Παρέμβαση του ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ σε συνάντηση υψηλού επιπέδουγια την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Είμαστε υπερήφανοι που κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έγινε τον περασμένο Μάιο, στην Λευκωσία, μέσα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης άνοιξε για υπογραφή η νέα Σύμβαση για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία», είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, σε παρέμβασή του την Τετάρτη, στο πλαίσιο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου «Προστασία της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Unite4heritage και η ιταλική εμπειρία» ( “Protecting Endangered Cultural Heritage: ‘Unite4heritage’ and the Italian Experience”)

Τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας, σε συνεργασία με την UNESCO, και τελούσε υπό την Προεδρία του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Δρα Dario Franceschini.

Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος ευχαρίστησε την Ιταλία και την UNESCO για τη διοργάνωση της συνάντησης και χαρακτήρισε την ιταλική Ομάδα Δράσης “Unite4Heritage Task Force” για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς «παράδειγμα προς μίμηση».

Πρόσθεσε ότι η νέα Σύμβαση έχει σχεδιαστεί ειδικά ως μέσο παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία είναι ανοιχτή για ένταξη νέων κρατών-μελών πέραν των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλει η Κύπρος για τη δημιουργία «Ομάδας Φίλων» στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με επίκεντρο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Πιστεύουμε, είπε, ότι αυτή η πρωτοβουλία θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα στενότερης συνεργασίας εντός των Ηνωμένων Εθνών και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο κ. Κορνηλίου απηύθυνε έκκληση εκ μέρους της Κύπρου σε όλα τα κράτη να συμμετάσχουν και να την υποστηρίξουν, ιδιαίτερα την Ιταλία, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα».

Στην ομιλία του ο δρ Franceschini αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπέγραψαν το 2016 η Ιταλία και η UNESCO, για τη δημιουργία μιας ιταλικής Ειδικής Ομάδας Δράσης για την προστασία της Τέχνης, των πολιτιστικών χώρων και των αρχαίων αντικειμένων από τα χέρια των εξτρεμιστών, σε εμπόλεμες περιοχές πολέμου ή που πλήττονται από συγκρούσεις ανά το κόσμο. Η ιταλική ομάδα “Unite4Heritage Task Force” αποτελείται από 30 ειδικές μονάδες με εξειδικευμένους αστυνομικούς, καθώς και 40 εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων Λάουρα Μπολντρίνι, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν Πιερ Λακρουά, η Διευθύντρια του Γραφείου της UNESCO στην Νέα Υόρκη Μαρί Πολ Ρουντίλ και αρκετοί μόνιμοι αντιπρόσωποι, μεταξύ άλλων του Αφγανιστάν, της Ελλάδας, του Νεπάλ, της Ολλανδίας, και της Πολωνίας. Διαβάστηκε δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή μικρού φιλμ που ετοίμασε η Unite4Heritage Task Force.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ