Ο Πρόεδρος της Επ. Εμπορίου ζητά τη δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Τη δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και τη συγχώνευση βιοτεχνιών ώστε να ενισχυθεί ο εξαγωγικός τομέας ζήτησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου, σε δήλωση μετά τη συζήτηση για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο προς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενημέρωση που αφορά το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το σχέδιο χορηγιών του Υπουργείου Εμπορίου, που διεξήχθη στην Επιτροπή Εμπορίου, κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες πολλών χρόνων  θα ευοδωθούν τον Ιούνιο, οπόταν θα υπάρχει σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το αρχικό ποσό των 200 εκατομμυρίων που θα διοχετευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις κυπριακές τράπεζες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αιτηθούν.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως το σχέδιο θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό και θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης και άλλες ανάγκες των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και νέο – δημιουργούμενων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Επιτροπή Εμπορίου ζητά να τεθούν τέτοιοι όροι που θα καθιστούν το σχέδιο ελκυστικό προς όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν άμεση ανάγκη για “ζεστό χρήμα”.

Χαρακτήρισε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί αρωγός και αν τα 200 εκ. εξαντληθούν σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλάβει αυτό το ποσό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου ανέφερε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι είναι αναγκαία η σύσταση Τράπεζας Αναπτύξεως, η οποία θα διαχειριστεί τα χρήματα και θα δώσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδότηση με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που θα δώσουν τελικά οι τράπεζες.

Παρατήρησε ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είχαμε τράπεζα αναπτύξεως και την κλείσαμε και αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό. Πρόσθεσε ότι πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε κρατική Business Bank για να μπορεί να ασκεί το αυτό το ρόλο και εξέφρασε την άποψη ότι με αυτά τα δεδομένα η Κύπρος τη χρειάζεται δέκα φορές σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Χαιρέτισε ακόμα το γεγονός ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει εκπονήσει σχέδιο, μέσα από το οποίο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο, να έχουν κίνητρο να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν νέα προοπτική ανάπτυξης και επιβίωσης.

Πρόσθεσε ότι το κίνητρο συγχωνεύσεων αποτελούσε πάγια θέση της Επιτροπής επειδή θα αποτρέψει το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντέξουν μόνες τους τον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα θα δοθεί ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία επιχειρήσεων κλίμακος.

Εξήγησε ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσουν να συγχωνεύουν  4-5  ξυλουργεία σε ένα με μεγαλύτερη θέση και συμπλήρωσε ότι προσπαθούμε να αποτρέψουμε το θάνατο του φτωχού εμποράκου που σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι συγχωνεύσεις είναι δυνατό να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τομέα, ο οποίος είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς το εξαγωγικό εμπόριο είναι το μέλλον και η προοπτική του τόπου, για αυτό και πρέπει να υπάρξουν κίνητρα εξαγωγών.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία οργανισμού προώθησης εξαγωγών, ο οποίος θα μπορεί να κατευθύνει επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγική ικανότητα να το πράττουν με μεγάλη ευκολία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την άποψη ότι οι διαδικασίες για παραχώρηση δανείου από το ταμείο επιχειρηματικότητας πρέπει να μην είναι γραφειοκρατικές και πολύπλοκες και τα κριτήρια να είναι τέτοια ώστε αυτή τη φορά τα χρήματα να καταλήξουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αριθμό εργοδοτουμένων γύρω στα δέκα άτομα.

Πρόσθεσε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Εμπορίου, υπήρξε κατάληξη μεταξύ των αρμοδίων φορέων του κράτους και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ανέφερε πως με βάση αυτή την κατάληξη το 30% του ποσού που θα δοθεί θα είναι για δάνεια από 600.000 ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο και το υπόλοιπο 70% για δάνεια μέχρι 600.000.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι ζητήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους οργανισμούς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΠΟΒΕΚ) ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να δοθούν δάνεια, τα οποία να μην είναι πολύ μεγάλα ώστε αυτά να μην καταλήξουν σε μια χούφτα επιχειρηματιών.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχίες επειδή το χρονοδιάγραμμα μετατίθεται από το Μάιο στον Ιούνιο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα καταλήξει ώστε να αρχίσει η διαδικασία χρηματοδότησης τον Ιούνιο και να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι στον αναπνευστήρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα καμία εκ των κυπριακών τραπεζών δεν υπέβαλε προσφορά για την εφαρμογή του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα εξετάζεται κάθε έξι μήνες και ανάλογα θα γίνεται αναδιάρθρωση των ποσών προς δανειοδότηση, ανέφερε διατυπώνοντας τη θέση ότι εάν το χρονικό διάστημα αξιολόγησης του προγράμματος είναι μικρότερο των έξι μηνών θα γίνεται καλύτερος έλεγχος.

Κατά τη συζήτηση η Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε ότι το Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως στους όρους που θέτει εξαιρεί της χρηματοδότησης τις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης (developers), τους εργολάβους και κάποιους άλλους τομείς, όπως οι βιοτεχνίες όπλων.

Πηγή: KYΠΕ