Ομήρου: Το οικονομικό σύστημα χρήζει αναθεώρησης

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς, με ισχυρή κρατική εποπτεία και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, είναι η απάντηση στην κρίση, ενώ επανέλαβε πως η μη έγκαιρη λήψη αποφάσεων από πλευράς Κυβέρνησης και η ασυλλόγιστη διαχείριση των τραπεζών, οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ακόμα ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα για τις προεδρικές εκλογές είναι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που επεδίωκε η ΕΔΕΚ.

Χαιρετίζοντας εκδήλωση της ΔΕΟΚ για τα 50χρονα της, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση «αναδεικνύει την απουσία διαφάνειας στο χώρο της διακυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι «απογοήτευση, αγανάκτηση και οργή κυριαρχεί στον κόσμο για την αποτυχία κυβερνήσεων να ελέγξουν αποτελεσματικά τους πολυεθνικούς γίγαντες και τις τραπεζικές ελίτ, που διέφθειραν την πολιτική ζωή υποσκάπτοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, τη δημοκρατία».

Παράλληλα ανέφερε ότι «βιώσαμε και βιώνουμε άλλες, εξίσου οξείες κρίσεις, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, όπως οι αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των ενεργειακών αγαθών».

«Έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση» είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, για να προσθέσει πως «πρέπει η πραγματική οικονομία να συγκρουστεί με την οικονομία του άκρατου κέρδους».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Με ισχυρή κρατική εποπτεία, με ρυθμιστικούς μηχανισμούς, με αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας. Μακριά από λογικές ασυδοσίας της αγοράς, αλλά και του άκρατου κρατισμού που, επίσης, οδήγησε σε αδιέξοδα και κατάρρευση κοινωνικά και πολιτικά συστήματα».

«Είναι ανάγκη να επιστρέψει η ηθική και η ανθρωπιά στον κόσμο της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως η υπαγωγή της κυπριακής οικονομίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι το αποτέλεσμα «τραγικής ανεπάρκειας, καθυστερήσεων και αναστολών της Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα τις αναγκαίες αποφάσεις. Και της ασυλλόγιστης διαχείρισης των τραπεζών που με την αλόγιστη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα οδήγησαν το ακμάζον κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή δεινή θέση».

Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, δεν θα αποδεχθεί τα σπασμένα να τα πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ούτε θα συναινέσει σε μνημόνιο που θα ετοιμάσει η τρόικα, το οποίο θα στρέφεται εναντίον του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Για το Κυπριακό, ο Γιαννάκης Ομήρου αφού ανέφερε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, είπε πως η τουρκική κακοπιστία, στρεψοδικία και αδιαλλαξία κλιμακώνεται και ότι «η ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης μιας καινούριας στρατηγικής στο μεγάλο εθνικό μας θέμα είναι πλέον επιτακτική αναγκαιότητα».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, είπε ότι αυτή κορυφώνεται, με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης θαλασσίων τεμαχίων της Κύπρου ως ευρισκόμενων στην κυριότητα της Τουρκίας.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά «εξέλιξη με πολυσήμαντες διαστάσεις».

«Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ομήρου είπε πως «η απόφαση της ΚΕ για στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα αποτελεί επιβεβαίωση της αρχικής μας απόφασης για μια υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ενδιάμεσου χώρου, λέγοντας ότι αυτές δεν τελεσφόρησαν, αλλά όχι εξαιτίας της ΕΔΕΚ, η οποία παρέμεινε, όπως είπε, συνεπής στις αρχικές της αποφάσεις.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η ΔΕΟΚ, ως συνδικαλιστική παράταξη κοινωνικής και εθνικής ευθύνης αλλά και μαχητική έπαλξη υπεράσπισης και διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων των μελών της και ευρύτερα των εργαζομένων, έχει να διαδραματίσει ένα αναβαθμισμένο και καθοριστικό ρόλο για να πάει μπροστά η Κύπρος».

ΕΔΕΚ και ΔΕΟΚ, είπε, θα αγωνιστούν μαζί για τα δίκαια των εργαζομένων, τα «πραγματικά συμφέροντα» του λαού, ένα «κράτος πρόνοιας και στοργής» για τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού και για μια «αποτελεσματική αναπτυξιακή οικονομική πολιτική».