Πατσαλής: “Ιεραρχούμε και θα επιληφθούμε των προβλημάτων του Νοσοκομείου Λεμεσού”

{loadposition ba_textlink}

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λεμεσού απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή με τους διευθυντές των διαφόρων τμημάτων, σε μια προσπάθεια ιεράρχησης τους και έναρξης διαδικασιών για επίλυση τους.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως σήμερα άκουσε “από κοντά και κατά προτεραιότητα”, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και τα οποία αφορούν τόσο διοικητικά θέματα, όσο και προβλήματα υποστελέχωσης και εξοπλισμού, ενώ διαβεβαίωσε πως οι συναντήσεις αυτές θα είναι συχνές, αναφέροντας χαρακτηριστικά “θα είμαι εδώ κάθε εβδομάδα”.

” Έχουν ιεραρχηθεί προβλήματα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, για να δοθούν λύσεις ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, ενώ καταγράφηκαν τα προβλήματα στο ακτινολογικό και στο καρδιολογικό, δυο τμήματα τα οποία είναι σοβαρά υποστελεχωμένα και αναγκάζονται, είτε να αναστείλουν ορισμένες υπηρεσίες, ορισμένες κλινικές, είτε να περιοριστεί ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι εξετάζονται, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα από το υφιστάμενο προσωπικό”, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Πατσαλής, υπάρχουν διοικητικά προβλήματα, προβλήματα με τις λίστες αναμονής, προβλήματα που έχουν σχέση με την απουσία εξοπλισμού, ακόμη και με τα ασθενοφόρα, τα οποία δεν προλαβαίνουν να ανταποκρίνονται στο έργο που έχουν να επιτελέσουν.

“Το θέμα των ασθενοφόρων θα το επιληφθούμε γιατί ήρθε σήμερα έντονα μπροστά μας”, είπε ο Υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο πρόβλημα με τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου από τις αρχές του χρόνου, ο κ.Πατσαλής δήλωσε πως θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε μια εβδομάδα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για παλιό εξοπλισμό που “σίγουρα χρειάζεται αντικατάσταση” και πως οι ανάγκες του Νοσοκομείου καλύπτονται αυτή τη στιγμή με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ότι αφορά στον αυξημένο φόρτο εργασίας που παρατηρείται και στο αναισθησιολογικό τμήμα, ο Υπουργός δήλωσε πως το τμήμα έχει ενισχυθεί με δυο ακόμη αναισθησιολόγους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

“Το αναισθησιολογικό είχε εννέα αναισθησιολόγους οι οποίοι διεκπεραίωναν χιλιάδες επεμβάσεις κάθε χρόνο, αλλά αυτό το προσωπικό μειώθηκε στους τρεις και πέρασε κάτω και από τα απόλυτα όρια”, είπε και συμπλήρωσε ” τις μέρες αυτές έχουμε μπορέσει να τους ενισχύσουμε να φτάσουν στον αριθμό τους πέντε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ούτως ώστε να υπάρχει προσωπικό να μπορέσει να διεκπεραιώνει αυτές τις πολύ σημαντικές εξετάσεις”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν το Νοσοκομείο Λεμεσού υπολειτουργεί, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε πως, αντίθετα, “υπέρλειτουργεί, δηλαδή υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ασθενών στο νοσηλευτήριο αυτό και λιγότερος αριθμός προσωπικού και γι αυτό παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα”.

Σίγουρα, κατέληξε, το νοσοκομείο χρειάζεται – όπως και τα άλλα νοσηλευτήρια – βελτίωση στις διοικητικές του δομές, κάτι το οποίο και προ της αναδιάρθρωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να επιληφθούμε.

Πηγή: KYΠΕ