Πακέτο προτάσεων για απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα

Της Αλεξίας Καφετζή

Πακέτο προτάσεων για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με τρόπο ώστε να καταστεί απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό κατέθεσε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Οικονομίας. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι πρέπει «επειγόντως να προωθηθεί μια σε βάθος φορολογική μεταρρύθμιση, αφού το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα παρουσιάζει αναχρονισμούς, στρεβλώσεις και σημαντικές αδικίες».

Επεσήμανε επίσης ότι οι κατά καιρούς τροποποιήσεις οδήγησαν σ’ ένα σύνθετο, βραδυκίνητο, λιγότερο άμεσο και λιγότερο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Ακόμη, υπέδειξε ότι σε αντίθεση με τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής που καθορίζονται υπερεθνικά από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, τα ζητήματα φορολογικής πολιτικής αποτελούν σημαντικό εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στα χέρια των κρατών-μελών.

Ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να περιστραφεί γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

• Να είναι κοινωνικά δίκαιη κατανέμοντας τα βάρη ανάλογα με τη φορολογική δυνατότητα του καθενός. Όσο πιο δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι γιατί πολύ απλά καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση και περιορίζει τη φοροδιαφυγή.

• Να λειτουργεί ως μέσο άσκησης οικονομικής πολιτικής για μια βιώσιμη, ισορροπημένη και κοινωνικά προσανατολισμένη ανάπτυξη. Να λειτουργεί αφενός, ως ασπίδα προστασίας των ΜμΕ και, αφετέρου, να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για στήριξη σημαντικών τομέων της οικονομίας.

• Να λειτουργεί ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής για στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.

• Να είναι δημοσιονομικά αποτελεσματική διασφαλίζοντας από τη μια, επαρκείς πόρους και από την άλλη, μειώνοντας την απώλεια εσόδων για το κράτος από τη φοροδιαφυγή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η βελτίωση του ελέγχου και του τρόπου φορολόγησης.

• Να είναι απλή, άμεση, διαφανής αλλά πρωτίστως ικανή στο να ανταποκρίνεται στα συνεχώς μεταβαλλόμενα τεχνολογικά δεδομένα της ψηφιακής μετάβασης.

• Να είναι φιλική προς το επιχειρείν παρέχοντας κίνητρα σεβασμού του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

«Η φορολογική μεταρρύθμιση δίνει την ευκαιρία για αλλαγές προς όφελος της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα όρια τα οποία η Ε.Ε. αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θέτουν για τη φορολογική πολιτική», τόνισε ο Στ. Στεφάνου.

Αντισταθμιστικά μέτρα για τις νέες «πράσινες» φορολογίες

 

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις νέες «πράσινες» φορολογίες, οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν τις επόμενες μέρες και αφορούν τα πετρελαιοειδή, το νερό και την επεξεργασία λυμάτων, υποδεικνύοντας ότι παρά τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσε προεκλογικά ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις για τη λήψη ουσιαστικών αντισταθμιστικών μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επίσης, αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης εξέφρασε την ελπίδα «να μην περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και σ’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα» η κυβέρνηση.

Υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο: Αναχρονιστικό, πολυδιάσπαρτο και χωρίς διαφύλαξη της δικαιοσύνης

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τού κόμματος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, υπέδειξε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι «αναχρονιστικό, πολυδιάσπαρτο και δεν συμβάλλει στη διαφύλαξη της φορολογικής δικαιοσύνης». Αναφέρθηκε επίσης ενδεικτικά στις ακόλουθες στρεβλώσεις:

• Στηρίζεται περισσότερο στην έμμεση παρά στην άμεση φορολογία, δεν παρέχει τα απαραίτητα κοινωνικά αντανακλαστικά, πολύ απλά γιατί φορολογεί οριζόντια χωρίς να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα εισοδήματα και τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

• Φορολογεί την εργασία και τα κέρδη αλλά όχι εξίσου τον πλούτο και τα υπερκέρδη και αποστερεί από το κράτος τη δυνατότητα παραγωγικών επενδύσεων. Έτσι, τα υπερκέρδη αντί για παραγωγικές επενδύσεις, καταλήγουν σε μερίσματα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αδρανείς εκτάσεις γης.

• Αδυνατεί να παρέχει προστασία από κρίσεις, όπως είναι η κρίση του κόστους διαβίωσης που βιώνουμε σήμερα εξαιτίας της ακρίβειας, κι αυτό αναπαράγει την αδικία και τις ανισότητες. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός πως λόγω του πληθωρισμού και της μερικής ονομαστικής αύξησης των ετήσιων εισοδημάτων, αρκετοί εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε υψηλότερες φορολογικές κλίμακες με φορολογικές επιβαρύνσεις που μείωσαν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους.