Οι γιατροί ξέχασαν το χειροκρότημα

Της Αλεξίας Καφετζή

Πριν ακόμα η χώρα εξέλθει από την πανδημία του κορωνοϊού και ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ έρχονται οι κυβερνητικοί γιατροί να προκαλέσουν νέα αναστάτωση στον ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας. Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια με διάφορες προφάσεις οι γιατροί του δημοσίου δημιουργούν ανώμαλες καταστάσεις επηρεάζοντας σοβαρά το όλο σύστημα υγείας. Πότε βάζουν θέμα στελέχωσης, πότε εγείρουν ζήτημα αμοιβών και πότε απαιτούν ξεκάθαρους δήθεν όρους και πλαίσιο καθηκόντων. Mε αυτά και άλλες δικαιολογίες, προχωρούν συχνά –πυκνά, άλλοτε σε στάσεις εργασίας και άλλοτε σε πολυήμερες απεργίες με αποτέλεσμα να καταταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Τώρα οι γιατροί του δημοσίου της ΠΑΣΥΚΙ και της ΠΑΣΥΔΥ, προειδοποιούν τον ΟΚΥΠΥ με δυναμικά μέτρα γιατί δήθεν, οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια με την εισαγωγή στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ. Θέτουν επίσης θέμα κινήτρων των ειδικών ιατρών και αναμένουν λένε την πρόταση από τον ΟΚΥΠΥ,  καθώς εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο οικονομικών. Η ΠΑΣΥΚΙ μάλιστα, προειδοποιεί ακόμη και με το ενδεχόμενο μαζικής υποβολής παραιτήσεων από τους γιατρούς.

Αυτή είναι η εικόνα στον δημόσιο τομέα της υγείας διαρκούσης ακόμα της πανδημίας. Σε μια περίοδο που ναι οι γιατροί και όλο το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των νοσηλευτηρίων εισέπραξαν όχι μόνο μια φορά, τα εύσημα, τις ευχαριστίες και το χειροκρότημα όχι μόνο του κοινού, αλλά και όλων των αρμοδίων. Κι ας μην ήταν, οι λεγόμενοι πια επαγγελματίες υγείας, όλοι εκεί, στην πρώτη γραμμή. Γιατί είχαμε λιποτάκτες και ριψάσπιδες που με διάφορες προφάσεις προτίμησαν την ασφάλεια του σπιτιού τους. Τώρα έρχονται και πάλι οι γιατροί σε μια κομβική φάση να εκβιάσουν για να προκαλέσουν αναστάτωση. Εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν όλο απαιτούν. Τα τελευταία χρόνια με την τακτική τους αυτή έχουν εξασφαλίσει πολλά οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα, χωρίς ποτέ να δηλώσουν ικανοποιημένοι. Συνεχίζουν να συγκρίνουν τα δικά τους εισοδήματα με τους ιδιώτες, χωρίς όμως ωστόσο να συγκρίνουν και τις συνθήκες και όρους εργασίας των δύο πλευρών.

Αυτή η τακτική των κυβερνητικών γιατρών είναι ανεπίτρεπτη. Πρέπει να τερματιστεί. Οι γιατροί πρέπει να επικεντρωθούν πλέον στα καθήκοντά τους τα οποία πρέπει να εκτελούν ευόρκως προς όφελος του ασθενούς. Ήδη οι συνθήκες εργασίας τους ξεκινώντας από το οικονομικό, δεν είναι ευκαταφρόνητες. Εξάλλου όταν αποφάσιζαν να ακολουθήσουν τον κλάδο δεν το έκαναν για να γίνουν πλούσιοι αλλά γιατί είχαν διάθεση και όρεξη προσφοράς στον συνάνθρωπό τους. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο κίνητρο κι όχι το χρήμα που συχνά προβάλλουν αμαυρώνοντας το λειτούργημα που ασκούν. Η δοκιμασία στην οποία μας υπέβαλε η πανδημία, την οποία γεύτηκαν και οι ίδιοι περισσότερο ίσως από όλους τους άλλους, πρέπει να ήταν αρκούντως διδακτική. Αυτή η τραγική εμπειρία πρέπει να έχει προσγειώσει πολλούς ως προς τα θέλω και τις απαιτήσεις όλων.

Αναβρασμός επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου, με το σκηνικό που διαμορφώνεται, να είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό, προμηνύοντας νέες φουρτούνες στο τομέα της υγείας., καθώς από τις συναντήσεις που προηγήθηκαν δεν υπήρξε θετική κατάληξη.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τις συντεχνίες των νοσηλευτών που απαιτούν άμεση στελέχωση των νοσηλευτηρίων.

Από την πλευρά του ο ΟΚΥΠΥ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η τελική του πρόταση και να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Έχει επεξεργαστεί μία νέα πρόταση και

«Υπάρχει επιβεβαίωση από 38 νοσηλευτήρια. Αναμένεται από 3 μεγάλα στην πρωτεύουσα που θα αποφασίσουν εντός της ημέρας», ανέφερε ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου.

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί τα  νοσηλευτήρια Mediterranean, στη Λεμεσό και τα νοσηλευτήρια Ευαγγελισμός, Κυανούς Σταυρός και ο Άγιος Γεώργιος στην Πάφο.