Πακέτο τεσσάρων παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν

{loadposition ba_textlink}

“Να θερμαίνουμε τα σπίτια και όχι τον πλανήτη”, τιτλοφορείται η σημερινή πρωτοβουλία της Κομισιόν για την ενεργειακή ασφάλεια την οποία παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς και ο αρμόδιος Επίτροπος Μιγκουέλ Αρίας Κανιέτε – ο οποίος μετείχε και στην σύνοδο των Παρισίων για το Κλίμα.

“Οι δεσμεύσεις μας σήμερα, είναι οι δεσμεύσεις που παρουσιάσαμε στο Παρίσι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ.Σέφκοβιτς.

“Ο στόχος είναι οι Ευρωπαίοι να θερμαίνουν τα σπίτια τους, αλλά να μη χρειάζεται να φουσκώνουν τους λογαριασμούς”, επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι “η Κομισιόν είναι καθ οδόν για να έχει παρουσιάσει το 95% της ενεργειακής νομοθεσίας φέτος, το 2016”, ζητώντας από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν τη διαβούλευση.

“Ασφάλεια, Αλληλεγγύη και Βιωσιμότητα”, είναι οι τρεις αρχές που άπτονται της σημερινής πρότασης της Κομισιόν, συμπλήρωσε ο επίτροπος Κανιέτε, ιδιαιτέρως επίκαιρες μετά την κρίση προμήθειας αερίου το 2009 και τη συνέχεια που εδόθη το 2010.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι στη βάση της προσανατολισμένη στο αέριο (LNG και φυσικό αέριο) και τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

“Για κάθε 1% βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, οι εισαγωγές πέφτουν 2,6%”, εξήγησε ο Μ.Α.Κανιέτε.

Η Κομισιόν ζητά από τα κράτη να “αρχίσουν να σκέφτονται σε επίπεδο περιοχής και περιφέρειας και όχι σε επίπεδο κρατών”.

Έχει εξαιρετική σημασία ότι με βάση την πρόταση της Κομισιόν, τα κράτη μέλη, θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν σε έκτακτες περιπτώσεις αέριο σε γειτονικά κράτη, στην περίπτωση που αυτά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει μέτρα και για τα μονοπώλια στην προμήθεια της εσωτερικής αγοράς με όριο “40% στο μερίδιο αγοράς – το οποίο είναι το απόλυτο όριο για να προσδιορίσουμε ένα μονοπώλιο”, ανέφερε ο Επίτροπος Κανιέτε.

Τα βασικά μέτρα της σημερινής πρότασης της Κομισιόν είναι τα εξής:

1) ένας κανονισμός για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, όπου η Κομισιόν προτείνει τη μετάβαση “από μια εθνική σε μια περιφερειακή προσέγγιση” κατά το σχεδιασμό μέτρων για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Στην ίδια πρόταση εισάγεται και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός των νοικοκυριών και των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, π.χ. στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε περίπτωση που σοβαρές κρίσεις πλήξουν τον εφοδιασμό τους.

2) μια απόφαση σχετικά με τις διακυβερνητικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, όπου η ΕΕ πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι διακυβερνητικές συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ των κρατών μελών της και τρίτων χωρών και που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο να είναι πιο διαφανείς και να συμμορφώνονται πλήρως με την ενωσιακή νομοθεσία. Αυτή περιλαμβάνει περισσότερους “προτέρους ελέγχους από την Κομισιόν για έλεγχο της συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού και τη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά ενέργειας πριν από τη διαπραγμάτευση, την υπογραφή και την κύρωση των συμφωνιών.

3) την στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (NLG) και την αποθήκευση φυσικού αερίου, όπου η Κομισιόν προτείνει μια στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα βελτιώσει την πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε αυτό, ως μια εναλλακτική πηγή αερίου. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδοτηθεί η ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών, με στόχο τη διασύνδεση και την άρση της ενεργειακής απομόνωσης και της αποκλειστικής εξάρτησης κάποιων κρατών από μια μόνο πηγή.

4) ένα κείμενο στρατηγικής σε σχέση τη θέρμανση και την ψύξη κτιρίων – κάτι που αφορά το ήμισυ της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και παραμένει κατά 75% εξαρτώμενη από ορυκτά καύσιμα. Η οδηγία προωθεί την χρήση ανανεώσιμων πηγών και την μείωση της κατανάλωσης, μέσω νέων τεχνολογιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας της παρουσίασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πρόταση είναι κατασκευασμένη για να απεξαρτήσει την ΕΕ, από την Gazprom. Επεσήμανε ότι η Κομισιόν με την παρέμβασή της στην Gazprom κατάφερε να μειώσει τις τιμές ενέργειας. Εξήγησε ότι η Ρωσία θα παραμείνει βασικός ενεργειακός εταίρος της ΕΕ, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο δίκαιο της ΕΕ και διαφάνεια.

Πηγή: KYΠΕ