Παράνομοι διορισμοί Διπλωματικών Ακολούθων με απόφαση του Ανωτάτου

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία κατέχει η «24», βάσει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 34 διορισμοί θεωρούνται άκυροι. Η δικαστική απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα προσφυγής δύο υποψηφίων στα νομικά όργανα του κράτους με αιτιολογικό παρατυπίες στον διορισμό της Εξεταστικής αλλά και Συμβουλευτικής Επιτροπής των εξετάσεων.

Η προκήρυξη και η διαδικασία

Μετά από αίτημα του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύθηκαν 25 κενές θέσεις Πολιτικού Ακόλουθου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2009. Λόγω όμως μεταγενέστερης κένωσης εννέα ακόμα θέσεων, η ΕΔΥ αποφάσισε να τις εντάξει στην υπό εξέλιξη διαδικασία, έτσι ο αριθμός θέσεων αυξήθηκε σε 34.

Είχε προηγηθεί ειδικός γραπτός διαγωνισμός του Υπουργείου Εξωτερικών στον οποίο κρίθηκαν επιτυχόντες όσοι υποψήφιοι εξασφάλισαν 50% της βαθμολογίας. Ακολούθως κλήθηκαν σε προφορική εξέταση οι 53 υποψήφιοι που πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό.

Οι παρατυπίες

Σύμφωνα με το λεκτίκο της απόφασης του Ανωτάτου, σε δύο συγκεκριμένα σημεία τόσο στην γραπτή ,όσο και στην προφορική εξέταση, υπήρξαν παρατυπίες από πλευράς του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην πρώτη περίπτωση η Εξεταστική Επιτροπή η οποία ήταν υπεύθυνη για τον ειδικό γραπτό διαγωνισμό, συστάθηκε από τον Γενικό Διευθυντή και όχι από τον Υπουργό Εξωτερικών όπως ορίζει ο Νόμος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, αρμόδιας για την προφορική εξέταση. Συγκεκριμένα και πάλι δεν υπάρχει σύμπραξη του Γενικού Διευθυντή και του Υπουργού για τον διορισμό των μελών της αφού απουσιάζει οποιασδήποτε δεόντων υπογραμμένη απόφαση του Γενικού Διευθυντή, καθώς και οποιαδήποτε έγκριση από τον Υπουργό για την επιλογή του τέταρτου μέλους.

Οι διορισμοί των Επιτροπών, ναι μεν γίνονται από τον Γενικό Διευθυντή αλλά, δεν ολοκληρώνεται ο διορισμός χωρίς την έγκριση του ιδίου του Υπουργού. Μία έγκριση η οποία απουσιάζει και από τις δύο περιπτώσεις.

Ακόμη ένα σημείο παρατυπίας/παράβλεψης, αποτελεί ένα σημείο σχετικά με τα απαιτούμενα προσόντα για διορισμό, τα οποία καθορίζονται από το σχέδιο υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα, 12 από τους διορισθέντες δεν κατείχαν το προσόν της άριστης γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Η άριστη γνώση της ελληνικής δεν θεωρείται επιπρόσθετο αλλά βασικό προσόν με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Το Ανώτατο τους ακύρωσε αλλά…

Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από την προσφυγή των δύο υποψηφίων, θεωρεί άκυρους τους 34 διορισμούς από το Υπουργείο Εξωτερικών. Απόφαση στην οποία όμως το Υπουργείο δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως, αφού εξακολουθούν να εργάζονται με δεκαπενθήμερα συμβόλαια.

Mε επιστολή της προς τους παραπονούμενους, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Ανωτάτου, ωστόσο προσθέτει την καταχώρηση Έφεσης από την Δημοκρατία με την οποία αμφισβητείται η ορθότητα της. Ως εκ τούτου η ΕΔΥ θα προχωρήσει σε επανεξέταση της πλήρωσης των 34 θέσεων όταν το θέμα λήξει οριστικά και τελεσίδικα.

Όσο αφορά το θέμα των προσλήψεων των 34 με δεκαπενθήμερα συμβόλαια απαντά ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της και ως εκ τούτου δεν έτυχε οποιασδήποτε ενημέρωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!