Παραίτηση τριών ιατρών του ογκολογικού!

{loadposition ba_textlink} 

Αφημένοι στο έλεος του Θεού βρίσκονται δεκάδες καρκινοπαθείς του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, λόγω των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που απορρέουν από τη δραματική υποστελέχωσή του σε ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «24», το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, με την κατάσταση να έχει οδηγηθεί στα άκρα μετά την παραίτηση των τριών από τους έξι συνολικά γιατρούς που στελέχωναν το Τμήμα. Στα όριά του εργάζεται το υφιστάμενο προσωπικό, με τους δυο εναπομείναντες γιατρούς να είναι αναγκασμένοι να εφημερεύουν 15 ολόκληρες μέρες το μήνα. Τις συνέπειες υποστελέχωσης του Ογκολογικού, φαίνεται να πληρώνουν ακριβά με τη σειρά τους και οι ασθενείς, τόσο από την Λάρνακα όσο και από την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίοι αναγκάζονται πλέον να έρχονται στη Λευκωσία για τις απαραίτητες εξετάσεις, αφού δεν υπάρχουν γιατροί να επισκέπτονται τα Νοσοκομεία των δυο επαρχιών όπως γινόταν παλαιότερα.

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους για την ταλαιπωρία που καθημερινά υφίστανται, καθώς προκειμένου να εξυπηρετηθούν αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς.

Με απάθεια

Στην αντίπερα όχθη, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο παρακολουθεί με απάθεια τα όσα τεκταίνονται, αλλά απλόχερα με τις ενέργειές του, ευνοεί το μονοπώλιο στον ευαίσθητο τομέα του καρκίνου. Είναι, εξάλλου, ενδεικτικό το τεράστιο χάσμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία των γιατρών του Ογκολογικού του Νοσοκομείου με αυτών του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου κάτι το οποίο ωθεί τους γιατρούς του δημοσίου να αναζητούν εργοδότηση στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

Με 71.359 ετησίως!

Συγκεκριμένα, οι γιατροί στο δημόσιο προσλαμβάνονται με 30.000 ευρώ τον χρόνο σε αντίθεση με αυτούς της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι αμείβονται με 71.359 ευρώ ετησίως, σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσό αυτό μεταξύ άλλων, επωμίζεται το κράτος οι εκπρόσωποι του οποίου σκανδαλωδώς επικαλούνται διαχρονικά την έλλειψη ρευστού για τη δημιουργία δημόσιων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων. Κατηγορηματική είναι η επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή στην ετήσια έκθεσή του ότι το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οκονομικών, πρέπει να προχωρήσουν σε επανεξέταση της συνεισφοράς του κράτους στο πακέτο απολαβών και ωφελημάτων του προσωπικού του Κέντρου.

34 εκ. τον χρόνο

Να σημειώσουμε ότι οι επιχρυσωμένες χορηγίες του κράτους προς το Ογκολογικό Κέντρο φτάνουν τα 34 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αφού σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, πλην της μισθοδοσίας του ιατρικού προσωπικού, η προμήθεια φαρμάκων, η διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων κ.α.

Αγνοεί τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή

Στο μεταξύ στις «ελληνικές καλένδες» φαίνεται να καταλήγουν οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή για την ανάγκη δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικών κέντρων με στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται την ανάπτυξη πιο σύγχρονων μεθόδων όπως είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάτι το οποίο δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, για τον σκοπό αυτό, δυο ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν ήδη ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες σε 7 χώρες της Ευρώπης, έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους μέσω επιστολών τους προς τον υπουργό για διεξαγωγή μελέτης με στόχο τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στην Κύπρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση ο υπουργός δεν απάντησε καν στην πρότασή τους, καθώς το κράτος είναι δέσμιο του καταπιστεύματος που συνομολογήθηκε με την Τράπεζα Κύπρου. Ενδεικτική είναι επίσης η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι «πρέπει να γίνει άμεσα αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στην Κύπρο και εισήγηση μέτρων για αναβάθμισή τους». Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους». Ακούει κανείς;

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 7/12/2014