελιμότερες στην προσπάθεια, σε συνεργασία και σε συνδιαβούλευση με τα οργανωμένα σύνολα, να δούμε πώς μπορεί να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στις προγραμματικές μας προτάσεις”, προσθέτοντας ότι ενώπιον της ΠΑΣΥΔΥ τέθηκαν “οι δύο προτάσεις για ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του κράτους, αλλά και ριζοσπαστικές θέσεις όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές”.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χαίρεται “γιατί σε πολλά συμπίπτουν οι θέσεις” και “υπάρχουν κάποια άλλα που υπάρχει προβληματισμός”, ενώ χαιρέτισε την προθυμία της ΠΑΣΥΔΥ “να σχολιαστούν οι θέσεις – όπως είχα πει αποτελούν περίγραμμα τοποθετήσεων ή προθέσεων – έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι σε αυτό που θέλουμε”.

“Να έχουμε ένα νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη κράτος, ένα κράτος που να συμβάλλει όχι στην ταλαιπωρία αλλά στην εξυπηρέτηση του πολίτη”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “με τις παρατηρήσεις που θα δεχθούμε από τους εμπλεκόμενους να διαμορφώσουμε και το τελικό πρόγραμμα”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ “θα συνεχίσει και χωρίς αμφιβολία οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις μπορεί να δώσουν και τις λύσεις σε ένα σωρό προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες”.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν “όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο αλλά και τη δημόσια υπηρεσία”.

“Με χαρά θα θέλαμε να συζητήσουμε οποιεσδήποτε προτάσεις που βελτιώνουν την απόδοση της δημόσιας υπηρεσίας και υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους με τη συνεννόηση και μέσα από ένα καλόπιστο διάλογο, μπορεί να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ απάντησε “θετικά στο ότι πρέπει να υπάρξει συνέχιση στο διάλογο”, προσθέτοντας ότι “ο καθένας από τη δική του πλευρά, πρέπει να βοηθά στη βελτίωση και της λειτουργικότητας διότι ο στόχος και ο δικός μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του Κύπριου πολίτη”.

“Υπάρχει και από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη αλλά και από την δική μας πλευρά η θέληση για ένα διάλογο που μπορεί να δώσει λύση σε πολλά θέματα”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν, συνέχισε, λάθη για τα οποία μπορεί να ευθύνεται η δημόσια υπηρεσία, υπάρχουν άλλα λάθη για τα οποία μπορεί να μην ευθύνεται και να δημιουργούνται ταλαιπωρίες λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος” ή της γραφειοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι “ο δημόσιος υπάλληλος υποχρεούται να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία αλλά πολλά πράγματα μπορούν να απλοποιηθούν ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης”.