Οι πληγές… στον τομέα της υγείας

Δύσκολη χρονιά βγήκε και δύσκολη χρονιά μπήκε για τα κρατικά νοσηλευτήρια και τον ευρύτερο τομέα της υγείας στη Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας έφυγε, αποδείχτηκε περίτρανα,  ότι το παρών σύστημα Υγείας έχει ξοφλήσει, ενώ το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα ανταπεξέλθουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, στις αυξημένες ανάγκες που καθημερινά παρατηρούνται.

Είναι πλέον γεγονός ότι θα αναμένουμε ακόμη για πολλά χρόνια μέχρι την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση την εφαρμογή ενός γενικού συστήματος Υγείας , δεδομένης και της ωμής παραδοχής του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ΓεΣΥ δεν βλέπουμε τα επόμενα τρία χρόνια.

Το γεγονός αυτό διογκώνει το μέγεθος των σοβαρών προβλημάτων που υφίστανται, ενώ θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων τα οποία τα τελευταία  δύο χρόνια, παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.

Τα προβλήματα είναι δεκάδες, η ταλαιπωρία των ασθενών είναι δεδομένη ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι η υγεία δεν μπορεί να περιμένει…

Η «24» επιγραμματικά κάνει μια ανασκόπηση των προβλημάτων της χρονιάς που πέρασε παραθέτοντας, κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον δημόσιο τομέα της υγείας με την ευχή και την ελπίδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα προς επίλυσή τους ώστε όλοι οι Κύπριοι πολίτες ανεξαίρετα να έχουν το δικαίωμα και την πρόσβαση σε ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας.

ΓεΣΥ: «Γεφύρι της Άρτας»

Μαύρα σύννεφα καλύπτουν την δημόσια υγεία καθώς το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας και αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, φαντάζει μέρα με τη μέρα σαν όνειρο θερινής νυκτός.Είναι ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη ότι  ΓεΣΥ δεν φαίνεται να εφαρμόζεται ούτε το 2017, ούτε το 2018 και «βλέπουμε για το 2019 φτάνει να γίνει σωστά». Σαφής ήταν και η δήλωσή του, ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς πρώτα να γίνει αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ώστε αυτά να μπορούν να εκτεθούν σε ένα υγιή ανταγωνισμό και ξεκαθάρισε ότι κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ριζικά, αν δεν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

Υπολειτουργούν τα Νοσοκομεία

Ωστόσο, η παρατηρούμενη καθυστέρηση στη μη λήψη αποφάσεων για την αυτονόμηση καθώς και τα πολλαπλά οικονομικά προβλήματα του τόπου, έχουν ως αποτέλεσμα τα κρατικά νοσηλευτήρια να υπολειτουργούν τον τελευταίο χρόνο με όλες τις συνέπειες που εξυπακούονται.

Οι γιατροί του δημοσίου, παραιτούνται ο ένας πίσω από τον άλλο λόγω της αβεβαιότητας και των κακών συνθηκών εργασίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, μετά  τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς και τα ωφελήματά τους, γεγονός που ανάγκασε πολλούς, να υποβάλουν την παραίτησή τους και να επιλέξουν την ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματός τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πλείστες κλινικές των κρατικών νοσηλευτηρίων να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης λόγω της υποστελέχωσής τους. Είναι ενδεικτικό, ότι στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εργάζονται μόνο 2 γιατροί μετά την παραίτηση των συναδέλφων τους, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα συμπληρώνοντας συνολικά 15 εφημερίες το μήνα κάτι που θεωρείται ανεπίτρεπτο. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Νευρολογική κλινική, στο Νευροχειρουργικό καθώς και στο Παθολογικό Τμήμα, ενώ σοβαρά χαρακτηρίζονται τα προβλήματα σχετικά και με δεκάδες άλλες κλινικές των κρατικών νοσηλευτηρίων σε όλες τις πόλεις. Το Υπουργείο ψάχνει γιατρούς, αλλά γιατρούς δεν βρίσκει για στελέχωση των τμημάτων.

Σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα

Μεταξύ όλων αυτών των προβλημάτων που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό της έλλειψης αναλώσιμων υλικών, με σοβαρό αντίχτυπο στους ασθενείς. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγγέλθηκε δημόσια ότι  χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν λόγω ελλείψεων σε αναλώσιμα, γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη προγραμματισμού από μέρους των αρμοδίων, σχετικά με την λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων. Όλα αυτά συμβάλουν στη μείωση και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι τί προτίθεται να κάνει το υπουργείο για άμεση και αποτελεσματική επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Μακραίνουν οι λίστες αναμονής

Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών είναι να μακραίνουν μέρα με τη μέρα, οι λίστες αναμονής τόσο για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις όσο και για άλλες ιατρικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο χρόνος αναμονής ασθενών, μακραίνει επικίνδυνα. Είναι ενδεικτικό ότι για ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις όπως γενικής χειρουργικής ή ορθοπλαστικής γόνατος οι ασθενείς αναμένουν για χρόνια, ενώ να υπενθυμίσουμε τη λίστα αναμονής για εξετάσεις MRI –πριν το Υπουργείο προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα-η οποία έφθασε τα 4 και πλέον χρόνια.  Ωστόσο ούτε και σε αυτή την περίπτωση οι αρμόδιοι του Υπουργείου είναι αποφασισμένοι για λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Είναι ενδεικτική η αδιαφορία του υπουργείου στην πρόταση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, για εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για διάφορες επεμβάσεις κατά τις απογευματινές ώρες. Η πρόταση παραμένει ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου καθώς το Υπουργικό έθεσε σαν προϋπόθεση της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων, την εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής κάρτας.

Γιατροί χρηματίζονται

Όλα αυτά οδηγούν στην εκμετάλλευση εκατοντάδων ασθενών, από ιατρικούς λειτουργούς οι οποίοι ξέχασαν όπως φαίνεται τον Όρκο του Ιπποκράτη. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας, για συγκεκριμένη μερίδα γιατρών του δημοσίου οι οποίοι τα παίρνουν…φακελωμένα, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι γιατροί οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου αναφορικά με την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και συνεπώς την εκμετάλλευση ασθενών οι οποίοι θέλουν να υποβληθούν άμεσα σε διάφορες επεμβάσεις ή ιατρικές εξετάσεις. Όλα αυτά είναι σε γνώση των αρμοδίων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό αυτού του φαινομένου, καθώς κανένας από αυτούς που κατηγορήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν αντιμετώπισε οποιεσδήποτε συνέπειες.

Συγκάλυψη σκανδάλων

Επιπρόσθετα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί σωρεία ερευνών εναντίον δεκάδων γιατρών του δημόσιου τομέα, οι οποίοι ήταν αντιμέτωποι με σοβαρές καταγγελίες είτε για ιατρική αμέλεια, είτε για απρεπή συμπεριφορά εναντίον ασθενών ή συναδέλφων τους, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι οι έρευνες γίνονται μόνο και μόνο για το θεαθήναι αφού για πολλοστή φορά, τα γνωστά κυκλώματα τόσο σε κομματικό όσο και σε επίπεδο υπουργείου, λειτουργούν για συγκάλυψη των παρανομούντων.

Δύσκολο το έργο των εργαζομένων

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ. Σωτήρης Κούμας αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές σ το δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν οι ιατρικοί λειτουργοί, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια δίνουν μια μεγάλη μάχη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ανέφερε, προσπαθούν να κρατήσουν τα νοσοκομεία λειτουργικά και ανοιχτά σε όλους.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!