Οι ευρωβουλευτές ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΔΣΕΕ) τόνισαν οι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες κατά την διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με την πρόοδο στις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο σε θέματα εμπορίου Karel De Gucht, την Τρίτη το απόγευμα. 

Ενώ ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες αναγνώρισαν τα οφέλη που θα μπορούσε να φέρει η συμφωνία στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, άλλοι εξέφρασαν  την ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι η ΔΣΕΕ θα μπορούσε όχι μόνο να υποβαθμίσει τα υγειονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, αλλά και το δικαίωμα υπαγωγής σε κανόνες, δίνοντας δηλαδή στους επενδυτές το δικαίωμα να μηνύουν τις κυβερνήσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας «επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους». 

Ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα εμπορίου Karel De Gucht διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται περισσότερο στη «μείωση της γραφειοκρατίας» και όχι στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών προτύπων. Υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να είναι περισσότερο διαφανής στις συνομιλίες, επιμένοντας ότι το Συμβούλιο οφείλει να δημοσιεύει τις υπό διαπραγμάτευση οδηγίες, πράγμα για το οποίο δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το ΕΚ λέει ναι σε τέσσερις νέους Επιτρόπους που αντικαθιστούν αυτούς που έγιναν ευρωβουλευτές 

Θεσμικά όργανα / Κανονισμός του ΕΚ

Οι υποψηφιότητες των τεσσάρων υποψήφιων Επιτρόπων της ΕΕ, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τους Επιτρόπους που εκλέχθηκαν ευρωβουλευτές, εγκρίθηκαν από το ΕΚ την Τετάρτη. Οι τέσσερις πρόκειται να υπηρετήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας της, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2014. Οι εν λόγω Επίτροποι πέρασαν από ακροάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ τη Δευτέρα.

Η ολομέλεια του ΕΚ ψηφίζοντας ομαδικά (en bloc) τάχθηκε υπέρ του διορισμού των τεσσάρων υποψηφίων στην Επιτροπή με 421 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 32 αποχές. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ, οι υποψήφιοι Επίτροποι εμφανίστηκαν ενώπιον των επιτροπών και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τους τομείς αρμοδιότητάς τους την περασμένη Δευτέρα (για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. ανακοινωθέν τύπου μέσω του συνδέσμου στα δεξιά). 

Οι υποψήφιοι και τα προτεινόμενα χαρτοφυλάκια 

Ο Jyrki Katainen (Φινλανδία) αναλαμβάνει τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις καθώς και το ευρώ και αντικαθιστά τον Olli Rehn.

Ο Ferdinando Nelli Feroci (Ιταλία) αναλαμβάνει τα θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας και αντικαθιστά τον Antonio Tajani.

Η Martine Reicherts (Λουξεμβούργο), αναλαμβάνει τα θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας και αντικαθιστά την Viviane Reding.

Ο Jacek Dominik (Πολωνία) αναλαμβάνει τα θέματα δημοσιονομικού προγραμματισμού και τον προϋπολογισμό και αντικαθιστά τον Janusz Lewandowski.

Το τελικό πράσινο φως εκ μέρους του Συμβουλίου αναμένεται σύντομα, ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Όλα τα έγγραφα που αφορούν στις ακροάσεις θα αναρτηθούν στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

Το ΕΚ δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη

Οικονομική και νομισματική ένωση

Την υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία την 1η Ιανουαρίου του 2015 εισηγήθηκε το ΕΚ σε σχετική ψηφοφορία την Τετάρτη. To αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκει το Κοινοβούλιο σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που έγινε τον Ιούνιο. 

Το νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 545 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 34 αποχές και τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ από τη Λιθουανία την 1η Ιανουαρίου το 2015. 

«Αυτό είναι μία καλή είδηση για τη Λιθουανία, τις χώρες της Βαλτικής και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Από το 2006 η Λιθουανία έχει εργασθεί εντατικά, γεγονός το οποίο οδήγησε τη χώρα σε χαμηλό πληθωρισμό, μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ένα χαμηλό έλλειμμα στον προϋπολογισμό και μια αποδεκτή αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Καλώς ήρθες στην ευρωζώνη Λιθουανία », δήλωσε ο εισηγητής Werner Langen (ΕΛΚ, Γερμανία). 

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Λιθουανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ:  τους τελευταίους 12 μήνες ο μέσος όρος του πληθωρισμού βρίσκεται στο 0,6% (αρκετά κάτω από την τιμή αναφοράς του 1,7%), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2013 ανερχόταν στο 2,1% του ΑΕΠ (τιμή αναφοράς 3%) και ο δείκτης του ακαθάριστου δημόσιου χρέους στο 39,4% του ΑΕΠ (πολύ κάτω από την τιμή αναφοράς του    60%).

Η Λιθουανία θα αποτελέσει έτσι το 19ο μέλος της ευρωζώνης, μετά τη Λετονία (2014), την Εσθονία (2011), τη Σλοβακία (2009), την Κύπρο και τη Μάλτα (2008), τη Σλοβενία (2007), την Ελλάδα (2001), και το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία (1999).

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης των υποψήφιων προς ένταξη στην ευρωζώνη χωρών. Το τελικό πράσινο φως αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 23 Ιουλίου.