Παντού μίζες: “Ρε, θέλω τα λεφτά μου”

{loadposition ba_textlink} 

Τέτοιο πάρτι με τόσα πολλά εκατομμύρια και τόσους πολλούς εμπλεκόμενους δεν ξανάγινε. Αναφερόμαστε στον χορό εκατομμυρίων της πρώτης, αλλά κυρίως της δεύτερης φάσης του Αποχετευτικού της Πάφου, το οποίο έκανε πλούσιους πολλούς.

Από σύμβουλους, δημάρχους, βουλευτές, μέχρι και τότε αρχηγό κόμματος, ο οποίος είχε το θράσος να τηλεφωνεί και να ζητά τα λεφτά του! Λες και τα έδωσε δανεικά και τα ζητούσε πίσω. Στην πραγματικότητα ήταν μίζες χοντρές από εργολάβους, τις οποίες εισέπραττε σε νάιλον σακούλες, υποτίθεται για το κόμμα του, αλλά κατέληγαν τελικά στον προσωπικό του λογαριασμό.

Τα «έξτρα» ήταν 14 εκ. ευρώ

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τα συμβόλαια της δεύτερης φάσης του Αποχετευτικού υπογράφτηκαν το 2008. Το συμβόλαιο προέβλεπε δαπάνες 70 εκ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν με τα διάφορα «έξτρα» κοντά στα 108 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το ΣΑΠ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου) πλήρωσε επιπλέον αδικαιολόγητο κόστος 14 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των «επιπλέον» και «έξτρα» φαγώθηκαν υπό μορφή μιζών που κατέληξαν στις τσέπες πολιτικών και αρμοδίων του ΣΑΠ.

Το λαμόγιο ο αρχηγός

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχουν οι ανακριτικές αρχές και τα κατέχει και η εφημερίδα μας, το συμβούλιο του ΣΑΠ με πρωτεργάτες μέλη του και υπηρεσιακούς, ενέκρινε αβέρτα αδικαιολόγητα επιπλέον ποσά. Οι άτιμοι έφτασαν στο σημείο να πιέζουν ακόμα και τον σύμβουλο μηχανικό του έργου να τα εγκρίνει γιατί βιάζονταν να πάρουν το λαβείν τους από τον εργολάβο, δηλαδή τις χοντρές μίζες τους.

Σε μια μάλιστα περίπτωση, ο σύμβουλος μηχανικός δεν ενέκρινε τις υποτιθέμενες επιπρόσθετες εργασίες, οπόταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τότε αρχηγό συγκεκριμένου κόμματος. «Γιατί δεν εγκρίνεις τα έξτρα για να πιάσουμε κι εμείς τα λεφτά μας;», τον ρώτησε μεταξύ άλλων. Σάμπως και ήταν υπεργολάβος ή προμηθευτής και ζητούσε ο αθεόφοβος να πληρωθεί για τα υλικά που προμήθευσε ή την εργασία που επιτέλεσε. Ως ήταν φυσικό, διευθετήθηκε η πληρωμή και πήρε τα λεφτά του ο κύριος αρχηγός κόμματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν ήδη κατατεθεί ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης, όχι λίγες φορές, τα λεφτά της μίζας έφταναν στο δημαρχείο της Πάφου μέσα σε πλαστικές σακούλες, εις θέαν μάλιστα κάποιες φορές και απλών υπαλλήλων του Δήμου.

«Σταματώ, έχω παιδιά»

Ο κύριος μάρτυρας της υπόθεσης, που βοήθησε αποφασιστικά για να ξεσκεπαστεί το μεγάλο αυτό σκάνδαλο δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες επίσκεψη από τεχνοκράτη του ΣΑΠ, ο οποίος του διαμήνυσε να αποσύρει τις καταγγελίες του, γιατί στο τέλος θα βγει εκτεθειμένος. Του είπε κι άλλα. Ο μάρτυρας φοβήθηκε, οπόταν απευθύνθηκε σε αρμόδιους για τη διεξαγόμενη έρευνα και τους είπε: «Φίλοι, σταματώ ως εδώ. Δεν θα σας πω άλλα, διότι έχω οικογένεια, έχω παιδιά και φοβούμαι».

Γνωρίζει Αστυνομία και Γ. Εισαγγελέας Αυτά τα ξέρει και η Αστυνομία και ο Γενικός Εισαγγελέας. Και παραδόξως δεν συνέλαβαν τον τεχνοκράτη, ο οποίος θα έπρεπε να συλληφθεί ήδη για απόπειρα επηρεασμού μάρτυρα. Πρέπει να πούμε ότι ο εν λόγω μάρτυρας έδωσε ήδη κατάθεση στους ανακριτές, αλλά υπολείπονται και άλλα πολλά που θα έλεγε, τα οποία θα αποκάλυπτε μέσα από συμπληρωματικές καταθέσεις. Γι’ αυτό ακριβώς, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να συλληφθεί ο τεχνοκράτρης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στις διωκτικές αρχές το συμβάν.

Φάτε να φάμε

Αν η υπόθεση βγει, στην ολότητά της, στο φως της δημοσιότητας τότε θα κλάψουν μανούλες, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας αρμόδια πηγή. Θα βγει στη φόρα και θα μάθουμε ποιοι πολιτικοί και κόμματα έτρωγαν από τις μίζες, ποιοι βουλευτές και ποιοι άλλοι αξιωματούχοι. Τα λεφτά ήταν πολλά και κυρίως εύκολα! Φάτε να φάμε, που λέει ο ταλαιπωρημένος πολίτης αυτού του τόπου.

Τραπεζικοί λογαριασμοί σε τράπεζες Ελλάδας, Αυστρίας κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κάποια μεγάλα ποσά που εισπράχτηκαν ως μίζες κατατέθηκαν σε τρά- πεζες του εξωτερικού. Με βάση στοιχεία που καλά γνωρίζουν οι ανακριτικές αρχές, ποσά από μίζες κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Θεσσαλονίκη, σε αντίστοιχους λογαριασμούς στην Αυστρία. Συναφείς πληροφορίες κάνουν λόγο και για καταθέσεις σε τράπεζα στη Γερμανία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτοί οι λογαριασμοί εντοπίστηκαν και έχουν δεσμευτεί. Αν όχι, τότε είναι σίγουρο πως χάνεται πολύτιμος χρόνος για τις διωκτικές αρχές.

 

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 2/11/2014