Όλι Ρεν: Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν ήταν βιώσιμη

Σε απάντηση του σε καταγγελία της Ευρωβουλευτής Αντιγόνης Παπαδοπούλου προχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

Η καταγγελία αφορούσε ,σύμφωνα και με την Ευρωβουλευτή, την τιμωρία της Κύπρου με το κούρεμα που είχε ως πρόσχημα τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

H οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν ήταν βιώσιμη και απαιτείτο η διόρθωσή της”, δηλώνει η Κομισιόν

Σύμφωνα όμως με την Ευρωβουλευτή αυτό συνεχίζει να δηλώνει η Κομισιόν παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει ότι στην έρευνα του Basel Institute on Governance,  δεν συμπεριλαμβάνεται  η Κύπρος στις χώρες υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με την Κύπρο,  συνιστούν διπλά μέτρα και σταθμά. Οι περιστάσεις στην Κύπρο ήταν πρωτοφανείς και, κατά συνέπεια, διενεργήθηκαν δύο επικεντρωμένοι έλεγχοι σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Στην απάντηση του ο Όλι Ρεν αναφέρει ότι, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τη νομοθεσία της ΕΕ και την πρόοδο των αξιολογήσεων των κρατών μελών και των διαδικασιών παρακολούθησης που θεσπίστηκαν από την ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης και την MONEYVAL, οι οποίες παρέχουν λεπτομερή συμπεράσματα και επακόλουθες ενέργειες παρά με μια γενική κατάταξη. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι σκοπιμότερο να εξετάσουμε τη συνολική εικόνα αντί της κατάταξης».

Επιπρόσθετα αναφέρει, «όπως έχει ήδη αναγνωριστεί ευρέως, επίσης από τις κυπριακές αρχές, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν ήταν βιώσιμη και απαιτείτο η διόρθωσή της. Η Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών των προσαρμογών που συνεπάγονται για τον πληθυσμό γενικότερα. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα βάρη αυτά επωμίζονται και μη μόνιμοι κάτοικοι».