Οι γυναίκες λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά από τους άνδρες

Σημαντικές διαπιστώσεις σεμιναρίου στη Λευκωσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Οι γυναίκες είναι λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά από τους άνδρες και οι χώρες και οι εταιρείες που εργοδοτούν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων παρουσιάζονται καλύτερες σε ό,τι αφορά το επίπεδο ανάπτυξης» τόνισε η δικηγόρος Μελίνα Πύργου μιλώντας εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Ιδρύματος Φημονόη και του Συνδέσμου Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs, σε σεμινάριο που πραγματοποίησαν οι δύο οργανισμοί στις 19 Ιουνίου 2019 στη Λευκωσία, με θέμα «Χρηστή διοίκηση για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς – ο ρόλος των γυναικών». Τη διαπίστωση αυτή ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των φορέων και οργανώσεων που προσκλήθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ζήτημα αυτό, με την τοποθέτηση του Αστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου Διευθυντή της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΑ) της Αστυνομίας, που εργάζεται για προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία, ότι «οι γυναίκες αστυνομικοί έχουν πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις στη διαφθορά από ό,τι οι άντρες συνάδελφοι τους», να έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικές παρεμβάσεις στο σεμινάριο, τις οποίες η «24» πρόβαλε εκτενώς στην προηγούμενη έκδοσή της, έκαναν εκτός από την Πρόεδρο της Φημονόης Μαίρη Πύργου, ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων –  από το ΑΚΕΛ ήταν παρών ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Άντρος Κυπριανού – όπως και εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας, της Αστυνομίας, των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, του ΚΕΒΕ, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Πλατφόρμας Διαφάνεια, του ΟΠΕΚ, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ισότητα και ίση συμμετοχή

«Από αρκετές έρευνες  φαίνεται ότι οι γυναίκες υποστηρίζουν σθεναρά όλα τα μέτρα που καταπολεμούν τη διαφθορά και τις διεφθαρμένες συμπεριφορές που επηρεάζουν τη ζωή τους και τις οικογένειες τους», είπε η Μελίνα Πύργου επισημαίνοντας ότι «η σχέση της γυναίκας με τη διαφθορά είναι στενά συνδεδεμένη από την άποψη ότι η γυναίκα υποφέρει από τη διαφθορά διότι χρησιμοποιείται ως αντικείμενο εκμετάλλευσης για κερδοσκοπία, ενώ οι διεφθαρμένες δομές δεν της επιτρέπουν να εξελιχθεί». Η κυρία Πύργου επικαλέσθηκε μελέτη που έκανε ο μεγάλος αμερικανικός οργανισμός παροχής συμβουλών σε επιχειρήσεις McKinsey & Company μαζί με τη διεθνή πλατφόρμα γυναικών Womens Forum for the Economy and Society, σύμφωνα με την οποία «οι εταιρείες όπου οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε μεγάλους αριθμούς στα συμβούλια και σε θέσεις λήψεως αποφάσεων,  δείχνουν πολύ καλή απόδοση και λειτουργούν με ένα πιο ηθικό τρόπο». Πρόσθεσε ότι «η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2001 υπογραμμίζει καθαρά ότι με περισσότερη ισότητα μεταξύ των δυο φύλων, οι χώρες τείνουν να έχουν λιγότερη διαφθορά. Σε μια άλλη έρευνα – συνέχισε – που έγινε από το UNDP  το 2012 μεταξύ γυναικών, το 76% απάντησαν ότι η διαφθορά τις εμπόδισε να έχουν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες. Γενικά όλες οι έρευνες που υπάρχουν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δημοκρατία και η ισότητα των φύλων είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ότι οι γυναίκες  πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για αλλαγή και για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ότι οι γυναίκες που είναι αναμεμειγμένες σε διαφανείς διαδικασίες που τις στηρίζουν, μπορούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, γι’ αυτό η ενδυνάμωση της γυναίκας και η ενεργός συμμετοχή της σε θέσεις λήψεως αποφάσεων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Είπε και τα ακόλουθα η Μελίνα Πύργου: «Για να μπορέσουν οι γυναίκες και οι άνδρες να κτυπήσουν τη διαφθορά χρειάζονται διαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως και συστήματα λογοδοσίας και αυστηρές ποινές. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, αν και μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο επιρρεπείς κάτω από τις σημερινές συνθήκες, στη διαφθορά, δεν είναι αρκετά για να μας επιτρέψουν να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν οι γυναίκες θα είναι λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά από τους άνδρες στο μέλλον, δεδομένου ότι δεν θα αλλάξουν οι πατριαρχικές δομές. Η εισήγηση των ερευνητών είναι να προωθηθεί μεγαλύτερη ισότητα και ίση συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων. Να οικοδομήσουμε νέες πιο δημοκρατικές, διαφανείς και αδιάφθορες δομές και μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά μας όπου θα κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός, η διαφάνεια η ισότητα και η δικαιοσύνη. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν απαθείς ν’ αλλάξει ο κόσμος από μόνος του. Η κάθε μια και ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να συμμετέχει και να είναι μέρος αυτής της μεγάλης αλλαγής».

Γυναίκες αστυνομικοί και δικηγόροι

Για τη θέση των γυναικών αστυνομικών στην προσπάθεια καταπολέμησης της αστυνομικής διαφθοράς, μίλησε μεταξύ άλλων ο Αστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλος Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΑ) της Αστυνομίας, όπως και για το ποσοστό των γυναικών που έχουν απασχολήσει την Υπηρεσία με τέτοιες υποθέσεις. Ανέφερε ότι «από το μέχρι στιγμής προσωπικό της ΥΕΑ, ποσοστό 30% αποτελείται από γυναίκες, πράγμα που δείχνει ότι η συμβολή τους στη συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι και στη μελλοντική στελέχωση της ΥΕΑ οι γυναίκες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό μερίδιο της. Όσον αφορά τις μέχρι στιγμής υποθέσεις που έχει διερευνήσει η ΥΕΑ, είτε υπό μορφή πληροφοριών είτε ως καταγγελίες, μόνο ποσοστό 4,34% αφορά γυναίκες. Ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο στοιχείο θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες αστυνομικοί έχουν πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις στη διαφθορά από ό,τι οι άντρες συνάδελφοι τους και το γεγονός αυτό φαίνεται να είναι συναφές με τα ευρήματα σχετικών ερευνών που παρουσιάζουν μια αρνητική σχέση μεταξύ της αύξησης συμμετοχής των γυναικών σε οργανισμούς και της αύξησης της διαφθοράς».

Από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο η Εκτελεστική Διευθύντρια Κούλια Βάκη αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο και στην αύξηση των γυναικών τα τελευταία χρόνια στο δικηγορικό επάγγελμα – όπως είπε, οι γυναίκες δικηγόροι είναι σήμερα περισσότερες από το 50%, ενώ το 85% των εργαζομένων στη Νομική Υπηρεσία είναι γυναίκες.

Η ψηφιοποίηση και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου χαιρέτισε τη θέση των διοργανωτών για την ανάγκη ίδρυσης Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που όπως είπε, «απαιτείται ακριβώς για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας η οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις πηγή της διαφθοράς και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ότι «το αντίδοτο στη διαφθορά είναι η διαφάνεια και η λύση είναι η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών. Αυτή τη στιγμή – συνέχισε – τα πολιτικά κόμματα δεν τοποθετούνται απέναντι από τους θεσμούς, για να ρίχνουμε ο ένας πέτρες στον άλλο. Όταν κάποιος ρίχνει πέτρες στην κοινή οροφή, αυτή θα πέσει και θα μας πλακώσει όλους. Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια».

Στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε ότι «κανένας από εμάς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια, γι’ αυτό και χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συνεργασία για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς». Τόνισε ιδιαίτερα ότι «ένας από τους λόγους που υπάρχει τόση μεγάλη αποχή σε εκλογικές αναμετρήσεις, είναι γιατί οι νέοι έχουν αηδιάσει από τη διαφθορά και τη διαπλοκή που υπάρχει στην πολιτική. Η δική μου εμπειρία είναι ότι εκεί που συμμετέχουν γυναίκες στη λήψη αποφάσεων, τα πράγματα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Η ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας και μια διαφορετική ανώτερη κοινωνική συνείδηση». Ο Άντρος Κυπριανού μίλησε επίσης για την ανάγκη εναλλαξιμότητας στα κομματικά αξιώματα και στις νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας και είπε ότι πρέπει να γίνεται «δημοσιοποίηση των λογαριασμών των ΜΜΕ, εντύπων και ηλεκτρονικών, με ταυτόχρονη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, για να ξέρουμε σε ποιους ανήκουν πραγματικά τα μέσα ενημέρωσης, γιατί το τελευταίο διάστημα υπάρχουν γι’ αυτό πολύ ανησυχητικά στοιχεία».

Το θέμα του κουμπάρου και της κουμέρας…

Για «πελατειακές σχέσεις κομμάτων με κρατικούς αξιωματούχους» μίλησε στη δική του παρέμβαση ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολωμονίδης, ενώ υποστήριξε την επισήμανση των διοργανωτών για τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην επίλυση προβλημάτων διαφθοράς. «Συμφωνούμε ότι η γυναίκα πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στην κυπριακή κοινωνία, ώστε όλοι μαζί να συναποφασίσουμε ότι επιβάλλεται η αλλαγή της νοοτροπίας που θα επιτευχθεί αφού πρώτα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα» ειπε.

Η Αλεξία Σακαδάκη από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανέφερε ότι «νομοθεσίες έχουμε πολλές στην Κύπρο, αλλά δεν υπάρχει η εφαρμογή της νομοθεσίας και η τιμωρία εκεί και όπου πρέπει». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αξιοκρατία σε όλους τους τομείς – ακόμα και σε απλές θέσεις εργασίας υπάρχουν παρεμβάσεις, καθώς μπαίνει το θέμα του κουμπάρου και της κουμέρας, γεγονότα που αποθαρρύνουν τους πολίτες και αυξάνουν την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες». Για το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών σε δημόσια αξιώματα και ηγετικές θέσεις, η κυρία Σακαδάκη τόνισε ότι «θα πρέπει να εφαρμόζεται η ποσόστωση, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό στάδιο».

Ο φόβος για τον Νόμο και τον Θεό…

«Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ατζέντα, κοινωνικά δίκαιη, που να ενδυναμώνει τις γυναίκες και να τις παροτρύνει να λάβουν μέρος στον δημόσιο λόγο και ν’ αναλάβουν δημόσια καθήκοντα», τόνισε στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος της ΣΕΚ Δέσποινα Ισαϊα που εισηγήθηκε τα ακόλουθα μέτρα κατά της διαφθοράς:

*Αμερόληπτη και άμεση απονομή δικαιοσύνης.

*Καταπολέμηση της γάγγραινας της  γραφειοκρατίας που δημιουργεί σοβαρές αγκυλώσεις και καλλιεργεί τάσεις για διαφθορά

*Στόχευση  στην εργασιακή ειρήνη και να  δίνουμε τη θεσμική δυνατότητα  στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

*Ενισχύουμε τους θεσμούς που εξετάζουν καταγγελίες για παραβίαση των νόμων για να είναι αποτελεσματικοί

*Αξιοποιούμε τις γνώσεις των εργαζομένων  γυναικών και ανδρών στοχεύοντας στην καταπολέμηση  της διαφθοράς που  μόνον οφέλη μπορεί να έχει για κάθε μέλος της κοινωνίας μας.

*Σχεδιάζουμε πολιτικές καταπολέμησης της διαφθοράς λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου.

*Κώδικας χρηστής διοίκησης και καλής συμπεριφοράς   για κάθε ιδιωτική επιχείρηση ώστε να καλλιεργηθεί κουλτούρα χρηστής διοίκησης».

Από την ΠΕΟ η Μαρίνα Κούκου παρατήρησε ότι «ενώ όλοι οι φορείς συμφωνούν ότι υπάρχει το πρόβλημα της διαφθοράς και προτείνουν μάλιστα λύσεις για ό,τι φταίει, αυτό συνεχίζει να υπάρχει και να διευρύνεται. Δυστυχώς – πρόσθεσε – ζούμε σε μια κοινωνία που για να κάνει κανείς το σωστό, πρέπει να φοβάται είτε τον Νόμο, είτε τον Θεό. Αναμένουμε από τους αξιωματούχους και τους ανεξάρτητους θεσμούς όπως ο Γενικός Εισαγγελέας, να πρωτοστατήσουν για να έχουμε αποτελέσματα στην προσπάθεια πάταξης αυτών των φαινομένων». Είπε ότι «εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε το παράδειγμα και η δύναμη του παραδείγματος θα αποτελέσει το αντίβαρο στην κατρακύλα που υπάρχει σε αυτό τον τομέα στον τόπο μας». Για το θέμα της ποσόστωσης είπε ότι «δεν το θεωρεί λύση, αν δεν συνοδευτεί από άλλα μέτρα που να βοηθούν τη γυναίκα να συμφιλιώσει την επαγγελματική με την οικογενειακή της ζωή».

Πολιτικές παρεμβάσεις και Δημόσια Υπηρεσία

«Τα βήματα που επιβάλλεται να γίνουν, πρέπει να αφορούν την πρόληψη του φαινομένου, που όπως προαναφέρθηκε, έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση του κοινού και των δημόσιων λειτουργών, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας», είπε μεταξύ άλλων εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ η Στάλω Μιχαήλ. Η κυρία Μιχαήλ έθιξε και «το πολύ σημαντικό θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων», όπως είπε, αναφέροντας ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις στον τόπο μας και δυστυχώς ο δημόσιος τομέας είναι ο κύριος δέκτης τους». Πρόσθεσε τα εξής: «Η αξιοκρατία των διορισμών και των προαγωγών στη Δημόσια Υπηρεσία τίθεται πολλές φορές υπό αμφισβήτηση και όχι αδικαιολόγητα, αφού δυστυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές γίνονται με την ευλογία των πολιτικών κομμάτων.  Η αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο και τις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης σε συνδυασμό με την ύπαρξη ειλικρινούς πολιτικής βούλησης και δέσμευσης, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα και την πραγματοποίηση του γενικότερου στόχου της αποτελεσματικής μείωσης της διαφθοράς». Η Στάλω Μιχαήλ χαρακτήρισε «πολύ θετικό το γεγονός ότι ως κράτος έχουμε αναπτύξει πλέον Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς. Στα πλαίσια της Στρατηγικής αυτής – πρόσθεσε – έχει ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτρόπου Διοικήσεως με την υποχρέωση των υπουργείων/τμημάτων/υπηρεσιών να συνεργάζονται με την Επίτροπο κατά τη διεξαγωγή έρευνας.  Επίσης έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο (τον Φεβρουάριο 2019) η εγκαθίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, αρμόδιας για την ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των Υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, στα πρότυπα των Συστάσεων της Επιτροπής GRECO».

Στοίχημα η αξιοπιστία Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την επισήμανση ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πλησιέστερο στους πολίτες πολιτικό επίπεδο και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών περισσότερο από κάθε άλλο επίπεδο», έκανε η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Δήμων. Πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα θέματα της χρηστής διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, αφού σε αυτό το επίπεδο υλοποιούνται περίπου το 75% των αναπτυξιακών έργων και το 70% των δημοσίων δαπανών. Δυστυχώς – πρόσθεσε – και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν παρατηρηθεί σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Για μας αποτελεί στοίχημα η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του θεσμού που υπηρετούμε, με πράξεις και όχι με λόγια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσο και στις απαιτήσεις των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη»

Από την Πλατφόρμα Διαφάνεια ο Πρόεδρος της οργάνωσης Έρικ Σουκιούρογλου μίλησε «για ηθική κατάπτωση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Οι αξίες φθίνουν – είπε μεταξύ άλλων – και δυστυχώς βλέπουμε ότι η διαφθορά και η φθορά των αξιών αυτών γεννιούνται και εκτρέφονται μέσω και της πολιτικής και των κομμάτων. Το γνωστό Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που δεν είναι διαδόσεις, ψίθυροι και κουτσομπολιά, αποκάλυψε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες υποθέσεις καταχρήσεων για τον τρόπο που λειτουργούσαν όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και που οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Τα ΣΠΕ είναι επιτροπείες που ελέγχονται από τα κόμματα κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός κι όχι κουτσομπολιό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια που ακούγαμε από όλα τα κόμματα, «κάτω τα χέρια από τον Συνεργατισμό»... Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας οι οποίες μεταφέρονται από την κορυφή μέχρι κάτω στα χωριά και τις κοινότητες, είναι απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, δυστυχώς. Επομένως πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη…και όποιους νόμους και αν ψηφίσουμε κατά της διαφθοράς και ό,τι άλλο και αν κάνουμε, αν η πολιτική ηγεσία δεν αποφασίσει ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε τρόπους και ν’ αγαπήσουμε αυτό τον τόπο και να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτε». Μίλησε στη συνέχεια «για την υποκρισία των πολιτικών μας οι οποίοι κλαίνε γιατί οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα, ενώ γνωρίζουν ότι είναι ακριβώς οι ίδιοι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση. Τους πολίτες – είπε – δεν τους διώχνει από τα κόμματα και την πολιτική, κάποια αόρατη δύναμη, τους διώχνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί μας. Και είναι κρίμα που τώρα δεν είναι εδώ για να τα ακούσουν…».

«Χωρίς λογοδοσία δεν υπάρχει δημοκρατία»

Από τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) ο Πάνος Παρράς μίλησε «για την ανάγκη συνεχούς λογοδοσίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης. Η βασική ιδέα της διαφάνειας – εξήγησε – είναι ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στα κοινά, αλλά και να μπορούν να απαιτήσουν την υιοθέτηση της πρακτικής της λογοδοσίας από τις Δημόσιες Αρχές. Χωρίς λογοδοσία θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Και για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνουμε γενναία βήματα μεταρρύθμισης, με μια σειρά από κώδικες συμπεριφοράς, μέτρα, νομικά εργαλεία, αλλά και με την πολύπλευρη χρήση της τεχνολογίας. Μερικά μικρά, αλλά σημαντικά βήματα που θα οδηγήσουν σε καλές επιδόσεις χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης, είναι α) εφαρμογή της διαφάνειας, για να γνωρίζει ο πολίτης οτιδήποτε τον αφορά – με μοναδική εξαίρεση την προστασία του δημοσίου συμφέροντος β) δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα γ) επανασχεδιασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο δ) εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain (σ. σ. αλυσίδα κοινοποιήσεων) και στη Δημόσια Διοίκηση, αφού έχει ήδη δοκιμαστεί επαρκώς στον ιδιωτικό τομέα, ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα, γρήγορα κι αποτελεσματικά να εκτελεί τις συναλλαγές του με το δημόσιο, μέσα από ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον».

*Να σημειώσουμε ότι παρεμβάσεις στο σεμινάριο έκαναν επίσης η Ελπίδα Σόλωνος για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Κυπριανός Λούης για το Υπουργείο Παιδείας, ο Φλώρης Νικάνδρου για την Αστυνομική Ακαδημία, ο Κυριάκος Ιορδάνους για τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο Δημήτρης Κατωπόδης για το ΚΕΒΕ και το Cyprus Integrity Forum (CIF) και ο υπογράφων για την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Μαίρης Πύργου στο πάνελ του σεμιναρίου ανάμεσα στον Δημήτρη Συλλούρη, τον Κώστα Κληρίδη, τη Μελίνα Πύργου και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στο μικρόφωνο η Δέσποινα Ησαϊα (ΣΕΚ) και δίπλα της η Μαρίνα Κούκου (ΠΕΟ) και η Στάλω Μιχαήλ (ΠΑΣΥΔΥ).

Φώτο: Από αριστερά Δημήτρης Δημητρίου, Άντρος Κυπριανού, Νίκος Κέττηρος, Μορφάκης Σολωμονίδης, Αλεξία Σακαδάκη και Ελένη Λουκαϊδου στη διάρκεια του σεμιναρίου.