Οι θαυματουργές παπαρούνες

{loadposition ba_textlink}

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Κεμπέκ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό χημικής βιολογίας «Nature Chemical Biology».

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μέσω γενετικής τροποποίησης ζυμομύκητα (μαγιά μπίρας) που μπορεί να μετατρέπει τα σάκχαρα σε οπιοειδή. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η τεχνητή απομίμηση όλης της βιοχημικής διαδικασίας μέσω της οποίας το φυτό του οπίου παράγει μορφίνη στη φύση.

Προς το παρόν, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική: χρειάζονται 300 λίτρα μεταλλαγμένων ζυμομυκήτων για να παραχθούν μόλις 30 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) μορφίνης.

Παρόλο που με την ανακάλυψη αυτή θα είναι δυνατή η παραγωγή φαρμάκων όπως τα αναλγητικά, από ζυμομύκητες που θα τρέφονται με σάκχαρα, ωστόσο, οι επιστήμονες σταμάτησαν σκοπίμως ένα μόλις βήμα πριν παράγουν την εργαστηριακή μορφίνη και πήραν την πρωτοβουλία να επιβάλουν στον εαυτό τους «μορατόριουμ» στην περαιτέρω έρευνά τους, έως ότου οι αρμόδιες Αρχές μελετήσουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή φυσικής μορφίνης, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ηρωίνη, ή άλλα αναλγητικά και ναρκωτικά γι αυτό επιβάλλεται να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αξιοποιηθεί ανεξέλεγκτα.

Πηγή: naftemporiki.gr