Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ίσως την σημαντικότερη εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού για πρώτη φορά η επιλογή του Προέδρου της Επιτροπής γίνεται μέσω της άμεσης ανάμειξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό μειώνει σε ουσιαστικό βαθμό το ούτω καλούμενω ‘δημοκρατικό έλλειμμα’ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η έννοια του ‘δημοκρατικού ελλείμματος’ χρησιμοποιείται κυρίως για να τονιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της στερούνται δημοκρατικής νομιμότητας και ότι φαίνονται απρόσιτα στον πολίτη, εξαιτίας της περίπλοκης λειτουργίας τους. Η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση και εφαρμογή των Συνθηκών του Άμστερνταμ και της Νίκαιας και φυσικά με την Συνθήκη της Λισαβόνας οδήγησε σε σημαντικό βαθμό στην μείωση του δημοκρατικού αυτού ελλείμματος. Ασκώντας, σήμερα, πιο αποτελεσματικό πολιτικό έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απομείωση του ελλείμματος και στην βελτίωση της συμμετοχής των πολιτών της Ευρώπης στην δημοκρατική ζωή της Ένωσης.

Ο ρόλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης, που έχει πλέον προχωρήσει σε σημαντικότατο βαθμό με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πέραν της παραδοσιακής αποστολής της Επιτροπής που είναι η προώθηση του ευρύτερου συμφέροντος της Ένωσης και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η Συνθήκη της Λισαβόνας προσθέτει και ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο στην Επιτροπή, όπως είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης και η εκπροσώπηση της Ένωσης στις εξωτερικές της σχέσεις, ως επίσης και την οριοθέτηση του πολυετούς προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αναντίρρητα η γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών και των Ευρωπαίων πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ένωση – αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Η οικονομική κρίση μετεξελίχθηκε σε μια ευρύτερη κρίση – κοινωνική, πολιτική, θεσμική και άλλως πως, δημιουργώντας τεράστιες ανισσοροπίες, ογκούμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των πολιτών, τεράστια ανεργία και άλλα. 

Ο κος Γιούνκερ, για να αντιμετωπίσει τα πιο πάνω, θα κινηθεί, όπως αναφέρει στις προγραμματικές του δηλώσεις στη βάση δέκα πυλώνων πολιτικής: ΄Ωθηση για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις∙ συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά∙ δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών∙ βελτίωση της εσωτερικής αγοράς και ενίσχυση των βιομηχανιών∙ δικαιότερη και πιο ενισχυμένη οικονομική και νομισματική ένωση και πολιτική∙ λογική και ισορροπημένη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο∙ ενίσχυση της δικαιοσύνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ένωση∙ νέα πολιτική όσον αφορά στην μετανάστευση∙  αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει η Ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο∙ και, συνέχιση των δημοκρατικών αλλαγών στην Ένωση και στους θεσμούς της. 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 27/7/2014