Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται κόμματα, δικαστήρια και αστυνομία


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση ως προς την αντίληψη που έχουν οι πολίτες της για το πόσο διαδεδομένη είναι η διαφθορά. Από το 2007 έως και το 2013 το ποσοστό των Ελλήνων που απαντούν πως η διαφθορά είναι σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους κυμαίνεται από 97% έως 99%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται μεταξύ του 75% και 80%. Το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό καταγράφεται στη Φινλανδία, κοντά στο 30%. Παράλληλα, περίπου το 58% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν πως τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν πληθύνει την τελευταία τριετία.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αντίληψη περί διαφθοράς δε συνάδει απόλυτα με τις προσωπικές εμπειρίες των ερωτηθέντων. Στις περισσότερες χώρες, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί λιγότεροι πολίτες είχαν προσωπική εμπειρία διαφθοράς σε δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τη γενικότερη αντίληψη.

Οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ύπαρξη διαφθοράς σε εθνικούς και τοπικούς θεσμούς είναι εν πολλοίς όμοια. Χαμηλότερο είναι το επίπεδο της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, όπως το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα, σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη σε διοικητικούς θεσμούς, όπως οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Μόνο οι Έλληνες δεν έχουν την αστυνομία ως τον πιο αξιόπιστο κρατικό θεσμό. Οι Έλληνες μαζί με τους Ιταλούς, αλλά και τους Βρετανούς, είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί με τη λιγότερη εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο τους. Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους πολιτικούς, στα πολιτικά κόμματα και στην κυβέρνηση, με ποσοστά μεταξύ 10% και 15%.

Η βρετανική μελέτη δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς συχνά αυξάνεται μετά τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, αυτή η τάση συνήθως δεν διατηρείται. Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα καταφέρουν στην εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς θεσμούς περίοδοι κρίσης, όπως καταγράφηκε μετά την πτώση της ιταλικής κυβέρνησης το 2008 και το σκάνδαλο με τις βουλευτικές αποζημιώσεις στη Βρετανία το 2009. Δραματική μείωση στα επίπεδα ικανοποίησης με τη δημοκρατία καταγράφηκαν στην Ιρλανδία από το 2006 και μετά και στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία από το 2008 και μετά.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών τείνουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, ενώ τα επίπεδα ικανοποίησης με την εκάστοτε κυβέρνηση τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση σε σύγκριση με την ικανοποίηση από την ποιότητα της δημοκρατίας.

Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από τρεις έρευνες, την Έρευνα Ευρωπαϊκών Αξιών, την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα και το Ευρωβαρόμετρο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ